GIRO

Še ena britanska kolesarska farsa

Za Simona Yatesa, skupno vodilnega na kolesarskem Giru, bo danes ura resnice.
Fotografija: Rožnati Simon Yates bo danes na kronometru branil svoje vodstvo na Giru. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Rožnati Simon Yates bo danes na kronometru branil svoje vodstvo na Giru. FOTO: AFP

TRENTO – Najboljši hribolazec na letošnji kolesarski dirki po Italiji ni Francoz, Italijan ali Kolumbijec, to je Britanec. O pravih gorah lahko v Angliji le sanjajo, a Simon Yates je z vrhunskim kolesarjenjem po hribovitem Apeninskem polotoku na poti k temu, da na Giru osvoji lovoriko. V nedeljo je dobil še svojo tretjo etapo na letošnji italijanski pentlji, dolomitsko gorsko vožnjo od Tolmezza do Sappade, skupno pa ima pred najbližjim zasledovalcem, lanskim zmagovalcem, Nizozemcem Tomom Dumoulinom, dve minuti in enajst sekund prednosti.

Kje je Chris Froome?

Razvpiti zvezdnik, seveda zaradi prizanesljivosti Mednarodne kolesarske zveze ob njegovem dopinškem primeru, je po nedeljski krizi zdaj skupno sedmi, zaostaja pa za 4:52 minute. V nedeljo je sicer praznoval 33. rojstni dan, a razloga za pretirano veselje zaradi težav na Giru ni imel. Za kronometer pravijo, da je ura resnice, danes pa, po včerajšnjem dnevu počitka, to tudi zanesljivo bo. Yatesu namreč lahko v zadnjem tednu dirke zmago na Giru odvzame le današnja vožnja na čas, 34,2 km dolgo kolesarjenje od Trenta do Rovereta.

Že kaznovan zaradi dopinga

»V nedeljski gorski etapi sem si moral pred Dumoulinom privoziti čim večjo prednost, ne pozabite, pred nami je še kronometer, v katerem je Tom specialist. Zato sem napadal, celo že instinktivno, je pa bilo zadnjih 15 kilometrov etape najtežjih v mojem življenju,« je zaradi vodstva skrajno motiviran 25-letnik. »Yates je v tem trenutku premočan zame. V tako zelo dobri formi je, da bi lahko tudi na kronometru opravil dobro delo. Verjetno ne bom dobil letošnjega Gira, a se bom bojeval vse do cilja v Rimu,« je položaj ocenil Dumoulin, ki, zanimivo, nima ravno tipičnega nizozemskega priimka.
Rožnati Simon Yates bo danes na kronometru branil svoje vodstvo na Giru. FOTO: AFP
Rožnati Simon Yates bo danes na kronometru branil svoje vodstvo na Giru. FOTO: AFP

Njegovi predhodniki namreč prihajajo iz francosko govorečega dela Belgije. Če bi bil Yates na koncu skupno najboljši na Giru, bi bil to njegov daleč največji uspeh v karieri. A tudi Britanec dopinško ni nedolžna ovčka. Aprila 2016 je na plan prišla novica, da je bil pozitiven na dopinški kontroli, izvedeni mesec dni prej na dirki med Parizom in Nico, grešna snov je bila terbutalin.

Njegova ekipa Orica-GreenEdge je stopila Yatesu v bran. Tako kot denimo Froome tudi ta Britanec zaradi astme posega po zdravilu s sicer dopinško prepovedano snovjo, medikamenta pa ekipni zdravnik ni prijavil kot terapevtsko izjemo. Mednarodna kolesarska zveza je nato junija Simonu Yatesu naložila štirimesečno kazen zaradi nenamernega dopinga, mladeniču iz mesta Bury pa tako sfižila nastop na dirki Tour de France za leto 2016. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije