FUNDACIJA

Armstrong ni utrpel škode, prilivi so se še povečali

Objavljeno 25. avgust 2012 19.27 | Posodobljeno 25. avgust 2012 19.27 | Piše: P. J., STA

»Dobili smo veliko pisem, elektronskih sporočil, klicev podpore – in smo preprosto ostali brez besed,« pravi vodja fundacije.

NEW YORK – Ameriški kolesar Lance Armstrong in njegova fundacija, s katero zbira sredstva za boj proti raku, nista utrpela nobene škode zaradi petkove odločitve ameriške protidopinške agencije (Usada) o kazni za kolesarja. Prav nasprotno, v zadnjih urah so pri fundaciji zaznali precejšnje povečanje priliva sredstev.

Navijači podprli kolesarja

Po odločitvi Armstronga, da se ne bo več po pravni poti boril za dokazovanje dopinške nedolžnosti, in po kazni Usade, ki mu je izbrisala vse dosežke po letu 1998 ter mu dosmrtno prepovedala nastope, so navijači podprli kolesarja. Kot je sporočil vodja fundacije Doug Ulman, je na njen račun v nekaj urah po burnih dogodkih prišlo 78.000 dolarjev. Izkupiček četrtka, za Armstronga in fundacijo povsem navadnega dne, pa je bil le 3200 dolarjev.

»Bilo je neverjetno. Dobili smo veliko pisem, elektronskih sporočil, klicev podpore – in smo preprosto ostali brez besed,« je dogajanje pojasnil Ulman. Dodal je še, da so seznanjeni z Armstrongovo odločitvijo in so jo sprejeli, niso pa je pripravljeni komentirati. Lani je fundacija Livestrong, znana po simboličnih rumenih zapestnicah, zbrala 51 milijonov dolarjev, ki jih je namenila za pomoč bolnikom z rakom.

Pokroviteljev ni izgubil

Armstrongu se ne glede na končni razplet dogodkov – ne mednarodna kolesarska zveza Uci ne vodstvo dirke po Franciji se še nista uradno odzvala na potezo Usade – tudi ni treba bati za finančno prihodnost. Kljub zadnjim dogodkom sta njegova največja pokrovitelja, koncern športne opreme Nike in proizvajalec pijač Anheuser-Busch, sklenila, da bosta nadaljevala sodelovanje z njim.

Deli s prijatelji