OLIMPIJSKA BAKLA

Bakla za Soči, misli v Riu

Objavljeno 10. oktober 2013 14.12 | Posodobljeno 10. oktober 2013 14.12 | Piše: I. U.

Slovenska lokostrelka Ana Umer je imela v Olimpiji v rokah olimpijsko baklo.

Ana Umer, desno, z olimpijsko baklo. Foto: osebni arhiv

OLIMPIJA – »Nepozabno in neverjetna spodbuda za nadaljevanje moje športne kariere pomeni udeležba na prvem izobraževalnem seminarju za sredozemske športnike, ki sem se ga skupaj s 33 športniki iz različnih disciplin udeležila na Mednarodni akademiji za olimpijske študije v rojstnem kraju olimpijskih iger Olimpiji,« je prve vtise ob vrnitvi iz Grčije strnila koprska lokostrelka in državna reprezentantka Ana Umer, mladinska svetovna prvakinja v poljskem lokostrelstvu leta 2008 v Velsu (Wales) in tretja na SP 2010 na Madžarskem. Organizator je za udeležbo postavil pogoj, in sicer sodelovanje na enih od zadnjih treh sredozemskih iger, Ana se jih je letos udeležila v Mersinu v Turčiji.

Seminar so kronali s predajo olimpijske bakle

Na seminarju so udeležence podrobno seznanili z nastankom in razvojem sredozemskih iger ter perspektivami in vrednotami, ki jih prinaša šport. Ena od nosilnih tem je bila vloga žensk športnic in funkcionark v olimpijskem gibanju. »Še posebno me je pritegnila tematika o zgodovini olimpijskih iger in političnem vplivu nanje, saj so vse igre sodobne dobe spremljala številna politična ozadja, ki s samimi igrami, gledano s športnega vidika, ne bi smela imeti nobene zveze,« je pojasnila Primorka.

Seminar so kronali s predajo olimpijske bakle, ki je krenila na pot proti prizorišču zimskih olimpijskih iger v ruskem Sočiju. »Ko sem baklo z olimpijskim ognjem držala v rokah, sem imela v mislih vse naše udeležence, smučarje, skakalce, tekače, biatlonce, hokejiste. Vse jih poznam, nekatere tudi osebno. V mojem srcu pa se je v tistem trenutku prižgal tudi plamenček za mojo udeležbo na poletnih igrah v Riu,« je dodala 22-letna lokostrelka.

Deli s prijatelji