PRIHAJA TEKMA

Po 22 mesecih spet dvoboj Ilka : Lindsey

Vrača se prva smučarska zvezdnica Kostelić: Ilkina odlika je mentalna moč
Fotografija: Če bodo prireditelji v St. Antonu kos vremenu, se bosta konec tedna po dolgem času spet spopadli Ilka Štuhec (na sredini) in Lindsey Vonn (desno). FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Če bodo prireditelji v St. Antonu kos vremenu, se bosta konec tedna po dolgem času spet spopadli Ilka Štuhec (na sredini) in Lindsey Vonn (desno). FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Trije tedni so minili od dvojne zmage slovenske smučarske šampionke Ilke Štuhec, s katerima je odpravila konkurenco na smuku in superveleslalomu za svetovni pokal v Val Gardeni. V tekmovalni ritem se spet vrača konec tedna v St. Antonu. Tam bo tudi največja zvezdnica belih strmin Lindsey Vonn, ki zaradi poškodbe kolena v tej sezoni še ni okusila tekmovalnega ritma. Zmagi Štuhčeve, ki se je po 20-mesečni odsotnosti vrnila med tekmice, sta lepo odmevali v karavani. Prav vsak športnik, ki mu je načrte kdaj prekrižala poškodba, dobro ve, koliko truda mora vložiti za vrnitev na raven, ki jo je držal, preden se mu je pripetila. Eden tistih, ki so premagali številne tovrstne padce, je tudi nekdanji as Ivica Kostelić, čigar koleno je bilo na preizkušnji vso kariero. Hrvat ima v kartoteki 14 operacij, po vsaki se je pobral. Prav zato nas je zanimalo, kako gleda na zmagovalno vrnitev Štuhčeve po šesti operaciji. »Z vsako rehabilitacijo si izkušenejši. Vse bolj ti je jasno, kaj moraš narediti, da bi se vrnil. Ilki so izkušnje vsekakor pomagale, da se je v karavano vrnila tako močna,« je razmišljal o njenem uspehu. Kaj je v njegovih očeh njena največja odlika? »Mentalna moč! Verjetno pa je tudi telesno nekoliko močnejša od konkurence,« je povedal sogovornik, lastnik 26 zmag v svetovnem pokalu, velikega kristalnega globusa, štirih olimpijskih kolajn in treh odličij s svetovnih prvenstev.

Nevarna bo za vse, ne le za izbrane

Kakšne psihične – ne zgolj telesne – posledice puščajo poškodbe, je dobro znano tudi Vonnovi, zmagovalki 82 tekem za svetovni pokal. Nazadnje si je poškodovala koleno tik pred prvo tekmo v tej sezoni, za katero je napovedala, da bo njena zadnja. Spet se je znašla v procesu rehabilitacije, ki jo je prestala že desetkrat, a se je vsakič z jekleno močjo sanjsko vrnila. Pred tokratnim preizkusom v St. Antonu je lačna dokazovanja, v mislih ima rekord legendarnega Ingemarja Stenmarka (86).
Zanimivo bo videti, koliko zmore. Štuhčeva bo težka tekmica, po zmagah v Dolomitih je dobila potrditev in ujela val, ki jo je v preteklosti že ponesel do najboljših rezultatov kariere. Bo to njena prednost v obdobju, v katerem se vrača Vonnova, ki naj bi se ji med povratnicami kmalu pridružila najboljša smukačica prejšnje zime Sofia Goggia? »Obe še čaka to, s čimer se je Ilka že soočila – iskanje psihološke stabilnosti. Naj jo osvojita in naj se spopadejo! Naj bodo vse zdrave in pripravljene,« je dejal Ilkin trener Grega Koštomaj. V njeni ekipi se s tekmicami ne obremenjujejo. »Osredotočamo se na svojo izvedbo. Za kakšen rezultat to zadostuje, pokažejo ure. Sproščenost in samozaupanje sta tu, Ilka bo nevarna za vse, ne le za izbrane. Premagati je treba vse in ne želimo si, da bi bila katera odsotna. Sreča, ki jo občutiš, ko zmagaš tedaj, ko so na tekmi vse, je toliko večja. Po tem šampioni Ilkinega kova hrepenijo,« je poudaril. V St. Antonu naj bi bil v soboto smuk, v nedeljo superveleslalom, a bi lahko izvedbo tekem ogrozile obilne količine snega.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije