CAR

Bo Anže Kopitar odnesel stanleyja na Triglav?

Objavljeno 28. junij 2012 11.35 | Posodobljeno 27. junij 2012 21.58 | Piše: Marko Uršič

Prvak lige NHL bo v petek, 6. julija, v Hrušici pokazal Stanleyjev pokal.

Hokejski kralj Anže Kopitar s Stanleyjevim pokalom (foto: Reuters).

Anže Kopitar še uživa v sadovih letošnje sezone s svojimi kralji iz Los Angelesa, Stanleyjev pokal za zmagovalca letošnje sezone poklicne severnoameriške hokejske lige NHL pa bo prihodnji petek slovenski javnosti predstavil na svoji Hrušici. Tako kot na sprejetju ob vrnitvi slovenskega zvezdnika v domovino se bo ogrevalo od 16. ure, program pa bo višek doživel ob 18. uri, ko bo Anže na ogled postavil dragoceno lovoriko.

Pokal tudi pri Jayu Lenu

Po proslavljanju s Stanleyjevim pokalom v svoji dvorani Staples Center ga je prvi čez noč dobil kapetan Kingsov Dustin Brown, iz njega pa sta njegova sinova pila čokoladno mleko. Kopitar je srebrno gmoto, visoko 89,5 cm in težko 15 kilogramov in pol, nato prinesel na plažo Tihega oceana v Los Angelesu, kjer se je takoj nabrala gruča ljudi, pokal je gostoval v razvedrilni oddaji Jaya Lena, s hokejisti je bil na bejzbolski tekmi med losangeleškima moštvoma Dodgers in Angels ter nato še na paradi po mestnih ulicah angelskega mesta.

Izvor imena

Ime je dobil po generalnem guvernerju Kanade iz 19. stoletja, lordu Stanleyju iz Prestona, ki pa ni nikoli prisostvoval njegovi podelitvi, saj se je leta 1893 vrnil v rodno Veliko Britanijo.

Dejstvo je tudi, da Stanleyjev pokal obstaja v izvirni različici in dveh kopijah

Original, podeljevali so ga do leta 1970, biva v hokejski hiši slavnih v Torontu. Prvo kopijo iz leta 1963 podelijo zmagovalcu in jo uporabljajo za promocijo ter potovanja po svetu, drugo iz leta 1993 uporabljajo za zamenjavo prve kopije v hokejski hiši slavnih. Od leta 1896 je tradicija, da zmagovalci iz Stanleyjevega pokala pijejo šampanjec, hokejista Clark Gillies iz New York Islanders in Sean O'Donnell, ki pripada Racmanom iz Anaheima, pa sta denimo v njem postregla hrano svojima psoma in jima dovolila, da sta jedla iz njega.

Pokal kot plenica

Novorojena hčerka igralca Detroita Krisa Draperja je v njem, pa ne hote, opravila potrebo. Nekateri člani zmagovitega hokejskega moštva so v njem krstili svoje otroke, igralci so ga več kot desetkrat izpustili iz rok, bil je tudi izgubljen. Stanleyjev pokal je leta 2007 opravil svoje prvo potovanje na vojno območje. Za dvig morale so si ga lahko ogledali kanadski in drugi vojaki sil Nata v afganistanskem Kandaharju, ki so doživeli raketni napad, a je lovorika ostala nepoškodovana. Marca 2008 je Stanleyjev pokal drugič gostoval v Afganistanu, spomladi dve leti pozneje je bil tam že tretjič.

Znameniti hokejski sveti gral tako po zaslugi Anžeta Kopitarja zdaj prihaja tudi v Slovenijo, na Hrušici pa naj bi ga za enodnevno gostovanje spremljal predstavnik hokejske hiše slavnih. V Anžetovem domačem kraju bo torej nadvse živahno, firbcev, ki bi si ga radi ogledali v živo, zanesljivo ne bo manjkalo, pred tem pa bo slovenski hokejist v soboto tudi zvezdnik dobrodelnega turnirja v golfu na Bledu.

Kaj naj Kopistar počne s Stanleyjevim pokalom v Sloveniji?

Spoštovane bralke in bralci, vabimo vas, da na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. pošljete svoj predlog o tem, kaj naj s prestižno lovoriko počne najboljši slovenskih hokejist Anže Kopitar. Bi lahko priletnega stanleyja postavil na vrh Slovenije? Morda bi lahko obiskal človeške ribice v Postojnski jami ali pa Blejski otok? Verjamemo, da imate na zalogi dobre predloge, zato nam pišite. Izbrane bomo rade volje objavili in jih posredovali Anžetu.

Deli s prijatelji