PARAOLIMPIJSKE IGRE

Birokrati ustavili Kobilico, Đurić napovedal medaljo

Objavljeno 29. februar 2016 15.55 | Posodobljeno 29. februar 2016 15.57 | Piše: Drago Perko

Nekateri športniki invalidi bodo v prihodnjih mesecih še lovili normo za paraolimpijske igre v Riu de Janeiru. Med potniki so izjemno uspešni strelci in plavalec Darko Đurić.

Gregor Kosi, Alen Kobilica, Primož Jeralič, Lena gabršček, Darko Đurić in Damijan Lazar. Foto: Nebojša Tejič/ZŠIS-POK

LJUBLJANA – Manj kot 200 dni še loči najboljše športnice in športnike invalide, da se vnovič pokažejo na mednarodnem prizorišču. Rio de Janeiro bo gostil 15. paraolimpijske igre, ki se začnejo 7. septembra. Kako obsežna delegacija bo branila barve Slovenije, še ni jasno. Mednarodni paraolimpijski komite je pri pravilih neusmiljen, pri končni sestavi odločajo norme in kvote. »Treba je ločiti med kvoto (mesto na igrah) in normo (dovolj vrhunski rezultat, ki pa še ni nujno dovolj za nastop na igrah). Potem pa še poznati razliko med kandidati (vsi, ki ustrezajo pogojem Mednarodnega paraolimpijskega komiteja za udeležbo ali pa imajo velike možnosti, da dosežejo normo) ter med potniki (na Komisiji za tekmovalni šport ZŠIS-POK in UO ZŠIS-POK potrjeni kandidati), ki se bodo iger tudi udeležili,« nas poduči Špela Rozman Dolenc, ki na Zvezi za šport invalidov Paraolimpijski komite vodi pisarno za Rio 2016.

Dejansko ima Slovenija štiri strelske kvote, kandidati pa so Franc Pinter, Franček Gorazd Tiršek, Damjan Pavlin in Veselka Pevec. Vsi štirje bodo v Rio tudi potovali, tudi plavalec Darko Đurić, Slovenija ima na voljo eno plavalno kvoto. »Norme sem dosegel aprila lani, tako da se mi je odvalil kamen od srca. Primerjalni rezultati so zelo dobri, v Riu želim do medalje,« samozavestno pravi Darko Đurić. Pri atletiki bo treba počakati do konca junija, metalec diska Henrik Plank ima normo in tudi kvoto, vendar bo v spomladanskem delu še nekaj tekem in bo moral obdržati mesto. Normo je izpolnil tudi maratonec Sandi Novak, lovi pa jo še skakalka v daljino Jana Führer. Slovenija računa, da dobi še eno kolesarsko kvoto, kjer sta kandidata za Rio Primož Jeralič in David Kuster, maja bo normo lovil tudi parakajakaš Dejan Fabčič, prihodnji mesec pa na svetovnem pokalu še reprezentanca v sedeči odbojki.

Kalna voda

Kandidat za odličje bi bil tudi Alen Kobilica. Njegove kategorije paratriatlona v Riu ne bo, čeprav bodo ženske v isti kategoriji (slepi in slabovidni) lahko nastopile. »Na olimpijske igre niti ne gledam kot na nagrado. To je pač tekma, a moti me kalna voda. Institucije, ki odločajo o tem, so zelo netransparentne, kar je v našem primeru izrazito. To me žalosti, sama tekma pa... To je ena tekma, v sezoni jih imamo ogromno in se osredotočamo nanje. Gre za odnos, ki se mi zdi povsem neprimeren. Odgovora od Mednarodnega paraolimpijskega komiteja pa še kar nismo dobili,« Alen Kobilica upravičeno pograja športne funkcionarje, potem pa napove, da želi letos do medalje na evropskem in svetovnem prvenstvu. Slovenski paraolimpijci so minulo sredo dobili novega partnerja, pot v Rio de Janeiro (predvsem zavoljo sredstev) bo lažja s pomočjo podjetja Lidl Slovenija.

Deli s prijatelji