MOTOGP

Marquezovi dvomi so bili popolnoma odveč

Španski as Marc Marquez kraljeval tudi na veliki nagradi Francije. Po dirki v motoGP na stopničkah tudi Italijana Petrucci in Rossi.
Fotografija: Marc Marquez je bil razred zase tudi v Le Mansu. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Marc Marquez je bil razred zase tudi v Le Mansu. FOTO: AFP

LJUBLJANA – Španski motociklistični zvezdnik Marc Marquez (Honda) je slavil še tretjo zaporedno zmago v razredu motoGP, potem ko je po dirkah v Austinu in Jerezu zanesljivo v svojo korist odločil še veliko nagrado Francije. Po nekoliko zadržanem začetku se je v vodstvo zavihtel v desetem krogu, ko se je hladnokrvno prerinil mimo dotlej prvouvrščenega rojaka Jorgeja Lorenza (Ducati), zatem pa je – tako je vsaj bilo videti od daleč – le še nadziral dogajanje za seboj.

V cilju je imel 2,310 sekunde naskoka pred najbližjim zasledovalcem Danilom Petruccijem (Ducati), ki je v italijanskem dvoboju za drugo mesto pustil za seboj (za dobre tri sekunde) izkušenejšega Valentina Rossija (Yamaha). Da se je tudi 39-letni as iz Urbina, ki je preizkušnjo v Le Mansu začel šele z devetega startnega položaja, včeraj udeležil slovesne razglasitve najboljših (drugič letos po 3. mestu v Dohi), se ima zahvaliti tudi napakam nekaterih tekmecev.

Med njimi kaže izpostaviti predvsem zdrse Italijanov Andree Iannoneja (Suzuki, v uvodnem krogu na 3. mestu), Andree Doviziosa (Ducati, v petem krogu v vodstvu) ter domačega ljubljenca in kvalifikacijskega zmagovalca Johanna Zarcoja (Yamaha), za katerega se je na veliko žalost 105.000 gledalcev velika nagrada Francije končala v osmem krogu; malo za tem, ko je mimo njega švignil in ga na tretje mesto potisnil Marquez.

Oprijem slabši kot v soboto

Mravljica, kakor se tudi glasi vzdevek 25-letnega šampiona iz Cervere, se je tako še utrdil na vrhu skupne razvrstitve, v kateri ima že 36 točk zaloge pred drugouvrščenim Maverickom Viñalesom (Yamaha), ki je ciljno črto prečkal kot sedmi.

»To je zelo pomembna zmaga za nas, dosegel sem jo namreč na stezi, ki nam je v preteklosti povzročila nemalo preglavic. Dirka je bila težka, razlike med nami pa precej majhne,« je pojasnil Marquez in priznal, da je imel ob prihodu v Le Mans še določene dvome glede svoje konkurenčnosti. Zanimivo, da je kot edini izbral tršo različico zadnje gume. »Potreboval sem nekaj časa, da sem jo ogrel na ustrezno temperaturo, oprijem pa je bil slabši kot dan prej,« je razložil branilec naslova svetovnega prvaka, ki je na najboljši poti k novi lovoriki. Do ušes je bil nasmejan tudi Petrucci, ki se je prvič letos veselil uvrstitve na zmagovalni oder.

»Vedel sem, da nas čaka zahtevna preizkušnja, toda nekako sem vendarle sledil Marcu,« je izjavil 27-letni Italijan, zelo zadovoljen je bil tudi Rossi: »Vedel sem, da sem lahko hiter, in želel sem se boriti za stopničke. Vesel sem, da sem jih tudi dosegel, na koncu mi ni veliko manjkalo do drugega mesta, saj je bil Danilo čisto malo hitrejši od mene.« V kategoriji moto2 se je zmage pred Marcovim bratom Alexom Marquezom veselil Italijan Francesco Bagnaia (oba kalex), v razredu moto3 pa je bil najhitrejši Španec Albert Arenas (KTM). Naslednja preizkušnja za svetovno prvenstvo bo 3. junija v Mugellu.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije