LIGA PRVAKOV

Noro vstajenje Rome za katastrofo Barcelone

Nogometaši Rome so se spektakularno uvrstili v polfinale lige prvakov. Nadoknadili so zaostanek treh golov, Liverpool je izločil Manchester City.
Fotografija: Grk v dresu Rome Kostas Manolas je s tretjim golom v mreži Barcelone povzročil nesluteno nogometno evforijo v večnem mestu. Foto: AFP
Odpri galerijo
Grk v dresu Rome Kostas Manolas je s tretjim golom v mreži Barcelone povzročil nesluteno nogometno evforijo v večnem mestu. Foto: AFP

LJUBLJANA – Kakšen nor nogometni večer v večnem mestu! Nogometaši Rome so uprizorili pravi podvig v povratni četrtfinalni tekmi lige prvakov, ko so s 3:0 premagali favorizirano Barcelono in se prvič v zgodovini uvrstili v polfinale elitnega klubskega tekmovanja zaradi zadetka v gosteh. Rimljani so sicer daljnega leta 1984 igrali v finalu evropskega pokala državnih prvakov, ko je bil Liverpool boljši po izvajanju kazenskih strelov. Tokrat so sinovi volkulje na stadionu Olimpico nadoknadili zaostanek z 1:4, h kateremu so z dvema avtogoloma na gostovanju v Kataloniji velik delež prispevali kar sami. Toda četa trenerja Eusebia Di Francesca je poskrbela za magični zasuk z goli Edina Džeka (6.), Danieleja De Rossija (58. – 11m) in Kostasa Manolasa (82.). Ko je mrežo neprepoznavne blaugrane zatresel Grk, so v mestu na bregovih reke Tibere ponoreli od navdušenja. »To bi bil velik triumf za vsako moštvo, za Romo pa je to že prav neverjetno, če upoštevamo naše rezultate v evropskih tekmovanjih. Vedeli smo, da bo težko, a smo kljub temu ohranili nekaj vere v podvig. Prva tekma je pokazala, da Barcelona premore kakovost, a ne toliko kot pred nekaj leti. Vedeli smo, da razlika med nami ni 4:1,« je povedal kapetan Rome De Rossi. S soigralci je povsem dotolkel tokrat nevidno Barcelono. »Noro, neverjetno,« je v ekstazi govoril Edin Džeko, podobni pridevniki so vreli tudi iz ust drugih junakov legendarne tekme.

»V taktičnem pogledu smo odigrali popolno tekmo,« je bil jasen 48-letni trener Di Francesco, ki je z varovanci povsem razgalil nemoč Barcelone. Ta je že tretje leto zapored končala v četrtfinalu lige prvakov. »V nobenem trenutku tekme nismo bili sposobni uveljaviti svoje igre, ker so nas onemogočili s svojim pristopom. Bili so zelo močni na drugih žogah, mi pa se nismo vajeni braniti na takšen način,« je priznal trener Barcelone Ernesto Valverede, ki ni dočakal niti čudežnega trenutka genialnega Lionela Messija. Ta večer je bil preprosto rezerviran za Romo in njeno čudovito predstavo. Več kot poklapan je bil tudi kapetan Barçe Andres Iniesta. »Res je zelo težko. Vse se zdi neresnično. Težko je sprejeti. S takšno prednostjo smo izpadli, ker smo res bili slabi. Liga prvakov te za kaj takšnega takoj kaznuje. Možno, da je to bila moja zadnja tekma v ligi prvakov. Zelo težko je za vse nas, tako močno smo si želeli osvojiti lovoriko, pa nam spet ni uspelo,« je v obupu besedičil 33-letni Iniesta.

Kloppova zaušnica Guardioli

Na Otoku smo spremljali drugi del tako imenovane bitke za Britanijo. Liverpool je z impresivno zmago (3:0) proti Manchester Cityju v prvi tekmi na svojem Anfield Roadu zakoličil pot do polfinala, v povratnem obračunu pa je napredovanje potrdil z novo zmago (2:1). Sinje modri so sicer povedli že v 2. minuti z golom Gabriela Jesusa, toda četa katalonskega strokovnjaka Pepa Guardiole preživlja najslabše obdobje v tej sezoni, v kateri sicer kraljuje v angleškem prvenstvu. V drugem polčasu sta nesramno bogati City v čakalnico upajočih na evropsko slavo zaklenila Mohamed Salah (56.) in Roberto Firmino (77.). »Tvegali so do skrajnih meja, mi pa smo potrebovali malce sreče in disciplinirano branjenje. Roko na srce, nisem bil najbolj zadovoljen z igro v prvem polčasu, lahko bi prejeli dva ali tri zadetke. Toda povsem jasno mi je bilo, da bomo imeli priložnost zadeti, če bomo imeli žogo v svojih nogah. Ne gre za popolnost, ampak za rezultat, značaj igralcev in njihovo miselnost ter borbo za rezultat. Dobro smo se branili, nismo odigrali svoje najboljše tekme, a smo si na koncu zaslužili napredovanje,« je z izdatnim zadoščenjem velik uspeh pokomentiral zgovorni Nemec na klopi Liverpoola Jürgen Klopp. Redsi so spet v polfinalu LP prvič po sezoni 2007/08, ko jih je izločil Chelsea. Liverpool je bil petkrat evropski prvak, nazadnje leta 2005, ko je v dramatičnem finalu v Istanbulu (od 0:3 do 3:3) premagal Milan po streljanju enajstmetrovk. Kam lahko seže letos? 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije