IZKUŠENI DESKAR

Košir: Lepo je biti spet na vrhu

Izkušeni deskar iz Pristave pri Tržiču zmagal v Južni Koreji. Med deseterico obakrat tudi Gloria Kotnik in Tim Mastnak.
Fotografija: Žan Košir (na sredini) ni skrival navdušenja po sobotnem zmagoslavju v Pjongčangu. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Žan Košir (na sredini) ni skrival navdušenja po sobotnem zmagoslavju v Pjongčangu. FOTO: Facebook

PJONGČANG – Žan Košir se na (južno)korejskem snegu odlično počuti in znajde. Potem ko si je na lanskih zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu prideskal bronasto kolajno v paralelnem veleslalomu, v katerem so ga sicer nekateri že videli v velikem finalu, ga na sobotni tekmi za svetovni pokal nihče ni mogel ustaviti na poti na vrh.



V kvalifikacijah je za las – za pičlo desetinko sekunde – zaostal le za starim znancem, domačim matadorjem Sanghojem Leejem, proti kateremu je pred letom v olimpijskem polfinalu nesrečno izgubil, čeprav jih ni bilo malo, ki so menili, da je Košir tedaj prvi prečkal ciljno črto. Kakor koli že; na tokratnem paralelnem veleslalomu je bil 34-letni deskar iz Pristave pri Tržiču razred zase. V izločilnih dvobojih je po vrsti izločil Poljaka Oskarja Kwiatkowskega, Italijana Edwina Corattija, Avstrijca Andreasa Prommeggerja in v obračunu za prvo mesto še drugega avstrijskega reprezentanta Lukasa Mathiesa.

Zmagal po sušnih štirih letih

»Lepo je biti spet na vrhu, hvala vsem za podporo,« je sledilce na družabnem omrežju facebook pozdravil Košir, potem ko je po sušnih štirih letih spet okusil slast zmage v svetovnem pokalu. Nazadnje je na najvišji stopnici odra za najboljše na svetu stal 1. marca 2015 v Asahikavi na Japonskem, skupno pa je predvčerajšnjim dosegel peto zmago med svetovno elito. Zelo dobro sta se na prvi tekmi v Pjongčangu odrezala tudi šestouvrščena Gloria Kotnik in svetovni podprvak Tim Mastnak, ki je pristal na desetem mestu. Med ženskami je sicer zmagala češka zvezdnica Ester Ledecka.
Na včerajšnjem paralelnem veleslalomu sta z vso konkurenco opravila Nemka Ramona Hofmeister in avstrijski veteran Andreas Prommegger, od Slovencev pa je s šestim mestom najvišje segel Mastnak. Kotnikova je bila osma, Košir pa se je moral po tretjem kvalifikacijskem dosežku na drugi tekmi sprijazniti z desetim mestom, potem ko je moral v osmini finala za pičlo stotinko sekunde premoč priznati naturaliziranemu Rusu Vicu Wildu, dvakratnemu olimpijskemu prvaku iz Sočija 2014, kjer je sicer sam zablestel s srebrno in bronasto kolajno.
Naslednji preizkušnji za svetovni pokal bosta konec tedna v Secret Gardnu na Kitajskem. M. Š.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije