ALKOHOL

Blažič po nesreči ob 30 tisočakov

Objavljeno 06. oktober 2014 12.27 | Posodobljeno 06. oktober 2014 12.00 | Piše: Drago Perko

Reprezentanta Jaka Blažič in Edo Murić zastopata Slovenijo v srbski košarki. Prvi ima za sabo uvodno sezono pri Crveni zvezdi, drugi je novinec pri Partizanu.

Jaka Blažič s soigralci na svetovnem prvenstvu naskakuje prvo mesto v predtekmovalni skupini.

V Beogradu cenijo Slovence. Za to grejo zasluge tudi slovenski košarki, levji delež k temu je prispeval 24-letni Blejec Jaka Blažič, ki je lani blestel v dresu Crvene zvezde. Letošnjo sezono regionalne lige ABA je Blažič začel z osmimi točkami v koš bolgarskega prvaka Levskega, ki je novinec v ligi. Uspešen start Blažiča, začinil ga je tudi z atraktivnim zabijanjem, pa je zasenčila prometna nesreča, ki jo je povzročil nekaj ur po tekmi. V noči s petka na soboto je pregloboko pogledal v kozarec, v zgodnjih jutranjih urah sobote pa je s svojim golfom trčil v enega od beograjskih taksijev. Na Blažičevo srečo nihče ni bil poškodovan. »Žal mi je za vse, kar se je zgodilo, in prevzemam polno odgovornost. Opravičujem se taksistu, v katerega sem se zaletel, in tudi svojemu klubu za vse neprijetnosti, ki sem jih povzročil,« je bilo včeraj vse, kar je povedal Blažič, ki je že na kraju nesreče poravnal globo (140 evrov); po disciplinskem pravilniku Crvene zvezde pa ga je doletela še klubska kazen, ostal bo namreč brez dveh mesečnih plač (okoli 30.000 evrov).

Drugi slovenski košarkar v Beogradu pa bo v tej sezoni 22-letni Edo Murić. V dresu Partizana v soboto na gostovanju na Madžarskem še ni zaigral, saj so Beograjčani prepozno poravnali dolg do Jake Klobučarja. Neplačane obveznosti do Klobučarja so Partizanu onemogočale registracijo novih košarkarjev. Do srede bo to urejeno, tako so zatrdili v Beogradu. Naključje je hotelo, da bo Murić debitiral ravno proti Krki, od koder je prišel v Srbijo. »Novomeščani imajo dobro ekipo,« Edo spoštljivo pravi o klubu, kjer je preživel zadnjih pet sezon in opozoril nase. »Vsak dan mi je v Beogradu lažje,« je dejal Murić, ki je uresničil svoje sanje. Že lep čas ne skriva, da želi ravno v Beograd k trenerju Dušku Vujoševiću. Trenil ni niti takrat, ko mu je zagrebška Cedevita ponujala večje denarce kot obubožani Partizan. »Hotel sem k Vujoševiću, ki zna z mladimi igralci. O vsem, kar sem slišal o njem ter njegovem delu, sem se lahko prepričal že v prvih dveh tednih,« Edo ne skriva navdušenja nad trenerskim magom, ki bdi nad brusilnico košarkarskih diamantov. »Vsak dan grem z veseljem na trening, rastem pa ne le košarkarsko, ampak tudi osebnostno.« Za slednje skrbi trener Vujošević, ki košarkarjem daje v branje knjige. Edo je že pri drugi. Trenirajo se dvakrat na dan, zjutraj in popoldne oziroma zvečer. »Ob pol desetih sem v dvorani, ob pol dveh pa v stanovanju. Temu sledi popoldanski del,« pravi Edo, ki smo ga ujeli ravno po jutranji vadbi. Živi v predelu Vračar, na vožnjo in promet v srbski prestolnici se je navadil. Prizna pa, da so vozniki precej agresivnejši kot doma. Edo je dobro začel na pripravljalnih tekmah, navdušil je v Franciji (13 točk Asvelu) in doma proti Armaniju (29 točk, cela ekipa pa 65), s 16 točkami je bil prvo ime Beograjčanov tudi na generalki proti Sutjeski. »Srečen sem, ker je v Partizanu. Njegov prihod pa je dokaz, da talentirani igralci želijo v Partizan, čeprav ne igra v evroligi,« je Murićev prihod komentiral Duško Vujošević, ki bo Eda uporabil na mestu dvojke in trojke. Pri prilagajanju na Beograd je Edu pomagal tudi Jaka. »Nekajkrat sva se že dobila. Če nisva preutrujena, ponavadi skupaj večerjava. Vesel sem, ker je tu, saj mi je olajšal bivanje v Beogradu,« Edo ne skriva pohval na račun Blažiča, ki je izgubil zadnji medsebojni obračun z Murićem, lani poleti v finalu lige Telemach na tekmi med Krko in Union Olimpijo. Naslednji je na vrsti 29. novembra v prestolnici Srbije.

Deli s prijatelji