PRILOŽNOST

V Olimpiji preskočil 16 stopnic

Ukrajinski najstnik Yusuf Sanon v Stožicah dobil konkretno priložnost. Trener Zoran Martič mu namenja minute in pazi, da se pravilno razvija.
Fotografija: Yusuf Sanon (desno). FOTO: Fiba.com
Odpri galerijo
Yusuf Sanon (desno). FOTO: Fiba.com

LJUBLJANA – V taboru košarkarskega kluba Petrol Olimpija so si minuli konec tedna oddahnili. V derbiju kroga Lige Nova KBM za prvaka so ugnali novomeško Krko in se utrdili na prvem mestu. Po tekmi sta trenerju Zoranu Martiču nemudoma segla v roko predsednik kluba Tomaž Berločnik in direktor Roman Lisac. Jasno je bilo, šefa sta bila zadovoljna z delom proizvodnje na terenu. »Zmaga v gosteh nad Krko je vedno pomembna. Gostitelji so bili dodatno motivirani po dveh porazih. Mi smo naredili veliko napak in Krko naivno držali v igri, na koncu smo z boljšo energijo in vztrajnostjo le slavili,« je bil zadovoljen Martič, ki je slabih 11 minut namenil tudi mlademu upu, 18-letnemu Ukrajincu afriških korenin Yusufu Sanonu. V tem času je dosegel dve točki, rekord ima sicer 23, v obrambi pa ni štedil moči – zbral je pet osebnih napak. »Takšno prizadevnost pričakujemo od njega,« je bil jasen Martič in opozoril, da se od mladih košarkarjev pričakuje preveč. V mislih je imel prav Sanona.

V Sloveniji s konkretno vlogo

»Ne pozabimo: fant je prišel iz mladinske ukrajinske lige,« je dejal Martič in spomnil na njegovo športno biografijo. Košarkarsko pot je začel v domačem Dnipru iz Dnepropetrovska. V zadnjih dveh sezonah je nastopal predvsem za drugo ekipo Dnipra, v zadnjem času pa je dobival priložnosti tudi v prvi, ki ta čas vodi v ukrajinski prvi ligi. Do odhoda v Petrol Olimpijo je odigral 12 tekem za prvo ekipo in v 9 minutah na parketu dosegal v povprečju 2,4 točke in 1,2 podaje. V ekipi B, ki nastopa v drugi ukrajinski ligi, je na petih tekmah v povprečju dosegel 24,6 točke, 4,6 skoka in 3,8 podaje na tekmo. Na svojo razkošno nadarjenost je širšo košarkarsko javnost opozoril na evropskem prvenstvu do 18 let na Slovaškem, kjer je bil prvi strelec svoje ekipe s povprečjem 19,3 točke, 6,1 skoka, 2,7 podaje in 3,4 ukradene žoge na tekmo. Bil je drugi strelec prvenstva in prvi kradljivec žog. »Iz te mladinske ukrajinske lige je prestopil v ligo prvakov, v regionalno ligo in kakovostno slovensko prvenstvo, kjer ima pomembno vlogo. Fant je preskočil 16 stopnic, ne le dveh. Menim, da smo včasih preprosto preveč nepotrpežljivi in si želimo več, kot fant zmore,« je presodil Martič. V Olimpiji je vsem jasno, da je Sanon na očeh skavtov klubov lige NBA, ki prav zaradi njega spet zahajajo na tekme v Stožice ali Tivoli. Sanon se je prijavil tudi na nabor lige NBA. Ali bo tam sodeloval, je že drugo vprašanje. Zagotovo pa gre za igralca, ki je projekt Olimpije.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije