SP V NOGOMETU

Srbski orli po točke, Ronaldo po nov gol

Tudi današnji dan na svetovnem prvenstvu v nogometu spektakularen. V Dohi derbi med Portugalsko in Urugvajem ter spopad Brazilije in Švice.
Fotografija: Srbski selektor Dragan Stojković bo lovil zmago nad Kamerunom. FOTO: Gareth Bumstead, Reuters
Odpri galerijo
Srbski selektor Dragan Stojković bo lovil zmago nad Kamerunom. FOTO: Gareth Bumstead, Reuters

Deveti tekmovalni dan letošnjega mundiala prinaša več zanimivih tekem, na katerih bomo videli več velemojstrov nogometne igre. Od prve do zadnje tekmovalne minute bi bilo lahko spektakularno: prva bo iskala nujne tri točke izbrana vrsta Srbije, zadnji se bodo v isti skupini predstavili Brazilci in Švicarji. Vmes bo krenil po nov gol Cristiano Ronaldo na tekmi z Urugvajem.

Portugalska bi si lahko v tekmi z Urugvajem že zagotovila preboj v osmino finala, v kateri bi se – v primeru prvega mesta v skupini – Ronaldo in soigralci pomerili z drugouvrščeno ekipo iz skupine G, v kateri igrajo Brazilija, Švica, Srbija in Kamerun. Težko bi bilo verjeti, da je lahko Urugvaj še drugič zapovrstjo tako slab, kot je bil na prvi tekmi z Južno Korejo. Tudi zavoljo tega čaka Portugalce nemara veliko večji izziv kot ob premieri z Gano, ko je Ronaldo zabil gol na petem zaporednem svetovnem prvenstvu.

Atomski napad Brazilcev

Cristiano Ronaldo ohranja visoko motivacijo pred sleherno tekmo. FOTO: Bernadett Szabo, Reuters
Cristiano Ronaldo ohranja visoko motivacijo pred sleherno tekmo. FOTO: Bernadett Szabo, Reuters

Portugalski selektor Fernando Santos naj bi krenil nad Južnoameričane v standardni postavitvi 4-3-3, saj v napadu dobro delujejo João Felix, Ronaldo in Bruno Fernandes, torej dva tehnično dovršena velemojstra in nebeško motivirana zver, ki se ne more nasititi golov. To je trojček, o katerem lahko večina reprezentanc na svetu le sanja. Urugvaj? V podobni postavitvi naj bi igrali v napadu Darwin Nuňez, veteran Luis Suarez in 20-letni član Manchester Uniteda Facundo Pellistri.

Nepredvidljiv razplet je na obzorju tudi v skupini G, v kateri kraljuje orkester brazilskih virtuozov. Selektor Tite bo pogrešal pomembna aduta, saj sta načeta Neymar in Danilo, toda njegovo moštvo premore strahovito širino. V napadu naj bi nad Švico krenili Vinicius Junior (Real Madrid), Antony (Manchester United) in Raphinha (Barcelona), pred njimi bo čakal na uporabne žoge Richarlison (Tottenham), ki je v premieri sklatil ambicije srbskih orlov z dvema čudovitima goloma. To je v resnici atomski napad selekcije iz 217-milijonske nogometne skupnosti.

Mitrović in Vlahović

»Od otroštva spremljam Brazilijo, tudi sam sem začel igrati nogomet zaradi brazilske reprezentance,« je priznal švicarski selektor Murat Yakin. Ko se je začel uveljavljati pri članih Grasshopperja, sta blestela Romario in Bebeto, na njegovem položaju predvsem Aldair. Danes ne bo smel pretirano spoštovati slovite rumeno-modre ekipe, Švici bi še kako prav prišla točka pred derbijem zadnjega kroga s Srbijo.

Brazilija premore najboljše nogometaše na mundialu, toda selektorja, ki je bil vendarle najslabši nogometaš med vsemi v skupini G. Yakin je uspešno igral za Švico, Rigobert Song ima 137 tekem v majici Kameruna, o Draganu Stojkoviću ni treba izgubljati besed. Bomo videli, kako bo to vplivalo na razplet v skupini G. Stojković bo nad Kamerun poslal preverjena imena, v postavitvi 3-4-1-2 bodo odgovorni za gole plejmejker Dušan Tadić ter napadalca Aleksandar Mitrović in Dušan Vlahović, v enajsterico naj bi se vrnil krilni adut Filip Kostić

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije