ŽELJA

Brezec bi bil skavt

Objavljeno 11. januar 2014 22.01 | Posodobljeno 11. januar 2014 22.01 | Piše: Drago Perko

Nekdanji slovenski košarkarski reprezentant ima težave z mečno mišico, okreva v Ljubljani.

Primož Brezec je edini slovenski košarkar (Hasan Rizvić se je iz Volgograda preselil v Turčijo), ki si v tej sezoni služi kruh v Rusiji, že drugo sezono je član Nižnega Novgoroda, kluba iz petega največjega ruskega mesta. V teh dneh smo ga ujeli v Ljubljani, razlog pa niso praznični dnevi, ampak poškodba. Mečna mišica desne noge povzroča Brezcu težave, za pomoč se je obrnil k Srdjanu Đorđeviču. »Treniram v Ljubljani. Dopoldne imam terapijo, sledi mu trening, po 40 minut vozim tudi kolo. Pri Srdjanu imam na voljo vse možnosti, da to saniramo,« je hvaležen atletskemu strokovnjaku ta center, ki ima že tretjič poškodovano isto mišico. »Saj ni resno zaradi poškodbe same, ampak zaradi ponavljanja. To pot se mi je zgodilo na ogrevanju,« pojasni Brezec okoliščine poškodbe. Kdaj se bo vrnil v Rusijo, še ne ve. Trener Zoran Lukić in generalni menedžer ekipe Sergej Panov mu zaupata. Jasno sta mu dala vedeti, naj si vzame toliko časa, kolikor meni, da je potrebno. »Lani sem se hitro vrnil, a bil po dveh tednih spet poškodovan,« je previden Brezec, ki mu pri terapiji pomaga tudi ortoped Rasto Stok.

Pogreša le družino

Nekdanji reprezentant že četrto sezono igra v Rusiji. Začel je v Samari pri Krasnih krilih, nadaljeval pri Lokomotivu iz Krasnodara, zdaj pa je v Nižnem Novogorodu. »Govorim rusko, življenje je prijetno. Sem pa imel tudi sam pomisleke, ko sem na mizo dobil ponudbo iz Samare,« se spominja poletja 2010. »Sezono poprej nisem igral veliko, ponudb ni bilo. Potem sem le sprejel ponudbo, v Samari so bili zelo vztrajni,« se spominja trenutkov, ko je dahnil da in odšel v Rusijo, kjer pogreša samo družino. Žena in hčerka sta v Ljubljani zavoljo hčerkinih šolskih obveznosti. Rusije se je držal slab sloves tudi zaradi letal. »Letališča so z izjemo tistih v Moskvi in Vladivostoku v slabem stanju, letala pa so moderna in prijetna, v rangu tistih od Lufthanse,« pravi Primož, ki se letenja ni nikoli bal. Pove, da so v državi že začeli obnavljati ta letališča zaradi svetovnega prvenstva v nogometu, ki ga bodo gostili leta 2018. »Moje mesto bo dobilo nove hotele in nogometni stadion,« še doda. V mestu je šport številka ena hokej, Torpedo nastopa v prestižni ligi KHL, dvorana je razprodana. Poleg košarke pa sta popularna še nogomet in odbojka. Košarkarji imajo na voljo novo dvorano, ki ima tudi bazen. »Za trening in delo imamo izvrstne možnosti,« pohvali Brezec razmere v klubu, ki bi se pod taktirko ambicioznega Panova rad uvrstil v evroligo.

Rad bi bil skavt

O prihodnji sezoni Primorec ne razmišlja, rad bi le, da bi se hitro vrnil, v prvih dneh februarja, in pomagal ekipi v evropskem pokalu in močni evroazijski ligi VTB. Primož je v ekipi trenerja Lukića prvi center. Kako bo v novi sezoni, še ne ve. »Rad bi še igral dve ali tri sezone. A mi je jasno, da sem star 34 let,« se Brezec počasi pripravlja na igralsko upokojitev, potem pa bi rad med skavte enega od klubov lige NBA. Ob koncu ga še povprašamo po olimpijskem utripu v Nižnem Novgorodu. »Ni ga čutiti. Morda je boljše v mestih bližje Sočiju. Tu se je o igrah govorilo le, ko so bile eksplozije v Volgogradu,« sklene Primož.

Deli s prijatelji