TAK NAČIN ŽIVLJENJA

Bela dama 
teče že sedem desetletij

Objavljeno 06. september 2015 13.26 | Posodobljeno 06. september 2015 13.26 | Piše: Darko Naraglav

V preboldski knjižnici so predstavili knjigo o najbolj znani slovenski rekreativni tekačici Heleni Žigon, ki jo je napisala Jasmina Kozina Praprotnik, tudi sama navdušena tekačica.

Jasmina in Helena na skupnem teku ob nastajanju knjige. Foto: Darko Naraglav

Ženska, ki na svoj 86. rojstni dan preteče 21 kilometrov, gotovo ni kar tako. Verjetno najstarejša, vsekakor pa najbolj znana slovenska rekreativna tekačica, 87-letna Helena Žigon, seveda ni manjkala niti na lanskem tradicionalnem Ljubljanskem maratonu. Njena ljubezen do teka in športno življenje jo ohranjata pri močeh tudi v visoki starosti. Jasmina Kozina Praprotnik je življenjsko zgodbo te neverjetne gospe popisala v knjigi Bela dama.

Tek kot način življenja

Kje je avtorica dobila idejo, da napiše knjigo, je povedala na nedavni predstavitvi v preboldski knjižnici. Decembra 2013 je bila Helena Žigon gostja na tamkajšnjem pogovornem večeru. »Ob koncu jo je voditelj vprašal, ali bo kdaj napisala knjigo o sebi in teku. Pa se je zasmejala in rekla, da najbrž nikoli, saj nima ne volje ne časa. Odgovor mojemu možu Urbanu med vožnjo domov v Ljubljano ni dal miru in predlagal je, naj jo napišem jaz. Malce sem o tem razmišljala že sama, saj sem kot antropologinja v tem videla izziv. Privolila je v sodelovanje in v več kot 30 urah pogovorov se je izluščila njena življenjska zgodba,« je na predstavitvi povedala avtorica Jasmina Kozina Praprotnik.

Žled in neprimerne razmere za zimski tek so omogočili več pogovorov z našo najstarejšo tekačico, ki jih je avtorica strnila v dobrih 230 strani. Lani poleti sta skupaj obiskali tudi nekatere kraje, ki so bili pomembni v Heleninem življenju. Praprotnikovo sta še posebno zanimala kultura gibanja in njen vpliv na družbo, saj z možem Urbanom, ki je po rodu Preboldčan, vodita tekaško skupnost Urbani tekači. Kot mama treh otrok je med zadnjo nosečnostjo štiri dni pred rokom poroda pretekla polovico Ljubljanskega maratona, kar je še dodatni dokaz, da je tek življenjski slog njihove družine.

Telovadba med predstavitvijo

Na predstavitvi knjige sta Jasmina in Urban poskušala navdušiti občinstvo za več gibanja, bodisi je to hoja bodisi tek. Urban je poskrbel, da so obiskovalci občutili, kako se po sedenju prileže malce gibanja. Med predstavitvijo so malo potelovadili in se tudi preizkusili v teku na mestu, ki najbolj pokaže, kako je treba pravilno teči. Helena Žigon je pravih korakov po besedah avtorice knjige naredila zelo veliko. Na poti se ni nikoli ustavljala in vedno si vedel, da bo prihodnjič spet prišla.

Knjiga je prava hvalnica aktivnemu življenju, ki ga ponazarja Helena Žigon, zakonca Praprotnik pa pravita, da so izgovori proti gibanju, še zlasti proti teku, v resnici razlogi zanj. Primeren način ukvarjanja s to obliko rekreacije pa nedvomno podaljša pričakovano življenjsko dobo. 

Prvi maraton pri 54 letih

Helena je prvi veliki maraton pretekla, ko je bila stara 54 let. Njen čas še zdaleč ni bil slab: tri ure in pol. Danes jih ima v žepu še vsaj deset. Ko je bila stara 67, je nastopila tudi na znamenitem newyorškem. Teče že sedem desetletij in pravi, da ji je tek pomagal, ko se je 1992. spopadala z rakom na želodcu.

 

Deli s prijatelji