TURNIR

Betonska džungla Ljubljana z mivko dobila žurerski pridih

Objavljeno 03. avgust 2015 14.18 | Posodobljeno 03. avgust 2015 14.18 | Piše: Marko Uršič

Drugi turnir v odbojki na mivki v Ljubljani je navdušil z mešanico športnega zabavljaštva in sproščenim vzdušjem.

Aljoša Urnaut napada Jana Dumeka. Foto: Dejan Javornik

V betonski in neokusno avtomobilizirani Ljubljani so na tla le posuli mivko in sivi džungli dodali žurerski pridih. Drugi turnir Ljubljana Beach Volley Challenge, gre seveda za odbojko na mivki, je v prestolnico privabil pisano druščino, igralci in igralke ter občinstvo so se na Kongresnem trgu zabavali, za piko na i pa je moškim adrenalin dvigovala plesna skupina Rajske ptice. Celo tako, da je navdušila češke finaliste pri fantih Jana Dumeka in Roberta Kufo, ob gibčnih telesih je bil Kufov padec v ritem neizogiben, sledilo pa je tudi slikanje s plesalkami.

Če omenimo športno plat, sta v moškem finalu slavila omenjena Dumek in Kufa, ki sta v dveh nizih (26:24, 21:15) ugnala Slovenca Nejca Zemljaka, lanskega prvaka, in slovenskega Belgijca Aljošo Urnauta. Tretje mesto sta si priigrala Jernej Potočnik, državni prvak, in Avstrijec Simon Fruhbauer. Pri lepšem in šibkejšem spolu sta se v finalnem obračunu veselili Brazilki Pauline Alves in Paula Hoffman, zanimivo, zaradi malce bolj sveže večerne temperature sta odbojkirali dodatno oblečeni, avstralski sestri Johannah in Alice Rohkamper sta padli z 21:18 in 21:11. Tretjo stopničko so na koncu podelili Eriki Fabjan in Moniki Potokar, ki sta v obračunu za najboljši Slovenki porazili Tjašo Jančar in Nino Lovšin, izid je bil 21:10, 21:17.

A športni del je le delček mozaika, ki je poživil Kongresca, gre bolj za simbiozo prirediteljev, nastopajočih in gledalcev. Pomembno je, da so se vsi zabavali, tribuni sta bili nabito polni in nista zmogli sprejeti vseh firbcev, za naslednje leto pa je že ideja, da bi turnir odigrali na Trgu republike.

Nove avdicije

Poražena finalista Zemljak in Urnaut sta v prvem nizu imela celo zaključno žogo za osvojitev tega dela igre, a Čeha Dumek in Kufa sta zelo uigran par in sta kot stara lisjaka izvlekla niz in nato v drugem delu igre dokončala začeto. »V prvem nizu sva imela svoje priložnosti, a sva jih žal zamudila. To takšna dvojica, kot sta Čeha, zna kaznovati, in sta zmago tudi varno pripeljala domov,« je Nejc Zemljak strnil bistvo poraza. Lani je zmagal z Janom Pokeršnikom, letos je bil drugi z Aljošo Urnautom. Kaj pa naslednje leto? »Ha, ha, ne vem. Vsak teden imam novo avdicijo, tako da bomo videli, kdo bo tisti, ki bo želel vso sezono čim več igrati z menoj in bo tudi ustrezen partner. Upam, da bom našel koga.« Kako pa Zemljak vidi perspektivo odbojke na mivki v Sloveniji? »V četrtek je bil tukaj finale državnih prvenstev za mlade in so pokazali vrhunske igre. Uspešno bijejo tudi boje na srednjeevropskem prvenstvu na Češkem, in menim, da imamo veliko perspektivo. Tudi takšen dogodek, kot je ljubljanski turnir, nam kaže, da si ljudje želijo več takšnih stvari, kot je odbojka na mivki. Mi pa moramo to izrabiti,« je menil Nejc. Brez pohval prestolnici ni šlo. »Bilo je fenomenalno vzdušje, če bi z Aljošo odigrala na pol takšni ravni, kot je bilo vzdušje, bi gladko zmagala. Najlepša hvala Ljubljani, Sloveniji, da so nas podprli v takšnem številu, in to je res neverjetno. Kot sem povedal že lani, pred takšnim občinstvom je najlepše igrati. Večkrat gremo v tujino in igramo na turnirju, pa si samo želimo kaj podobnega tudi pri nas, zdaj pa imamo doma še boljši turnir,« je sklenil drugouvrščeni Nejc Zemljak. »Če bi dobila prvi niz, bi to bila povsem druga tekma. Drugače je bilo zelo lepo, lepa tekma, lepo za gledalce, res, super je bilo,» pa je s svoje strani dodal Aljoša Urnaut.

Erika Fabjan je pozitivno ocenila skupno tretje mesto pri dekletih. »Sem zelo zadovoljna. Glede na uigranost z Moniko Potokar, za naju je šele drugi turnir. Uigranost v odbojki na mivki pa je zelo pomemben dejavnik. Drugače je bilo super vzdušje, bolje ne more biti. Fenomenalen turnir, najboljši, to je to,« je dejala svetlolasa odbojkarica na mivki. Monika Potokar pa je pridodala: »Tudi jaz sem s tretjim mestom zelo zadovoljna, super, v boju za tretjo stopničko sva premagali Slovenki, tudi to nekaj velja. Treba je več vaditi, da bi se lahko kosali z Brazilkama. Ne veva še, ali bova tudi v naslednji sezoni igrali skupaj, odvisno je tudi od moje kariere v dvoranski odbojki.«

Deli s prijatelji