MOTOKROS

Gajser spet skoraj kakor v zlatih časih

Slovenski motokrosistični as Tim Gajser drugi v Turčiji. Vodilni Nizozemec Jeffrey Herlings po dolgem času videti ranljiv.
Fotografija: Druga turška vožnja je bila za Tima Gajserja najboljša doslej v sezoni. FOTO: HRC
Odpri galerijo
Druga turška vožnja je bila za Tima Gajserja najboljša doslej v sezoni. FOTO: HRC

AFYON – Sezona svetovnega prvenstva v kraljevskem motokrosističnem razredu MXGP se je nagnila v sklepno fazo, pred finišem pa je že čas tudi za pogled naprej. Predlanski šampion s hondo Tim Gajser še vedno hrepeni po tekmovanju v superkrosu onstran luže, a je presodil, da bi bilo prihodnje leto za to še prezgodaj. "Eno sezono bom zagotovo še vztrajal v SP, za naprej ne bi špekuliral, ne skrivam pa, da še vedno sanjam o superkrosu," je v napovedih nekoliko previden mladenič iz Pečk, ki bo v soboto dopolnil 22 let. Če bo ostal zvest dosedanjemu delodajalcu, si bodo lahko pri Hondi pošteno oddahnili, saj na zadnjih preizkušnjah spet kaže obris šampionskih predstav, ki so ga še posebno krasile predlani. Po vseh težavah, ki mu niso prizanašale niti na začetku letošnje sezone, je spet polnopravni član svetovnega vrha. Še več, tačas je najresnejši izzivalec z naskokom vodilnega in domala nepremagljivega Nizozemca Jeffreyja Herlingsa (KTM), kar je nazorno dokazal tudi včeraj na novem prizorišču elitnih dirk, v turškem Afyonu.

Že na obeh treningih, v kvalifikacijah in na dopoldanskem ogrevanju, je bil brez izjeme v najhitrejši trojici, tudi pičel zaostanek za zmagovalcem kvalifikacij Herlingsom, zgolj sekunda in pol, je dokazoval, da ni imel s privajanjem na novo stezo niti najmanjših težav. "Proga mi je ustrezala, saj je bila zares hitra z nekaj velikimi skoki. Prevedeno v moj jezik: pisana mi je bila na kožo. Poskušal sem slediti Jeffreyju, ki mi ni pretirano ušel, kar mi je bilo v dodatno spodbudo pred glavnima vožnjama," se je smejalo Gajserju, ki je nato prvo turško dirko odprl veličastno in si zagotovil tudi priznanje za najboljši start. Ciljno črto je prečkal kot tretji, za Herlingsom in branilcem šampionske lovorike Antoniem Cairolijem, ki pa je v drugo padel in zapravil možnost za skupno drugo mesto na preizkušnji. Osvojil ga je slovenski as, ki je v drugi vožnji Nizozemcu, ki je zmagal že v 13. zaporedni vožnji, podkuril kot že dolgo noben izzivalec. Pred zadnjimi krogi se mu je namreč prilepil na hrbet, za kratko sta vozila celo z ramo ob rami, morda bi Tim tudi švignil mimo, če ga ne bi rahlo zavrla težava pri prehitevanju za krog počasnejšega tekmeca. Vseeno se je z drugim mestom še bolj približal skupno tretjeuvrščenemu Clementu Desallu, za katerim pred zadnjima dvema dirkama (finale bo na dirkališču F1 v Imoli) zaostaja še 28 točk. Slovenija je imela po dolgem času predstavnika tudi v razredu MX2, Jan Pancar je z yamaho ognjeni krst odlično preživel z osvojenimi 11 točkami. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije