HOKEJ

Za vrnitev med elito morajo risi biti še boljši

Slovenska hokejska reprezentanca jutri odpira svetovno prvenstvo divizije I-A.
Fotografija: Vratar Gašper Krošelj bo eden ključnih igralcev Slovenije Foto: AFP
Odpri galerijo
Vratar Gašper Krošelj bo eden ključnih igralcev Slovenije Foto: AFP

LJUBLJANA – V taboru slovenske hokejske reprezentance niti po generalki z Avstrijo ne morejo biti zadovoljni in pomirjeni pred začetkom svetovnega prvenstva divizije I-A, kjer se bodo borili za eno od dveh vstopnic za napredovanje v elitno skupino, tako da bi prihodnje leto igrali na glavnem svetovnem prvenstvu na Slovaškem. Toda do tja je še dolga pot s petimi tekmami v Budimpešti. Avstrijci, ki so letos del elite, so bili na Dunaju boljši od risov z 2:1 (2:2, 0:0, 0:0), edini gol za Slovenijo je dosegel kapetan Jan Urbas. »Tekma ni bila to, kar sem pričakoval. A moramo biti realistični. Ni bilo lepo na oko, ampak pomembno za odločitve o tem, kdo bo igral. Bilo je preveč kazni, in to moramo popraviti, tako na SP ne bo šlo. Smo pa bili boljši v drugi in tretji tretjini. Bilo je bolje, ne pa še zelo dobro,« je ocenil selektor slovenske izbrane vrste Kari Savolainen. V oči bode neučinkovitost v napadu, tudi z igralcem več na ledu, in nedisciplina (14 kazenskih minut, Avstrija 16).

Savolainen je zaradi odsotnosti nekaterih ključnih igralcev še kombiniral z napadalnimi trojkami. Robertu Saboliču in Roku Tičarju je priključil Anžeta Kuralta, z Janom Urbasom sta igrala Ken Ograjenšek in Miha Verlič, tretji napad so tvorili Jan Drozg, Boštjan Goličič in Luka Bašič, četrtega pa Andrej Hebar, Aleš Mušič in Žiga Pance. Branilski pari so bili: Žiga Pavlin-Blaž Gregorc, Luka Vidmar-Aleš Kranjc, Aleksandar Magovac-Miha Štebih. Miha Logar je bil sedmi branilec, slovenska vrsta pa še čaka na morebitne prihode štirih branilcev, ki še imajo klubske obveznosti (Klemen Pretnar, Sabahudin Kovačevič, Matic Podlipnik in Jurij Repe). Po tekmi z Avstrijo je domov odpotoval mladi napadalec SŽ Olimpije Miha Zajc.

Vsako tekmo na polno

Prva izbira v vratih je Gašper Krošelj, ki je v zadnjih dveh letih postal čuvaj slovenske mreže številka 1. Dolgo je bil v senci Roberta Kristana, Andreja Hočevarja in Luke Gračnarja, praviloma je sodeloval pri pripravah, potem pa odpadel s seznama za svetovna prvenstva. »Nikoli se nisem vdal, vedel sem, kakšni vratarji so pred mano. Nisem se smel jeziti ali razburjati, gledati sem moral samo nase. Vsak ima svojo priložnost, treba jo je samo izkoristi,« je povedal 31-letni vratar danskega Rødevreja, ki zdaj uživa status prvega golmana. »Vratarju veliko pomeni, ko veš, da boš začel tekmo. Tudi meni. Čeprav imaš občutek, da si tu, je dobro, ko ti to tudi povedo. Pa tudi soigralcem moraš pokazati, da si vreden zaupanja,« se nenehnega dokazovanja zaveda Krošelj, ki se je kot soigralci imenitno izkazal februarja na olimpijskem turnirju, zdaj pa jih čaka še drugi oziroma kar tretji vrhunec sezone, če upoštevamo še klubske sezone naših reprezentantov. »Kar naporno je, še posebno ker vemo, kaj nas čaka. Ni veliko tekem, pet jih bomo zdržali. Lažje je, kot če bi imeli skupino A. Tole bomo šli vsako tekmo posebej na polno, potem pa smo prosti celotno poletje,« je povedal Gašper Krošelj. Jutri ob 12.30 se bo Slovenija pomerila z Veliko Britanijo, v ponedeljek sledi obračun s Poljsko. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije