DIRKA PO FRANCIJI

Nebeško vprašanje: je vrhovni bog Froome ali poganski Kelt?

Francoska kolesarska pentlja na vrhu v primežu britanske ekipe Sky.
Fotografija: Geraint Thomas v rumeni majici za zdaj še kolesari pred Chrisom Froomom. FOTO: Ap
Odpri galerijo
Geraint Thomas v rumeni majici za zdaj še kolesari pred Chrisom Froomom. FOTO: Ap

Ob priložnosti teniškega turnirja v Wimbledonu smo že pisali, da kakovost angleške igre z loparjem sloni na tujcih. Zgodba pa se ponavlja tudi na letošnjem kolesarskem Tour de Franceu. V skupnem vodstvu po 14 etapah je bil namreč Valižan Geraint Thomas pred v Keniji rojenim in v Republiki Južni Afriki odraščajočim Chrisom Froomom.

Oba sta člana zloglasne britanske ekipe Sky, da so valižanski Kelti naravni del Združenega kraljestva, pa je tako absurdna trditev, kot da bi za Baske zapisali, da so Španci. A seveda je najbolj zanimivo vprašanje zdaj naslednje: Kdo je zdaj udarni kolesar v nebeški ekipi? »Če bova s Froomom denimo v gorskih etapah v Pirenejih, ki sledijo po ponedeljkovem dnevu počitka, kolesarila drug proti drugemu in bo zmagal Tom Dumoulin, bova videti zares neumneža. Prvi cilj bo zmaga za ekipo,« ugotavlja Geraint Thomas, ki je na velikih dirkah prvič v vlogi nosilca rumene majice in je torej v igri za svojo prvo zmago na francoski pentlji. Chris Froome bi se s končnim uspehom s petimi zmagami izenačil na vrhu večne lestvice zmagovalcev.
 

Tour manj stresen


Je pa pred Tourom dopinške osumljenosti oproščen kolesar pri vzponih v gorskih etapah preteklega tedna pričakovano doživel neprijetno dobrodošlico. Chrisa Frooma je eden od gledalcev ob progi pljunil, drugi pa ga je tako močno lopnil po hrbtu, da je imel zvezdnik veliko srečo, da ni pogrnil po asfaltu. Tudi v soboto na cilju v Mendu je v Froomovo smer poletela tekočina iz steklenice, ki jo je jezno vihtel eden od francoskih nacionalističnih zagretežev. »Nisem presenečen zaradi tega, a letos so ga do zdaj še vedno škropili le z vodo,« je vse komentiral keltski kolesar Geraint Thomas, dvakratni olimpijski zmagovalec v kolesarstvu na stezi. Je pa 32-letnik iz Cardiffa ob oblačenju rumene majice na Touru že doživel, da so ga gledalci izžvižgali.

»Pritisk ob tekmovanjih na velodromu je drugačen kot ta na velikih etapnih dirkah. Za olimpijske igre v Londonu leta 2012 sem štiri leta trdo delal, na koncu pa v ekipnem zasledovanju, kjer so trije reprezentančni sotekmovalci odvisni od tega, da prav opraviš svoje delo, lahko denimo zmagaš le za desetinko sekunde. To je pritisk. Na Touru je drugače, precej manj stresno je. Tudi dejstvo, da je Froome skupno drugi, v neki meri obremenitev deloma prelaga z mojih ramen. Če se mi dogodi kar koli nepredvidljivega, bomo imeli njega še vedno v boju za sam vrh,« pravi valižanski as, ki je sicer pred svojimi podvigi v alpskih etapah poudarjal, da je ekipni vodja v Skyju še vedno Froome.

A dve etapni zmagi v Alpah nakazujeta, da je Kelt v tem trenutku boljši kolesar kot razvpiti zvezdnik. »Vso zadevo bomo rešili na ekipni ravni, odločali bodo ukazi znotraj Skyja,« o tem le pravi Thomas. Mnogi pa so že postavili teorijo, da Chris Froome plačuje ceno za napore, ko je maja kolesaril in skupno prvič zmagal na Giru d'Italia. Po Marcu Pantaniju, pokojnemu Italijanu je to uspelo leta 1998, pa želi biti prvi, ki bo v istem koledarskem letu dobil tako italijanski krog kot francosko pentljo. »Tri pirenejske etape in sobotni posamični kronometer, bomo videli, kaj se bo izcimilo. Seveda, z osebnega vidika gledano bom vesel, če bom na kocu zmagal. No ... prepričan sem, da bodo v ekipi tako ali tako veseli, ali Tour dobim jaz ali pa ga Chris,« je Geraint Thomas bistveno vprašanje malce obrnil na cinično šaljivo plat.
 

Sky igra žrtev


Seveda se na letošnjem Touru junaško drži tudi Primož Roglič, Zasavec je bil po 14. etapi na četrtem mestu v skupnem seštevku, pred seboj pa ima še priložnost, da se izkaže tudi v Pirenejih. Zato pa vodja francoske ekipe Groupama-FDJ Marc Madiot opozarja, da je ravnanje odgovornih v primeru Froomovega sumljivega odmerka salbutamola načelo verodostojnost kolesarskega športa in da imajo gledalci na Touru vso pravico, da besedno, ne pa s telesnimi napadi, izražajo svoje nezadovoljstvo. »Ekipa Sky igra žrtev, v nobenem trenutku ni pokazala razumevanja za nastali položaj. Sprašujem se tudi, zakaj se še vedno ni včlanila v gibanje za pošten kolesarski šport. Plačujemo ceno za to, ker zadeve niso bile urejene v preteklih letih. Kolesarstvo in Tour de France imata težavo z verodostojnostjo, ni več enake zagnanosti kot nekoč,« je menil Madiot. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije