MARATON

Vse napeljano na nov rekord

Na jutrišnjem 23. Ljubljanskem maratonu cilj rekorda v obeh konkurencah. Etiopijec Kasaye se odkrito spogleduje z izboljšavo časovne znamke.
Fotografija: Etiopijec Sisay Lemma Kasaye, na fotografiji desno, je največji adut za izboljšavo rekorda Ljubljanskega maratona. FOTO: wikipedia.org
Odpri galerijo
Etiopijec Sisay Lemma Kasaye, na fotografiji desno, je največji adut za izboljšavo rekorda Ljubljanskega maratona. FOTO: wikipedia.org

LJUBLJANA – Človekov cilj je med drugim tudi, da svoje meje pomika naprej. Tako je v športu in seveda tudi pri Ljubljanskem maratonu, jutrišnji s startom ob 10.30 bo že 23. po vrsti. Rekord teka na 42 km in 195 m v slovenski prestolnici ima z 2:08:19 med moškimi Etiopijec Limenih Getachew iz leta 2015, med maratonkami si je rekordni ljubljanski čas pritekla Kenijka Caroline Kilel Cheptonui z 2:25:24, dosežen je bil leta 2009. »Cilji ostajajo takšni, kot so bili začrtani že pred časom. Torej v obeh konkurencah rekord maratona, pri moških od zmagovalca pričakujemo čas pod dvema urama in sedmimi minutami, pri ženskah tam približno 2:24. Vreme naj bi zdržalo,« je v vseh pogledih optimistično zvenel Gabrijel Ambrožič, ki za Ljubljano novači elitne tekmovalce. Elita afriških tekačev, ki bo naskakovala rekord, je bila sicer včeraj že v slovenski prestolnici in se je s svojimi pričakovanji tudi predstavila novinarski javnosti. Po prijavljenem času je prvo ime Etiopijec Sisay Lemma Kasaye, osebni rekord 2:04,08 je odtekel prav letos v Dubaju in z njim zasedel peto mesto. V tem trenutku s tem časom še vedno zaseda 7. mesto na svetovni lestvici, kar pomeni, da bo, če upoštevamo še drugega po rangu, Ayele Abshero ima osebni rekord 2:04,23, lov na rekordni čas potekal predvidoma v etiopskih barvah. »Tek je moje življenje, to je tudi osebni boj. Skrbim za svoj renome, na vsakem maratonu, ki ga odtečem, dam vse od sebe. Ravno zato tudi na Ljubljanskem maratonu želim ostati na svoji ravni in odteči čas 2:05, 2:06,« je razmišljal Sisay Lemma Kasaye, ta čas pa bi seveda pomenil ljubljanski rekord. »Po mojem osebnem rekordu iz leta 2012 so me mučile poškodbe, na Ljubljanski maraton pa sem se zelo resno pripravljal. Moj cilj je prvo mesto, to me zanima bolj kot odtečeni čas,« pa je dodal Ayele Abshero.

Tudi ženske ambiciozne

Pri dekletih bo v Ljubljani na startni črti z najboljšim časom (2.21,37) stala Kenijka Visiline Jepkesho. Izid je odtekla lani v Parizu in bila z njim na letni razpredelnici na 15. mestu. Torej tudi pri maratonkah so veliki obeti, da bo prestolnica dobila rekord lastnega maratona. »Dobro sem trenirala, zato želim zelo dobro odteči in postaviti nov rekord. Sicer si ga ne upam odkrito napovedati, a smernica mojih časov je v tem območju,« je menila Visiline Jepkesho. Tudi Sharon Jemutai Cherop prihaja iz Kenije, njen osebni rekord je 2:22,28. »Vračam se po porodniškem dopustu. Verjamem v to, da se lahko vrnem na doseženo raven pred leti, a bo tokratni rezultat zelo odvisen od vremena,« je dejala Cheropova. Slovenska aduta, sicer v polmaratonski preizkušnji na 23. Volkswagen ljubljanskem maratonu, bosta Rok Puhar in Neja Kršinar. »Sezona ni bila takšna, kot sem si želel. Zaradi tega, ker nisem odšel na evropsko prvenstvo, je to imelo vpliv nanjo. Od septembra trenersko sodelujem z Romanom Kejžarjem, želim si kakovostne vrnitve,« je omenil Puhar. »Po poškodbi je pripravljenost odlična, sicer pa za spomladi načrtujem tudi svoj prvi veliki maraton,« pa je navrgla Kršinarjeva. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije