PREMIERA

Nalezljivi optimizem velikana Jana Oblaka

Slovenski nogometaši danes ob 20.45 na testu z Avstrijo v Celovcu. Premiera selektorja Tomaža Kavčiča, novi kapetan in novi dresi.
Fotografija: Petindvajsetletni Jan Oblak ima 18 nastopov za slovensko reprezentanco. Foto: Jure Eržen
Odpri galerijo
Petindvajsetletni Jan Oblak ima 18 nastopov za slovensko reprezentanco. Foto: Jure Eržen

BRDO PRI KRANJU – Šele tik pred današnjo pripravljalno tekmo z Avstrijo v Celovcu (20.45) bo javnost izvedela, kdo bo prevzel vlogo kapetana slovenske nogometne reprezentance po Boštjanu Cesarju, ki bo v torek (20.15) na pripravljalni tekmi z Belorusijo v Stožicah pomahal v slovo izbrani vrsti, ko bo še rekordnih 101. oblekel sveti dres. »To je zelo pomembna funkcija, tako da se zdaj ni treba zaletavati. Kapetan pa mora biti vodja, mora imeti vpliv na igralce, mora biti podaljšana roka selektorja,« je včeraj pojasnil selektor Tomaž Kavčič, ki je zadovoljen z uvodnimi pripravami pred novim tekmovalnim ciklusom. »Danes je imel lažje težave Tim Matavž z aduktorjem, ampak nič hujšega,« je mirno govoril Kavčič, ki mu ni bilo težko razkriti, da se je že odločil za udarni par osrednjih branilcev (Miha Mevlja in Aljaž Struna), ni pa zanikal niti izbora defenzivnih vezistov (Kevin Kampl in Rene Krhin). »V kadru imamo 26 igralcev, na dveh tekmah bom poskusil dati priložnost vsem. Normalno je, da je izid tudi zelo pomemben. Imamo zelo dobre igralce, samozavestne, upam, da se bo to pokazalo tudi na tekmah. Moramo biti pravi kot ekipa,« je še poudaril šef, ki ni naklonjen pretiranemu eksperimentiranju niti brezglavemu napadanju. Na zelenici stadiona Vrbsko jezero, kjer napovedujejo okrog 25.000 gledalcev, lahko danes pričakujemo slovensko osnovno postavitev 4-2-3-1 z vratarjem Janom Oblakom, desnim bočnim branilcem Nejcem Skubicem, levim bočnim branilcem Bojanom Jokićem, ki bo verjetno nosil kapetanski trak, s trojko napadalnih vezistov Benjaminom Verbičem, Valterjem Birso in Josipom Iličićem ter napadalcem Robertom Beričem.

V slovenskem taboru stavijo na moč ekipe, a brez nadaljnjega je prvi zvezdnik eden najboljših vratarjev na svetu Jan Oblak, ki iz tedna v teden potrjuje svojo kakovost v dresu Atletico Madrida, s katerim ima pogodbo do 2012., z morebitnimi ponudbami največjih klubov pa se ne obremenjuje. Škofjeločan je navdušen nad svežo energijo v reprezentanci, njegov optimizem je že kar nalezljiv: »Če si v glavi prepričan, da ti bo nekaj uspelo, verjamem, da ti potem tudi bo. Na zbor moramo prihajati z željo po evropskem prvenstvu in prepričani, da nam lahko to uspe. Na koncu se to lahko uresniči. V teh dveh tekmah ni nič drugače. Vse to so priprave na ligo narodov in kvalifikacije. Igra je pomembna, verjetno bomo rotirali igralce, ampak na vseh tekmah moramo iti na zmago. Tudi na teh dveh prijateljskih bo enako.« Sveti cilj je kajpada uvrstitev na euro 2020. »To je zame zelo pomembno, ker so to moje sanje iz otroštva. Sem Slovenec, rojen sem v Sloveniji, želim si s Slovenijo nastopiti na velikih tekmovanjih. Kot pravim, sem prepričan, da nam lahko uspe. Res sem pozitiven in optimističen glede teh kvalifikacij,« je glavno sporočilo Jana Oblaka ob novem zagonu reprezentance, ki se bo danes predstavila tudi v novih dresih. Glavni motiv na prsih ostaja Triglav, je pa precej manj zelene barve; v ospredju sta bela in modra. Tekmo bodo sodili Švicarji s 36-letnim ​Stephanom Klossnerjem v glavni vlogi. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije