HOKEJ NA LEDU

Novo zmago odnesli kazenski streli

Ljubljančanom po razburljivem derbiju točka z Brunicom. Zdesetkani jeseniški hokejisti uspešni v Italiji.
Fotografija: Olimpija je v soboto uprizorila številne akcije, pri eni je bil ob koncu neučinkovit Miha Zajc. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Olimpija je v soboto uprizorila številne akcije, pri eni je bil ob koncu neučinkovit Miha Zajc. FOTO: Jože Suhadolnik

LJUBLJANA – Le malo je manjkalo, pa bi se ljubitelji hokeja na sobotni večer razveselili dvojnega slavja v pomembnih predstavah za točke alpske lige. A potem ko je imela SŽ Olimpija na pladnju veliko zmago proti vodilnemu Brunicu, so po kazenskih strelih ostali brez nje – 2:3 (0:0, 2:0, 0:2 – 0:0, 0:1).

Blizu 1500 gledalcev se je zbralo pod Rožnikom in le potrdilo namige o tem, da bo, če bodo Ljubljančani uspešno nastopali v alpski ligi, sledila tudi podpora v domači dvorani. Precej večja denimo od tiste, ki jo je imel prejšnji ljubljanski klub v zadnjih dveh sezonah lige EBEL, hokejskem tekmovanju najvišjega ugleda v regiji, ko organizacijsko in tekmovalno ni bil več kos tekmecem. Nastala pa je nova zeleno-bela zasedba, ki se je v prejšnji sezoni dolgo spoznavala z AHL, uresničila poglavitni cilj uvrstitve v končnico, naprej od četrtfinala pa takrat ni šlo. V tem jesensko-zimskem obdobju je zgodba drugačna: že od uvodnih tednov je četa trenerja Jureta Vnuka razgrnila ambiciozne cilje, v zadnjem času nizala zmage kot po tekočem traku in samozavestno pričakala tudi Brunico. Južnotirolsko moštvo je prepričljivo vodilno na lestvici, do te tivolske sobote je doživelo le dva poraza, dolgo je na razburljivi tekmi kazalo, da mu bo spodrsnilo tretjič v sezoni.

Olimpija je namreč z goloma Davida Planka in Kristjana Čepona sredi tekme vodila z 2:0, Žan Us je bil kot na večini tekem te sezone v vratih ljubljanskega moštva zelo zanesljiv in do 49. minute nepremagljiv. Z golom Italijana Maxa Oberraucha je gostujoče moštvo napovedalo lov za zasukom, a nato je sedem minut pred koncem za navdušenje v Tivoliju zadela domača zasedba. A veselje je bilo kratkotrajno, sodniki so gol razveljavili, češ da je napadalec Sašo Rajsar stal v vratarjevem prostoru. Protesti niso pomagali, izkušeni Finec Teemu Virtala je v zadnji minuti izenačil, nakar je Italijan Armin Hofer zabil še gol za zmago gostov po kazenskih strelih, ki so tako sklenili niz zeleno-belih zmag; teh se je po vrsti nabralo že 11.

»Morda smo bili pri izidu 2:0 že pretirano prepričani o zmagi,« je razmišljal strelec prvega gola David Planko, trener Jure Vnuk pa je pohvalil svoje igralce za pristop, a obžaloval nekaj zapravljenih priložnosti v odločilnih trenutkih tekme, saj je bila zmaga po vsem videnem res blizu.

Zmaga železarjev

Treh pomembnih točk pa so se razveselili Jeseničani. Potem ko že od začetka sezone neuspešno lovijo zmagoviti ritem uspešne prejšnje sezone, so tokrat v Val Gardeni nastopili brez petih igralcev, med katerimi sta najuglednejši član moštva David Rodman in kapetan Andrej Tavželj. Po ogorčenem boju so železarji ugnali neposredne tekmece na sredini lestvice s 6:5 (2:1, 4:2, 0:2; Paradies 3, Brus, Stojan, Kalan; Demetz 2, Sullmann Pilser, Pitschieler, Willeit). Sredi tekme so vodili že s 5:1, nakar so se morali še zelo potruditi za zmago, s katero so na 10. mestu in zdaj lovijo dve točki oddaljeni Vipiteno, moštvo trenerja in obenem slovenskega selektorja Iva Jana.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije