KOMENTAR

Bo Srečko izzval srečo?

Objavljeno 10. september 2014 11.34 | Posodobljeno 10. september 2014 11.34 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: komentar

Igrajo najboljši, moštvo je uravnoteženo, golov pa ni.

»Svojim fantom nimam česa zameriti, ker so oddelali svoje,« je po tekmi povedal Srečko Katanec.

Zakaj Slovenija ni zmagala v Talinu, če pa je boljša od estonskega moštva? Zato, ker je v globoki golgeterski krizi. Zadnji zadetek je dosegel Valter Birsa 19. novembra lani na prijateljski tekmi s Kanado v Celju. Sledil je strelski mrk na vseh letošnjih prijateljskih tekmah proti Alžiriji, Urugvaju in Argentini (vse 0 : 2) ter zdaj še na kvalifikacijski proti Estoniji. Katanec in njegovi izbranci so se lahko tolažili, da so bile prej zgolj pripravljalne tekme z udeleženci svetovnega prvenstva v Braziliji, ki so bili logično na precej višji ravni v vseh pogledih. V Južni Ameriki so tudi igrali z močno okrnjeno zasedbo. Tokrat je selektor za uteho izpostavil pristop in prevlado v igri, a je to premalo, da bi v oktobrska dvoboja s Švico in Litvo zaradi tega šli povsem samozavestno.

Kaj je treba spremeniti? Na to bo moral odgovoriti Katanec, ki je dejal, da zaradi značilnosti vezistov Slovenija ne more igrati z dvema napadalcema, saj da bi se s tem porušil balans v ekipi. Hkrati je omenil tudi, da ima na kupu najboljše igralce, ki jih Slovenija premore. Torej se mora popraviti forma njegovih adutov v igri na nasprotnikovi polovici. Morda se bosta v mesecu dni popravila bojevitost in ustvarjalnost pri poklapanemu Kevinu Kamplu, ki še ni prišel k sebi po nedavnem klubskem razočaranju v boju za ligo prvakov. Morda bosta Birsa in Josip Iličić precej bolj prepričljiva v teku, podajah in preigravanjih, ali pa bosta za vselej ostala fizično limitirana igralca za največ 60 minut igre in občasne prebliske.

V igri Slovenije ta čas primanjkuje poguma, drznosti, pozitivne pokvarjenosti, ki krasijo najboljše napadalno usmerjene nogometaše. Milivoje Novaković s še tako dobrim nosom za gol pač ne more sam proti estonskemu bunkerju opraviti ničesar, razen če bi mu podarili žogo za gol. Ustrezne podpore pri soigralcih ni imel, je pa bila takšna igra Slovenije zadosti za točko. Toda ko je moral z igrišča Dalibor Stevanović, je sledila še kazen za previdno igro na točko. In že je tu intrigantno vprašanje: bo Srečko izzival srečo s tveganjem že proti Švici?

Deli s prijatelji