ODBOJKA

Proti rdečim vragom z iskrico v očeh pustili srce na igrišču

Slovenski odbojkarji v Firencah nadaljujejo zmagoviti niz na svetovnem prvenstvu. Proti Belgiji jim je uspel zasuk za zmago v petih nizih, drevi je na vrsti Argentina.
Fotografija: Mitja Gasparini, Jan Kozamernik in Klemen Čebulj so na koncu le ustavili belgijske odbojkarje. Foto: fivb.com
Odpri galerijo
Mitja Gasparini, Jan Kozamernik in Klemen Čebulj so na koncu le ustavili belgijske odbojkarje. Foto: fivb.com

FIRENCE – Zmagoviti niz slovenskih odbojkarjev na svetovnem prvenstvu v Italiji se nadaljuje, v treh odigranih krogih se niso uklonili tekmecem. Potem ko so v uvodnem porazili Dominikansko republiko, je v drugem s 3:1 (20, –22, 20, 13) padla Japonska, v tretjem krogu pa je Slovencem po zaostanku z 0:2 uspel zasuk in je predajo morala s 3:2 (–22, –21, 19, 23, 13) podpisati tudi Belgija. Varovanci selektorja Slobodana Kovača so se tako že uvrstili v nadaljevanje SP. Naslednji dvoboj igrajo drevi, ob 20.30 se bodo soočili z Argentino, jutri bo ob 21.15 zadnji tekmec v skupinskem delu še Italija.

Slovenci so proti odbojkarjem iz dežele vzhajajočega sonca z izjemo drugega niza, ki so ga izgubili, igrali natančno tako, kot morajo proti nižji, a hitri ekipi. Predvsem sta delovala blok in sprejem, slednji je omogočil tudi dobro organizacijo napadov. V drugi polovici tekme so Slovenci izboljšali še začetni udarec, tako da večjih dvomov, kdo bo zmagal, ni bilo. V napadu je bil najbolj razpoložen Tine Urnaut, z 19 točkami najučinkovitejši igralec tekme.

Slovenska reprezentanca pa je proti odbojkarskim rdečim vragom v maratonskem dvoboju le prišla do zelo pomembne zmage. Proti vedno neugodni Belgiji, to je sicer v Ljubljani premagala tudi v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, je spet pokazala dva svoja obraza. V prvih dveh nizih organizatorju Dejanu Vinčiću, ki je praznoval 32. rojstni dan, igre ni uspelo povezati, Mitja Gasparini, Klemen Čebulj in Tine Urnaut pa so v napadu žoge pošiljali z igrišča ali pa jih je zaustavljal blok. Premalo je bilo tudi igre na prvi tempo, pa tudi servisi niso bili tako prodorni kot na prvih dveh tekmah. Igra v napadu se je izboljšala šele po vstopu podajalca Gregorja Ropreta in še posebno sprejemalca Alena Šketa, ki je bil najzaslužnejši za zasuk. Zbiral je točko za točko in bil, tudi z 21 doseženimi točkami, glavni junak v slovenski vrsti.

Najboljša igra v karieri

Zato je Šket po tekmi tudi prvi imel besedo. »Začeli smo dobro, nato pa padli v krč, nismo se držali tistega, kar smo se dogovorili pred tekmo. Zato je trener opravil nekaj menjav, izboljšali smo vse prvine v igri, predvsem pa napad. Verjeli smo, da tudi po zaostanku z 0:2 lahko zmagamo, a da moramo izboljšati svojo igro. Belgijci nas niso presenetili, rezultat je bil posledica naše slabe igre, ne toliko njihove dobre. Vesel sem te zmage, ki nam bo veliko prinesla tudi v psihološkem pomenu. Seveda sem zelo vesel tudi zaradi svoje igre, morebiti je bila to res moja najboljša predstava v karieri. Ampak to ni pomembno, enkrat pač sam, drugič drugi,« je bil zadovoljen sprejemalec Alen Šket.

»Tekma je bila vrhunska. Začetek je bil z naše strani dober, začetni udarci so bili na pravi ravni, nato pa smo pri njih popustili in začele so se težave, ki smo jih z neumnostmi le še nadgradili. Izgubili smo niz, kar nas je psihično potrlo in se nismo znali pobrati. V tretjem pa je selektor poskrbel za osvežitev, za novo energijo. Res smo pustili srce na igrišču, spet se je videla želja v očeh. Zelo smo si želeli te zmage, če smo jih že premagali v kvalifikacijah, smo jih želeli tudi na svetovnem prvenstvu. Čeprav v nekaterih prvinah nismo bili vrhunski, imamo lahko veliko razlogov za zadovoljstvo,« je navrgel srednji bloker Jan Kozamernik.

Korektor Mitja Gasparini pa je dodal:»V prvih dveh nizih ni bilo dobro, a odbojka se igra na tri dobljene nize. Odlično smo se vrnili, se potrdili, pokazali bojevitost in agresivnost. Mogoče igra še ni bila najboljša, toda navijačem smo vendarle prikazali spektakel, našim pa ob tem omogočili še veselje.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije