KOŠARKA

Slovenija brez Dragića, upajo na Luko Dončića

Goran Dragić je po napornem evrobasketu in sezoni v ZDA utrujen in iztrošen. Selektor Rado Trifunović verjame v srečen konec v primeru Dončića.
Fotografija: Luka Dončić si želi igrati za Slovenijo, a žal o tem ne odloča sam. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Luka Dončić si želi igrati za Slovenijo, a žal o tem ne odloča sam. FOTO: Blaž Samec

LJUBLJANA – Čeprav so prvenstva bolj ali manj končana, pa za najboljše slovenske košarkarje počitka ni. Selektor članske vrste Radovan Trifunović sestavlja igralsko križanko, da bi dobil dobitno kombinacijo za zadnja dva obračuna prvega dela kvalifikacij proti Španiji in Črni gori. Konec meseca, točneje 28. junija in 1. julija, bosta košarkarski sili v Stožicah v gnezdu evropskih prvakov. Ti nočejo kloniti, saj potrebujejo zmagi za mirno nadaljevanje kvalifikacij za svetovno prvenstvo prihodnje leto na Kitajskem.


Razumevanje

Že zdaj je jasno, da Slovenija začenja neko novo obdobje. Dosedanji kapetan Goran Dragić bo v Stožicah, a samo kot gledalec na VIP-tribuni. Na parketu ekipi ne bo pomagal, čeprav se je Košarkarska zveza Slovenije s predsednikom Matejem Erjavcem na čelu precej trudila, da bi prepričala Gogija, a ni šlo. »Gorana povsem razumem. Malce je iztrošen. Za njim so naporni meseci. Jeseni lani in poleti je dal dušo in srce za to reprezentanco in uspeh Slovenije. Do februarja letos je potreboval, da je prišel k sebi. Tudi v ligi NBA je imel naporno delo. Ne more, to se spoštuje,« je jasen in razumevajoč selektor Trifunović, ki se kljub odpovedi Dragića še ni odločil, da bi poklical Bena Udriha. Po pogovoru s selektorjem se zdi, da tega kljub temu ne bo storil. Čeprav si Beno želi igrati, povrhu vsega je še v tekmovalnem ritmu (igra finale litovske lige).


Diplomacija

Med slovenskimi reprezentanti sta aktivna le še dva. Luka Dončić in Anthony Randolph sta sinoči odigrala drugo tekmo finala španske lige, prva je pripadla Baskoniji, Real pa lovi nov naslov. Selektorja skrbi predvsem nabor lige NBA in kdo bo segel po Luki Dončiću. Na mestu je tudi vprašanje, ali bo slovenski čudežni deček sploh prisoten na naboru lige v Brooklynu (v noči na 22. junij po evropskem času). Če bo finale v Španiji trajal pet tekem, Luke ne bo (peta tekma je na sporedu prav 22. junija!). Sicer bo zagotovo tam, kamor tudi spada. To bi bila dobra vest za Slovenijo, saj bi Dončić takoj po naboru hitreje začel opravljati vse obveznosti, ki so tesno povezane z izborom na draftu, srečanju s klubskimi predstavniki in sponzorji. »Vprašanje je tudi, kdo ga bo izbral,« nadaljuje Trifunović, njegov pomislek pa je na mestu. Če pride v roke Phoenixa ali Sacramenta, je pričakovati, da bo naša košarkarska diplomacija z generalnim sekretarjem KZS Rašem Nesterovićem na čelu lažje naredila svojo domačo nalogo. V Phoenixu bo lahko dobro besedo za Slovenijo zastavil naš nekdanji selektor Igor Kokoškov, v Sacramentu se gre zanašati na razumevanje generalnega menedžerja ekipe Vlada Divca. V drugih ekipah bi bilo lahko več težav in manj razumevanja. Tega se zaveda tudi Trifunović, ki pa ga hrabri zagnanost reprezentantov na treningih, ki jih je organizirala prav zveza. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije