ŠAH

Štirinajstletnica na vrhu. Alice Lee uspela premagati izkušeno Irino Krush

Po privlačnih in pogosto nepredvidljivih obračunih smo na samem vrhu dobili dve novi imeni, ki sta prišli do svojih premiernih zmag na tem tekmovanju.
Fotografija: Alice Lee je navdušila. FOTO: wikipedia
Odpri galerijo
Alice Lee je navdušila. FOTO: wikipedia

V Saint Louisu je potekala tretja izvedba Ameriškega pokala, prestižnega obračuna osmih najboljših igralk in igralcev te države. Manjkal je sicer branilec naslova iz lanskega leta in njihov drugi igralec z ratinške lestvice Hikaru Nakamura, ki je v pripravah na bližajoči se kandidatski turnir na splošno nastopal zelo malo.

Zato pa je bil tik pred turnirjem leta, ki se začne že čez teden dni, še vedno v akciji Fabiano Caruana, trenutno drugi na svetovni ratinški lestvici in edini poleg Magnusa Carlsna z ratinško znamko prek 2800 točk.

Tokratni turnir pa je potekal po v zadnjem času na ameriških tleh vedno bolj uveljavljenem sistemu dvojne eliminacije. Igralci in igralke so se spopadali v minidvobojih, v katerih so dve partiji odigrali v standardnem, dve v pospešenem tempu, v primeru neodločenega rezultata pa še podaljšek v hitropoteznem tempu. Po privlačnih in pogosto nepredvidljivih obračunih smo na samem vrhu dobili dve novi imeni, ki sta prišli do svojih premiernih zmag na tem tekmovanju.

Brez poraza

V moški konkurenci je bil to izkušeni Armenec Levon Aronjan, ki od konca leta 2021 nastopa pod ameriško zastavo. Prikazal je zelo stabilne in uravnotežene predstave v vseh treh časovnih kontrolah in v devetnajstih odigranih partijah ni doživel niti enega samega poraza. V izenačenih dvobojih četrtfinala proti Samu Sevianu in polfinala proti Caruani si je napredovanje sicer zagotovil šele v hitropoteznem delu, v prvem finalnem obračunu proti Rayu Robsonu pa je bil zelo prepričljiv in je zmagal z rezultatom 2,5 proti 0,5. Med poraženci si je drugo priložnost priigral Wesley So, ki pa mu prav tako ni uspelo zlomiti Aronjana in je lahko po porazu z 2,5 proti 1,5 zgolj prvi čestital novemu zmagovalcu.

rr
rr

Svoj trenutek po dveh finalnih porazih leta 2022 in 2023 pa je v ženski konkurenci dočakala izjemna 14-letnica Alice Lee. Že tretjič zapored se je v finalu srečala z izkušeno Irino Krush, ki je tudi sicer rekorderka po številu naslovov ameriške prvakinje. V obeh predhodnih finalih je Krusheva uspela premagati mlado tekmico in tudi tokrat je kazalo na enak razplet, potem ko je bila v njunem prvem minidvoboju prepričljivo boljša z 2,5 proti 0,5.

Najstnica pa si je zagotovila popravni izpit in je tekmici vrnila z enako mero, zato je o končni zmagovalki odločal tretji minidvoboj. V njem je mladenka po zaostanku najprej uspela izenačiti na 2:2, nato pa je prevladala v pravi drami hitropoteznih podaljškov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije