UMAZANE IGRE

Blatter in Platini v igri milijonov

Objavljeno 28. september 2015 16.03 | Posodobljeno 28. september 2015 16.03 | Piše: R. T.

Vladarja svetovnega nogometa Sepp Blatter in Michel Platini sta osumljena nepravilnega plačila 1,8 milijona evrov.

V prvem krogu je Blatter prejel 133 glasov.

Potem ko se je konec maja in na začetku junija z aretacijami 14 oseb, funkcionarjev Mednarodne nogometne zveze (Fife) in predstavnikov njenih marketinških partnerjev, v Zürichu sprožil največji korupcijski škandal v zgodovini nogometa, sta štiri mesece pozneje na vrsto za podrobno preiskavo prišla tudi Švicar Sepp Blatter, predsednik Fife v odstopu, in Francoz Michel Platini, predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa), ki je tudi glavni kandidat za Blatterjevega naslednika. Tega bodo izvolili na izrednem volilnem kongresu Fife 26. februarja prihodnje leto.

Člani neodvisne etične komisije pri Fifi so namreč pošteno zavihali rokave in v notranji preiskavi naleteli na celo vrsto nepravilnosti, ki mečejo ogromno senco dvoma na Blatterja in Platinija. Dobro obveščeni švicarski in britanski mediji zatrjujejo, da obstaja celo možnost, da bi glavna moža svetovnega nogometa doletel suspenz. Zaradi domnevnih nezakonitih izplačil bi ju namreč doletela prepoved opravljanja vseh funkcij v nogometu.

Švicarsko tožilstvo je v petek sprožilo postopek zoper 79-letnega Blatterja. Preiskali so njegovo pisarno in sporočili, da je zaradi sumljivih poslov pod drobnogledom tudi 60-letni Platini, ki naj bi leta 2011 od Blatterja prejel dva milijona frankov. »Joseph Blatter je osumljen nepravilnega plačila v višini dveh milijonov švicarskih frankov Michelu Platiniju, predsedniku Uefe, na stroške Fife,« je sporočilo tožilstvo in dodalo, da se je sporni denarni prenos zgodil leta 2011, nanašal pa naj bi se na delo, ki ga je Uefa domnevno opravila med letoma 1999 in 2002.

Vrh ledene, s korupcijo umazane nogometne gore se je torej začel krušiti. Do kod bodo segle lovke tožilstva in drugih organov, lahko tačas le ugibamo, dejstvo pa je, da krovna nogometna organizacija po zaključku preiskav in sodnih procesov nikoli več ne bo takšna kot zdaj. Dovolimo si verjeti, da bo veliko bolj poštena in v povsem drugačni zasedbi.

Deli s prijatelji