V OBJEKTIVU

Bojni klic naših vinarjev v domovini renskega rizlinga

Objavljeno 23. maj 2015 00.15 | Posodobljeno 23. maj 2015 00.15 | Piše: Borut Perko

Vinska reprezentanca Slovenije odigrala prijateljsko tekmo z nemškimi kolegi.

Kapetan nemške reprezentance, Danilo Steyer, župan Oppenheima in Stojan Ščurek. (Foto: Igor Mali)

OPPENHEIM – Bojni klic naših vinarjev nogometašev, Na zdravje, na zdravje, na zdravje!, je bilo minuli teden slišati v nemškem Oppenheimu pri Mainzu, kjer so se naši vrli vinarji v nogometu udarili z Weinelfom, nemško vinarsko reprezentanco. Območje, na katerem je Oppenheim v Porenju, velja za domovino ene najžlahtnejših kapljic na svetu – renskega rizlinga. Nemški kolegi so naše vabili tudi v tamkajšnje kleti, obiskali so kmetijski inštitut, prav tako kmetijsko šolo, kajpak jih je sprejel tamkajšnji župan. Naši so se lahko prepričali, da vinogradniški, vinarski in kletarski posel odlično obvladajo tudi Nemci, vsaj tisti, ki se s tem ukvarjajo v Porenju. Čeprav rezultat pri vinarskih tekmah ni v ospredju, še zlasti ni bil minulo soboto, ko je bila prijateljska, vendarle moramo priznati, da so Nemci mojstri tudi v nogometu. Kar šest so nam jih dali, naši pa njim le enega. Golov, kajpak.

Da niso odlični le v pridelavi žlahtne kapljice, so slovenski vinarji potrdili že večkrat tudi v najpomembnejši postranski zadevi na svetu. Vinska reprezentanca Slovenije je pred leti na prvem evropskem nogometnem prvenstvu vinarjev v Budimpešti na Madžarskem med šestimi moštvi osvojila naslov evropskih prvakov. Prvenstva v madžarskem glavnem mestu so se poleg Slovenije udeležile še reprezentance Madžarske, Švice, Nemčije, Italije in Avstrije. Teh pet reprezentanc, kajpak tudi iz vinorodnih dežel, zdaj že več let tvori udeležence evropskih prvenstev, ki so vsako drugo leto. Na vrh Evrope so se naši vinarji zavihteli tudi na prvenstvu v Avstriji, leto po Madžarski, lani v Švici pa so zasedli četrto mesto. Prihodnje prvenstvo bo leta 2016 prav v Oppenheimu (Winzer Euro 2016), leta 2018 pa bo pri nas.

Tudi vinogradniki in vinarji, združeni v Vinski reprezentanci Slovenije (VRS), in njihovi simpatizerji so združeni v omrežje, katerega skupno misel je v verzih zapisal mladi poetsko navdahnjeni Matjaž Ščurek, sin priljubljenega Brica, vinarja par excellence, Stojana Ščurka: Vino v krvi, trta v duši... Čez prst jih je polovica Štajercev in druga polovica Primorcev, večinoma iz Brd, eni prihajajo iz vinorodne dežele Podravje, drugi iz Primorja. V Nemčijo je tokrat reprezentanca odšla močno oslabljena, saj je manjkala večina Primorcev, razen še enega Ščurka med nogometaši, Tomaža. Je pa bila tokrat z našimi skupina štajerskih navijačev in navijačic s starši Danila Steyerja na čelu, seveda ni manjkala obvezna harmonika.

Spiritus movens primorskega dela reprezentance je torej Stojan Ščurek, štajerskega pa prav Steyer iz vasice Plitvica pri Apačah, čeprav sta oba kajpak vseslovenska in nosilca absolutno pozitivnih vibracij. Tudi Danilo je odličen vinar, njegova domena so zlasti traminci, z njimi dosega nebeške višave. Je tudi predsednik VRS in njegov igralec, po potrebi kapetan. Toda največja tekma se je zadnje leto dogajala pri Steyerjevi domači hiši v Plitvici. Danilo je namreč zgradil novo klet in vse k njej pripadajoče objekte, slovesno odprtje je bilo pred dvema tednoma. O veselem dogodku, ki se ga je udeležilo več stotnij vinoljubov iz vse Slovenije, se na Štajerskem in še kod po naši domovini govori še danes.

Seveda so kot vedno pomembni tudi tisti ob igrišču. Tako je bilo tudi na tekmi v Oppenheimu. To so trener Sebastijan Rojs in fizioterapevt Miri Maksimovič ter njegova srčna dama in asistentka Sonja, vsi trije so Štajerci. Miran – njegovih storitev ste deležni v Topolšici – tudi sam nekdanji nogometaš, je bil dolga leta fizioterapevt pri rokometaših Celja, skrbel je za Jolando Čeplak, pred leti so ga vabili celo v sloviti Real...

Deli s prijatelji