KOŠARKA

Prvaki ponižani, Azija se izmika

Španija deklasirala zdesetkano Slovenijo, ki se ji slabo piše v boju za SP 2019. V Stožice prihaja Črna gora, selektor Trifunović razmišlja le o zmagi.
Fotografija: Španci so se znesli nad Slovenijo in jo pahnili v težave. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Španci so se znesli nad Slovenijo in jo pahnili v težave. FOTO: Tomi Lombar

LJUBLJANA – Slovenija je lani z naslovom evropskega prvaka postavila visoke standarde in dodobra razvadila javnost, ki ji spodrsljaji v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2019 niso pogodu. Po petih tekmah ima v svoji kvalifikacijski skupini pičli dve zmagi, jutri pa bo v Stožicah prvi del kvalifikacij sklenila s tekmo proti Črni gori, ki prihaja brez osmerice standardnih mož. Slovenija jo po porazu in slabi igri proti Španiji preprosto mora premagati. »Moramo jo ugnati. Ne bi zdaj razmišljal o porazu, saj imamo še vedno možnosti za nastop na SP,« je poudaril slovenski selektor Radovan Trifunović, ki bi lahko ob jutrišnji morebitni zmagi še upal, da se z reprezentanco uvrsti na SP 2019. Tam se bodo delile prve vstopnice za olimpijske igre v Tokiu, kar bi moral biti končni cilj tega rodu! A je od tega oddaljen svetlobna leta. Španci so se v 5. krogu kvalifikacij za SP 2019 sprehodili skozi Stožice in ponižali ter pretepli zdesetkane evropske prvake.

Spet ta skok

Svetle točke dogodka so bili navijači ter Jaka Blažič, Vlatko Čančar in novinec Blaž Mesiček. Drugo gre v pozabo. Organizatorji igre niso v formi, zato tudi toliko rotacij pri iskanju razpoloženega dirigenta razglašenega orkestra. Zadnji je začuda priložnost dobil Luka Rupnik, ki že dve sezoni igra v Španiji in Pirenejce dobro pozna. »Odločitev je bila takšna, da bo Rupnik prišel v igro takrat, ko je prišel. Sem ga pa imel v mislih,« je v svoj bran povedal selektor, ki je moral to pot odgovarjati tudi na manj prijetna vprašanja. Povsem je odpovedal skok, ki ostaja rak rana, Španci so ga dobili s 50:36. Sloveniji je manjkalo višine. Ker ni bilo Gašperja Vidmarja, so morali njegovo vrzel krpati Žiga Dimec, Edo Murić in Čančar. Srčnosti in bojevitosti jim ne gre oporekati, za resno igro pa je bilo predvsem pri Edu in Vlatku premalo centimetrov, pri Žigi pa preveč osebnih napak »Nismo v najboljši formi,« je priznal Murić, pritegnil mu je tudi Aleksej Nikolić. »Od prve sekunde sem poskušal ujeti ritem in pomagati, a mi ni uspelo,« je priznal Ali.

Ni bilo optimalno

Ob tem porazu se je izkazalo, da bi se morala tudi Košarkarska zveza Slovenije v načrtovanju tega kvalifikacijskega okna odzvati bolje. V prvi vrsti bi moral Rašo Nesterović (vloga generalnega sekretarja je, da deluje povezovalno in mediatorsko) zgladiti spor (če je to sploh bil?!) z Alenom Omićem. Ponos gor, ponos dol. Obe strani bi stopili korak nazaj, Omić pa bi pomagal ekipi, ki ga v tem hipu potrebuje. Alenu bi tudi koristila dobra partija v dresu Slovenije. Paradoks vseh paradoksov pa je, da je bil Omić v četrtek na tekmi v Stožicah! Ob takih težavah z organizatorji bi zasedbi še kako koristil tudi veteran Beno Udrih, ki se je sam ponujal, da bi prišel. Iz letala je bilo videti, da igralcem manjka tekem. Hrvati so, denimo, v minulem tednu odigrali dve pripravljalni tekmi, Slovenija žal nobene. Ob (stalnih) Vidmarjevih težavah s poškodbami bi morala zveza računati na to, da v kvoto 24 prijavljenih košarkarjev doda še vsaj enega visokega igralca. Rok za prijavo na Fibino listo je potekel 22. junija, zato je imel KZS po poškodbi in odpovedi Vidmarja zvezane roke. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije