NOGOMET

Trener Stolica še ni v formi

Nogometaši Olimpije so evropsko tekmovanje začeli s porazom. V sredo bodo proti Qarabagu v Azerbajdažnu lovili zaostanek 0:1.
Fotografija: Stefan Savić, desno, v dvoboju s kapetanom Qarabaga Maksimom Medvedevom. Foto: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Stefan Savić, desno, v dvoboju s kapetanom Qarabaga Maksimom Medvedevom. Foto: Mavric Pivk

LJUBLJANA – Start nogometašev Olimpije na evropski sceni se ni izšel po njihovih načrtih. Prihodnjo sredo bodo Ljubljančani v povratni tekmi 1. kroga kvalifikacij za ligo prvakov v Bakuju lovili zaostanek 0:1. V Stožicah so namreč proti azerbajdžanskemu prvaku Qarabagu prejeli zadetek v 79. minuti, potem ko so bili po kotu zmedeni pred svojimi vrati in gostujočemu branilcu Donaldu Guerrierju dovolili, da je žogo poslal v mrežo skozi gozd nog. Poraz že sam po sebi prinaša grenak priokus, toda ta je toliko močnejši, ker je bil ugledni tekmec, ki je lani igral v skupinskem delu lige prvakov, realno premagljiv. Toda prenovljena Olimpija, ki ji dirigira novi trener, Srb Ilija Stolica, v treh tednih priprav še ni prišla do optimalne uigranosti z novimi igralci v drugačnem sistemu igre kot v prejšnji, šampionski sezoni pod vodstvom hrvaškega stratega Igorja Bišćana. To je za zdaj olajševalna okoliščina za Stolico.

Novi šef je tik pred tekmo ostal brez lažje poškodovanega kapetana in komandanta obrambe Branka Ilića. V udarno postavo je uvrstil svoji okrepitvi, štoperja Marka Gajića in vezista Marka Putičanina. Sploh drugi bo moral pokazati precej več, če želi biti eden izmed nosilcev igre Ljubljančanov. Tretji novinec, desni bočni branilec, Macky Magnack, je odigral solidno, povratnik s posoje Daniel Avramovski pa tudi v prihodnosti spada v kategorijo igralcev za posojo v drug klub. Ob tem je Stolica že na začetku svojega projekta z Olimpijo storil veliko napako, ko na seznam igralcev ni uvrstil klasičnega napadalca Andresa Vombergarja. Na položaj centralnega napadalca je postavil Issaha Abassa, pri katerem smo že v prejšnji sezoni ničkolikokrat ugotovili, da je v tej vlogi prej nemočen kot ne. Mladi Ganec je imel v 28. minuti na nogi žogo za vodilni zadetek, a jo je nezbran poslal visoko prek vrat. Qarabagova štoperja sta ga pojedla, v 86. minuti pa si je še nespametno prislužil rdeči karton, potem ko je po prekršku nad njim z roko nakazal udarec proti tekmecu.

Najvidnejša okrepitev Olimpije Matic Črnic je dobil priložnost v 71. minuti, ko je ob negodovanju 4500 gledalcev Stolica iz igre potegnil Stefana Savića, ki je ob Roku Kronavetru najustvarjalnejši igralec zmajev. No, deset minut pozneje je Stolica zamenjal še Kronavetra, v igro je vstopil Goran Brkić, in spet požel začudenje publike.

»Žal mi je, ker nismo nagrajeni za dobro igro. Tekmec je zadel iz edine polpriložnosti. Žal mi je fantov, zaslužili so si precej več. Toda to je prvi del dvoboja. Mislim, da po prikazanem na prvi tekmi lahko upamo na pozitiven rezultat v Azerbajdžanu,« je dejal Stolica, ki zdaj na seznamu nima nobenega klasičnega napadalca: »Žal mi je, da nimam na seznamu Vombergarja. Do konca smo na njem vztrajali z Ilićem, saj smo upali, da bo lahko igral. Toda v revanšo moramo s fanti, ki jih imamo na voljo. Pokazati morajo podoben pristop, upam, da bomo imeli več športne sreče. Verjamem, da bomo napredovali v 2. krog.« Tam bi Olimpija naletela na zmagovalca dvoboja med albanskim Kukesijem in malteško Valletto (prva tekma v Albaniji se je končala z izidom 0:0). V primeru izpada bi slovenski prvak nadaljeval evropsko pot v 2. krogu kvalifikacij za evropsko ligo proti severnoirskemu Crusadersu, ki je prvo tekmo z bolgarskim Ludogorcem izgubil s kar 7:0. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije