NOGOMET

Iz zanič lige presegli švedski standard

Maribor s kančkom sreče napredoval v kvalifikacijah za ligo prvakov. Izločil je stockholmski AIK, v 3. krogu bo tekmec norveški Rosenborg.
Fotografija: Alexandru Cretu, v rumenem dresu skrajno levo, se veseli zlata vrednega zadetka. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Alexandru Cretu, v rumenem dresu skrajno levo, se veseli zlata vrednega zadetka. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Maribor ni zmagal, izgubil je z 2:3 (Andrej Kotnik 48., Alexandru Cretu 117.; Per Karlsson 4., Sebastian Larsson 61., Tarik Elyounoussi 99.), toda zaradi več doseženih golov v gosteh je napredoval v tretji krog kvalifikacij za ligo prvakov. Doma je bil boljši, v gosteh slabši, skupaj pa srečnejši. V Stockholmu je dobil skupni dvoboj na dramatičen način. Eden od junakov je bil prebežnik iz Olimpije Alexandru Cretu, saj je mariborsko evropsko poletje zapeljal še v celoten avgust, v katerem ne bo le sodeloval, ampak v najslabšem primeru naskakoval uvrstitev v evropsko ligo. Naslednji skandinavski tekmec, ki ga bo v prvi tekmi tretjega kroga kvalifikacij za ligo prvakov gostil že v sredo v Ljudskem vrtu, je premagljiv – norveški prvak Rosenborg, sicer najuspešnejši skandinavski klub v zgodovini champions league. V skupinskem delu LP je nastopil kar enajstkrat, nazadnje v sezoni 2007/08. Tudi trener Maribora Darko Milanič je že imel pripravljeno roko za čestitko kolegu na klopi švedskega prvaka Rikardu Norlingu, ko je Jasmin Mešanović v 116. minuti najlepšo mariborsko akcijo in najlepšo priložnost dotlej zaključil z izgubljenim dvobojem iz oči v oči z domačim vratarjem Oscarjem Linnerjem. Ta je žogo odbil v kot. A Mitja Viler je v nadaljevanju akcije na levi strani s svojo desnico, ki jo uporablja le po sili razmer, v kazenskem prostoru našel prav Cretuja. Najvišjega Mariborčana v kazenskem prostoru, ob katerem je bil povrhu eden najnižjih Tarik Elyounoussi. Prednost v višini 190 proti 172 cm je Romun s kančkom sreče znal izkoristiti. Švicarski sodnik Adrien Jaccottet Cretujevega naslanjanja na Elyounoussijev hrbet ni videl. Lahko bi bil domačinski. Cretu bo sicer zaradi tretjega rumenega kartona izpustil uvodno tekmo proti Rosenborgu.

Osebna izkaznica

Podroben opis zadnjih minut je Mariborova osebna izkaznica v evropskih tekmah. V njih igra premišljeno, zbrano, brez velikih nihanj od vrhunstva do diletantizma, taktično disciplinirano, v čemer nima primerljivega tekmeca, skrajno potrpežljivo, zavedajoč se, da odloča vsaka najmanjša podrobnost. Takšna izvedba kluba iz zanič lige, kot je Milanič s slikovito pripombo izkoristil trenutek za obračun s kritiki, je bila na srečo večkrat nagrajena kot ne. Zmorejo jo izpeljati le odlično vodeni orkestri. Maribor ima v prekaljenih evropskih veličinah, športnem direktorju Zlatku Zahoviću in Milaniču, ki je tvegal s časovno ustreznostjo menjav, a zadel, prava mojstra, ki se dobro zavedata omejenosti in sposobnosti vijoličnega moštva. »Pred golom sem prav Rudiju Požegu Vancašu dejal, le kdo nas bo izločil! Gledal sem jih v mučenju proti Armencem. Nisem hotel govoriti naglas, da se ne bi preneslo v slačilnico. Bolje smo pripravljeni, ležali so na tleh,« je imel dolg jezik vedno zgovorni Viler.

»Zabil sem gol in srečen sem. AIK ima odlično moštvo in bi morali igrati v vsaj tretjem krogu kvalifikacij. Napredovalo je bolje pripravljeno moštvo,« je ocenil Cretu. »Prej žoga ni hotela noter, zdaj sem zadel v pravem času. Ni bilo lahko, a se je obrnilo nam v prid. V takšnih tekmah je treba imeti tudi malce sreče,« je povedal Andrej Kotnik. Piko na i pa je postavil poveljnik Milanič. »Verjeli smo do konca. To je bila tekma, ki si jo bomo dolgo zapomnili. Nasprotnik je bil zelo močan! Obe ekipi sta bili predobri za drugi krog kvalifikacij. Prvi gol nam je sicer takoj spremenil načrt. Pripraviš se, dogovoriš, potem pa ... kaj pa zdaj? Fantje so se odlično odzvali.«

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije