NAČIN ŽIVLJENJA

Biatlonka na rastlinski pogon

Objavljeno 07. oktober 2013 16.29 | Posodobljeno 07. oktober 2013 16.30 | Piše: Polona Pirc

Andreja Mali, slovenska reprezentantka v biatlonu, se prehranjuje vegansko, torej izključno z živili rastlinskega izvora.

Andreja svojo prehrano dopolnjuje z veganskimi ploščicami. Foto: Polona Pirc

Andrejo Mali smo ujeli na Pokljuki, v našem biatlonskem centru, in sicer po državnem prvenstvu v letnem biatlonu, na katerem je dvakrat osvojila drugo mesto, tik za Tejo Gregorin. Po napornem koncu tedna ni pokala od energije, a ji je že šejk po zadnji tekmi povrnil ogenj v oči in nasmeh na obraz, ko pa so ji v jedilnici postregli še z zanjo posebej pripravljenim kosilom, o utrujenosti ni bilo več sledi.

Prehranska preobrazba

Prehransko preobrazbo je začela pred sedmimi leti. Ker so jo pestile poškodbe in je bila nenehno utrujena, se je znašla pred prelomnico in odločitvijo: ali narediti spremembo ali končati kariero. Takrat je srečala gimnazijskega kolega, nekdanjega nogometaša Jaka Jakopiča, ki je prebolel raka (limfom), in ta ji je omenil način prehranjevanja, pri katerem se upošteva krvne skupine.

»Moja krvna skupina je A, kar pomeni, da je poudarek na rastlinski prehrani, meso se priporoča le redko. Nikoli ga nisem imela prav rada, a so me, ko sem še tekla na smučeh, prepričevali, da ga moram jesti. Dodobra sem naštudirala knjigo, meso sem občasno še jedla, šla pa sem tudi na bioresonančne terapije in dodobra očistila telo. V enem letu sem doživela popolno preobrazbo – kri se je izboljšala, nehala sem obolevati,« se spominja Andreja.

Sčasoma je meso opustila, na koncu, predvsem po prebrani Kitajski študiji, pa se je prehrani živalskega izvora povsem odrekla. Od takrat sta minili dve leti, njeno telo pa je še danes, kot čuti, v fazi očiščevanja in razstrupljanja. Nazadnje je iz prehrane izločila tudi vsa živila, ki vsebujejo gluten, ker ta lepi črevesje, in sojo. »V začetku sem, zaradi športa in velikih naporov, še vedno malce dvomila, ali telo takšne napore zmore premagovati na rastlinski pogon. Danes, po številnih preštudiranih knjigah in predvsem po lastnem počutju in rezultatih, sem prepričana, da lahko,« je odločna Malijeva, ki v reprezentanci pri prehranjevanju nima popolne podpore, a njeno odločitev spoštujejo in sprejemajo. »S tem je podobno kot v širši javnosti, kjer se veganstvo sprejema zelo različno, a sem se s tem nehala obremenjevati. Gre za zavedanje, kaj vnašaš v telo. Na teste krvi grem občasno, ko želim preveriti, ali je vse okej, sicer pa je zame merodajno moje počutje,« je še pojasnila.

Vegani veliko kuhajo sami

Največ dela ima z vegansko prehrano sama, saj predvsem v tujini težje dobi ekološko pridelano svežo zelenjavo in sadje. Da so njeni obroki res takšni, kot želi, si velikokrat skuha sama. Tako ima vedno vsaj eno potovalko več od drugih, saj vso hrano nosi s seboj, skupaj s prenosnim kuhalnikom in mešalnikom. V domačem biatlonskem centru, na Pokljuki, ji kuharji seveda priskočijo na pomoč. Prinese jim sestavine, oni pa ji pripravijo obroke, le smutije si vedno pripravlja sama.

»Tako dobro kot letos, ko bom kmalu stara 36 let, se nisem počutila še nikoli. Imam več energije kot kadar koli, prav tako je moja regeneracija najboljša doslej. Če ne bi spremenila prehrane, me ne bi bilo več v vrhunskem športu,« je prepričana Andreja, ki ne šteje niti, koliko beljakovin vnese v telo, na kar je sicer pozorna večina športnikov.

Najraje ima tortilje, narejene iz palačink, ter ajdove palačinke. Z letošnjo formo je zelo zadovoljna, tudi trenirala je dobro. »Sem na dobri poti, treniram bolje kot prej, tudi trenerjem sem rekla: 'To je moje leto!' Bolj se poslušam, marsikaj sem se naučila, uživam v tem športu, bolj počnem to s srcem in zdaj je čas, da to izkoristim.«

Deli s prijatelji