NOGOMET

Olimpija išče pot do gola, trojica pa dobro izhodišče

Ljubljančani našli uteho v kvalifikacijah za evropsko ligo in dvoboju s Severnimi Irci. Mariborčani in Domžalčani na vzhodu, Velenjčani doma pričakujejo slovito Steauo.
Fotografija: Mariborčani so odločeni, da današnje gostovanje ni njihovo zadnje v tej sezoni v Evropi. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Mariborčani so odločeni, da današnje gostovanje ni njihovo zadnje v tej sezoni v Evropi. FOTO: Tadej Regent

LJUBLJANA – Olimpija, Maribor, Domžale in Rudar nadaljujejo dvoboje na stari celini, danes je dan za 2. krog kvalifikacij za evropsko ligo. Medtem ko so zadnji trije klubi svoje teste v tem tekmovanju že uspešno prestali, pa bo Olimpija po naglem izpadu iz boja za ligo prvakov drevi ob 20.00 poskušala proti severnoirskemu moštvu Crusaders popraviti bled vtis. V ljubljanskem taboru vlada totalna mobilizacija. »Pred nami je nov evropski izziv. Verjamem, da smo dobro izkoristili čas, ki smo ga imeli na voljo. Morda je na papirju to res malce lažji tekmec, a vsak državni prvak si vedno zasluži spoštovanje. Zmaga bi nas dvignila, predvsem pa čakamo na naš prvi gol. Ni pomembno, kdo in kako ga bo zabil. Vem, da bodo dali igralci vse od sebe. Ne pozabimo: po osvojitvi lovorike je odšlo šest igralcev, menjal se je trener. Preprosto potrebujemo čas in potrpežljivost,« je v napovedi nove evropske tekme razmišljal trener Olimpije Ilija Stolica, ki se zaveda, da so privrženci kluba pričakovali več od njegove zasedbe. »Logično je, da so navijači nezadovoljni. So pa prav oni naša največja moč!« je poudaril trener Olimpije, ki se je tudi lani spotaknila na prvi evropski oviri. Letos so zmaji dobili priložnost za popravni izpit. »Crusaders igra na dva načina: doma prevladuje, žogo ima v posesti in potrpežljivo gradi igro. V Evropi se brani, stavi na dolge žoge in prekinitve,« je dodal trener Olimpije še nekaj besed o današnjem tekmecu. V Stožicah naj bi se zbralo okoli 3000 gledalcev.

Se bo Olimpiji le odprlo v napadu? FOTO: Leon Vidic
Se bo Olimpiji le odprlo v napadu? FOTO: Leon Vidic

V vroči Gruziji

Precej boljše volje so v taboru Maribora, ki je v prvem krogu kvalifikacij rutinsko opravil z albanskim Partizanijem, danes pa bo gostoval v Gruziji. Vijoličasti so se na pot podali dva dni prej tudi zato, da bi se navadili na razmere in novo okolje. Odpravo Maribora je v Tbilisiju pričakalo 32 stopinj v senci, danes ob 18.00 bo na drugi strani klub Chikhura Sachkhere. Številni bi ob imenu in legi pomislili, da gre za eksota. A je to zmotno razmišljanje za klub, ki je v 1. predkrogu izločil izraelski Beitar. »Težka tekma bo, tega se zavedamo. Moštvo, ki izloči izraelskega predstavnika, si zasluži spoštovanje. Morali bomo biti popolnoma zbrani in osredotočeni na naše naloge. Gruzinci so pokazali, kaj pomeni v tej fazi prednost tekmovalnega ritma, a se ne smemo ozirati na to. Moramo gledati predvsem nase in na to, kar zmoremo. Tekmeci so dobra ekipa, a to smo tudi mi,« je pred potjo strnil misli branilec Saša Ivković, eden od vidnejših igralcev v mariborski zasedbi na prvih treh tekmah. »Pri dvobojih na izločanje je gol v gosteh izjemnega pomena, ta bo naš cilj tudi tokrat. Če jim bomo onemogočili pot do naših vrat, bomo naredili velik korak do uresničitve želja,« je dejal Ivković, ki se nadeja, da bodo še četrto tekmo zapored ohranili nedotaknjeno mrežo, ki jo brani Jasmin Handanović. Mariborčani ne bodo v optimalni zasedbi, manjka poškodovani Martin Milec, ki jo je skupil v prvem krogu Prve lige Telekom Slovenije.

Proti kapetanu reprezentance

Na vzhod so se odpravili tudi nogometaši Domžal, ki bodo danes ob 16.00 gostovali v Ufi, devetem največjem ruskem mestu, ki šteje nekaj več kot milijon duš. Bolj kot nogomet je priljubljen hokej, a tudi žogobrc pridobiva veljavo. V prejšnji sezoni se je domači klub, v njem uspešno igra kapetan slovenske reprezentance Igor Jokić, zavihtel na 6. mesto in si posredno pridobil mesto v Evropi. »Pred nami je nova izjemna izkušnja proti zelo kakovostnemu nasprotniku iz močne ruske lige. Imamo določene želje in ambicije, prepričan sem, da bodo fantje srečanje odigrali po najboljših močeh. Vemo, da gre za zelo organizirano in kompletno zasedbo, ki je zelo disciplinirana pri branjenju. Igrali bomo na umetni zelenici, kar utegne biti manjša oteževalna okoliščina, a se bo treba na to hitro prilagoditi in prikazati čim boljšo predstavo. Želimo si dobro izhodišče, a se hkrati zavedamo, da bomo morali biti v četrtek v najboljši možni izvedbi, če se bomo želeli vrniti z ugodnim rezultatom. Kakor koli že, dali bomo vse od sebe, vsekakor pa bomo poskušali igrati svojo igro, s katero smo se pozitivno predstavili na vseh dosedanjih treh tekmah sezone,« je razmišljal trener Simon Rožman. »Naši tekmeci so vsekakor favoriti, njihova lanska uvrstitev v ruskem prvenstvu odlično pojasnjuje dejansko stanje moči med nami. Vseeno se ne vdajamo, saj je v nogometu pomembno le tisto, kar celotna enajsterica prikaže na zelenici. Željni smo dobre tekme in bomo dali seveda vse od sebe, da se bomo znova v čim boljši luči predstavili na evropski sceni,« je dodal Zeni Husmani.


Po domači petardi in visokem porazu proti Mariboru se proti Evropi ozirajo v Velenju. Rudar bo na svoji zelenici od 17.30 gostil Steauo iz Bukarešte, ki je svoje zvezdne trenutke in zgodovino pisala v 80. letih prejšnjega stoletja. Pred 22 leti je postala evropski klubski prvak, leta 1989 pa igrala v finalu predhodnice lige prvakov. Danes je daleč od stare slave, na klopi pa sedi nekdanji reprezentant Nicolae Dică. Knapi si obetajo dober obisk, navijače pa so igralci novačili tudi z deljenjem brezplačnih vstopnic na velenjski plaži. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije