DIRKA PO BASKIJI

Nori podvig Rogliča! Z drznim pobegom strl vse tekmece

Tekmecem je ušel na spustu, več kot 55 km pred ciljem.
Fotografija: Primož Roglič. FOTO: Facebook Jumbo Visma
Odpri galerijo
Primož Roglič. FOTO: Facebook Jumbo Visma

Oči slovenskih športnih navdušencev so bile danes uprte v kraljevsko etapo kolesarske dirke po Baskiji. Tam sta namreč boj za skupno zmago bila slovenska zvezdnika in tudi najboljša kolesarja na svetu Primož Roglič in Tadej Pogačar.

Potem ko je v peti etapi kar nekoliko presenetljivo Rogliču rumeno majico odvzel Pogačarjev moštveni kolega Brandon McNulty, je bilo jasno, da bo danes šlo na vse ali nič. V še eni brutalni etapi s kar sedmimi klanci je to Roglič tudi naredil: uspel mu je drzen pobeg, s katerim je za seboj pustil tudi svojega glavnega tekmeca Pogačarja in dirko dobil s prednostjo 52 sekund pred moštvenim kolegom Jonasom Vingegaardom. Pogačar je naposled končal kot tretji (1:07)

Roglič je Pogačarju ušel z manjšo skupino na enem od spustov, ko je bilo do cilja še več kot 50 km. Mlajši od Slovencev mu kar nekoliko presenetljivo ni sledil, razlika pa se je vztrajno povečevala. Ubežniki so naposled ujeli tudi skupino na čelu dirke, Roglič je ostal še z dvema odličnima kolesarjema Davidom Gaudujem in Hughom MCarthyjem. Poganjal je na polno, v stilu kronometra, kot prava lokomotiva.



Ko je Pogačar pritisnil na plin, da bi lovil Rogliča, pa je v ozadju ostal tudi nosilec rumene majice McNulty. Njegov zaostanek je kmalu presegel minuto in kaj hitro je bilo jasno, da je en veliki tekmec že odpadel.

A vprašanje je bilo, ali bo Roglič zdržal ta strahoviti tempo, do cilja sta ga ločila še dva zahtevna vzpona in skoraj 20 km. Toda Pogačar se mu nikakor ni mogel približati, četudi je kolesaril v skupini z nekaterimi najmočnejšimi kolesarji, med drugim Adamom Yatesom in Alejandrom Valverdejem, a se je jezil, ker nihče ni potegnil naprej.



Ko je bilo do cilja le še 10 km, sta Rogliču televizijska komentatorja na Eurosportu že čestitala. A pred njim je bil še zadnji vzpon in še zadnji veliki preizkus. Pogačar je bil še vedno glavni iz skupine favoritov, ki je narekoval tempo, toda Roglič, ki ga je v zadnjih kilometrih spremljal le še Gaudu, ni popuščal. 

Francozu je Roglič naposled prepustil etapno zmago, sam pa roke dvignil že pred njim, jasno je namreč bilo, da je po letu 2018 drugič osvojil dirko po Baskiji. Pogačar je v cilj prispel z zaostankom 35 sekund.

Roglič je tako osvojil rumeno majico, njegov prvi zasledovalec pa je bil kar moštveni kolega Jonas Vingegaard. Pogačar je na tretjem mestu zaostal za minuto in sedem sekund. Ekipa Jumbo Visma je tako osvojila tudi vse majice: Roglič je poleg rumene osvojil tudi pikčasto za najboljšega hribolazca in zeleno najboljšega po točkah, Vingegaard pa za najboljšega mladega kolesarja.


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije