NBA

Luka Dončić bo videl vse zvezde

Trenerji bodo danes izbrali zadnje udeležence tekme All-Star NBA Mladi Ljubljančan ima rezervirano mesto v dvoboju vzhajajočih zvezd
Fotografija: Prihaja nov dan D za Luko Dončića. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Prihaja nov dan D za Luko Dončića. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Potem ko je Luka Dončić sprožil ognjevito kampanjo navijačev, ki so mu v izboru članov začetnih peterk za tekmo All-Star NBA namenili kar 4,2 milijona glasov, so ga na cedilu pustili košarkarji in mediji. Zdaj ga lahko na ekshibicijski spektakel, ki ga bo 17. februarja gostil Charlotte, potisnejo le trenerji, ko bodo danes ponoči izbrali preostalih 14 mož. Mu bodo tako naklonjeni, kot so bili po tekmah z Dallasom polni sladkih besed? Da kaže biti pri ameriških trenerjih vedno previden, smo se naučili že v primeru Marka Miliča pred dvema desetletjema. Najprej Larry Brown pri Philadelphii in nato Danny Ainge pri Phoenixu sta kar tekmovala, kdo ga bo bolj pohvalil, da je vrhunski košarkar in fant od fare. Ko sta delila igralne vloge in minute, pa sta gledala na vrednost pogodb in sloves svojih adutov ter pozabila na letečega Kranjčana. Dončić ima veliko boljše izhodišče, a višje je postavljena tudi njegova letvica. Še pred 20. rojstnim dnevom, ki ga bo praznoval 28. februarja, se želi prebiti med 12 najboljših košarkarjev zahodne konference, prepolne vrhunskih asov.

LeBron James, ki je tudi letos prejel največ glasov med vsemi, je že pod streho, prav tako Stephen Curry, James Harden, Paul George in Kevin Durant. Za sedem prostih mest za zahodnjake pa lahko pričakujemo ogorčeno bitko za simpatije strategov in morda celo podtalne prijeme.
Da so okus in merila košarkarskega ceha drugačni kot pri laični javnosti, so prejšnji teden potrdili že dejavni zvezdniki, pri katerih se je Dončić uvrstil precej nižje kot pri navijačih in medijih – na 8. mesto med visokimi kandidati zahodne konference. Trenerji pa bi utegnili biti še trši oreh. Od nekdaj namreč poskušajo ubraniti košarko pred invazijo individualne statistike in pop kulture ter na najvišje mesto postavljajo moštvene dosežke. Hkrati s pedagoškimi prijemi pazijo, da ne bi zelenci prehitro dobili kril in statusa »legend«.

Nowitzki bo Dončićev trener

Charlotte 2019 vsekakor ne bo minil brez Luke Dončića. Včeraj so ga uvrstili na seznam desetih neameriških novincev in košarkarjev sredi druge sezone v ligi NBA, ki se bodo 15. februarja pomerili z enako sestavljeno selekcijo ZDA. Vodil jih bo Dončićev klubski soigralec in neuradni mentor Dirk Nowitzki, slovenski as pa bi lahko imel na vikendu vseh zvezd dodatno vlogo. Zelo resno ga namreč usmerjajo v tekmovanje v košarkarskih spretnostih, v katerem se je pred petimi leti preizkusil Goran Dragić

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije