1. SNL

Bišćan stavil na pozabljenega, ta je dotolkel vijolične prvake

Nogometaši Olimpije so po pravi drami dobili derbi z Mariborom. Dva kroga pred koncem DP imajo Ljubljančani lovoriko na dosegu rok.
Fotografija: Ljubljanski zmaji so v šampionskem slogu zapustili Ljudski vrt. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Ljubljanski zmaji so v šampionskem slogu zapustili Ljudski vrt. FOTO: Tadej Regent

MARIBOR – Kakšen epski dvoboj smo videli v 34. krogu državnega prvenstva nogometašev! Maribor in Olimpija sta ponudila derbi za zgodovino, tudi zato, ker je najverjetneje dal odgovor na vprašanje, kdo bo letošnji državni prvak. Zeleno-beli so preprosto morali zmagati, saj so v nabito poln Ljudski vrt (12.200 gledalcev) prišli s točko zaostanka, do konca sezone pa sta le še dva kroga.

Po tej računici bi vijoličnim zadostovala že točka, a so v turbo zanimivem drugem polčasu (trije zadetki, trije streli v okvir vrat, sedem rumenih kartonov) izgubili hazarderski dvoboj z zmaji, ki so pokazali neko novo kakovost, ki je bila doslej skrita globoko na dnu njihovega zelenega gnezda. Lahko gremo še dlje; 40-letni strateg Olimpije Igor Bišćan je v svoji premierni sezoni na klopi prvoligaškega prvenstva v tekmi sezone premagal tudi iz lige prvakov izkušenega, 50-letnega Darka Milaniča. Nogomet resnično piše neverjetne zgodbe.

Sanjska aduta s klopi

Zdaj ima vnovič vodilna Olimpija dve točki prednosti, vse je v rokah Ljubljančanov. Če bodo dobili še obe preostali tekmi (v sredo s Krškim doma in v nedeljo v Domžalah), bodo dvignili lovoriko. Seveda bodo leteli na krilih zmage izpod Kalvarije. "Presrečen sem ob izidu, obema moštvoma je treba čestitati za ta derbi. Nobena od ekip se ne sme sramovati, sta najboljši v prvenstvu, ne glede na to, kdo bo na koncu prvak. Derbi je bil poln dinamike, trenja, priložnosti. Mi smo morali biti agresivni, vedeli smo, da moramo napadati. Našli smo način, kako premagati takšnega nasprotnika. Med tekmo nisem smel preveč preračunavati, odločil sem za popoln napad, dal v igro Andresa Vombergarja, izkoristili smo tudi nasprotnikovo živčnost ob prekinitvi. Naša energija, želja je bila velika. Do konca prvenstva so kalkulacije jasne, mi se moramo osredotočiti na naslednjo tekmo, moramo izkoristiti to vrnitev na vrh lestvice," je dejal Bišćan, ki je dokončno zaprl usta vsem dvomljivcem, ki so glasno kritizirali njegove poteze in ga vztrajno potiskali proti izhodnim vratom Stožic.

Mladi hrvaški strokovnjak je na klopi pustil prvega strelca in asistenta ekipe Ricarda Alvesa, okrepil je defenzivno zvezno vrsto (Tomislav Tomić, Danijel Miškić, Dario Čanađija), Mariborčanu v dresu ljubljanskega kluba Roku Kronavetru je dal proste roke pri ustvarjanju igre, toda potezo dosedanje kratke kariere je naredil takoj po vodstvu Maribora z 2:1 v drugem polčasu.

Vezist Olimpije Dario Čanađija je že v 3. minuti šokiral Mariborčane. FOTO: Tadej Regent
Vezist Olimpije Dario Čanađija je že v 3. minuti šokiral Mariborčane. FOTO: Tadej Regent

Iz igre je najprej povlekel Jasona Davidsona in v ogenj poslal pozabljenega Andresa Vombergarja, potem pa je zamenjal še poveljnika obrambe in kapetana Branka Ilića, namesto njega je vstopil Stefan Savić. Prvi je zabil zmagoviti gol v 90. minuti, drugi je priigral kazenski strel, iz katerega je Kronaveter izenačil na 2:2. "Za Vombergarja sem se odločil, ker sem vedel, da v gosti postavitvi Maribora potrebujemo čvrstega igralca. Tudi s Savićem sem očitno zadel. Razpletlo se je tako, kot sem si lahko le želel. Enkrat zadeneš, drugič ne. Energija in želja v moji ekipi sta bili res pravi," je pojasnil pogumni in brezkompromisni Biščan, ki je s tema potezama dotolkel prvake. Ljudski vrt je doživel šok!

Milanič zgrešil

"Priča smo bili dinamičnemu derbiju, zanimivemu preobratu, žal se za nas ni izšlo. Petnajst minut pred koncem smo prejeli kontro s tisto enajstmetrovko. Škoda, da smo se tu postavili slabo in dovolili nasprotniku, da je izenačil. Potem smo še imeli priložnosti, ki bi jih lahko izkoristili bolje, bili smo blizu vodstvu glede na prikazano. Videli smo dva lepa zadetka, menim, da smo si zaslužili več. V vsakem trenutku tekme smo želeli biti bolj mirni, s takšnimi karakteristikami igralcev pa je dvoboj težko izpeljati mirno. Želeli smo si več posesti, tudi s štirimi napadalci biti bolj natančni, ampak nam to ni uspelo. V določenih trenutkih smo bili preveč nemirni in to nas je preveč zaneslo," je priznal strateg vijoličnih Milanič.

Poznavalci in drugi laični spremljevalci nogometnega dogajanja so dvigali obrvi, ker je pri vodstvu z 2:1 v igro poslal napadalca ​Jasmina Mešanovića namesto Martina Kramariča in da je pri izidu 2:2 lovil zmago z menjavo Dino Hotić-Jan Mlakar. Kje da sta bila Dare Vršič in Blaž Vrhovec, ki bi umirila leteče zmaje. Kazen je bila strašna. Prvoligaška karavana bo boje nadaljevala že v sredo, prvenstvo pa se bo končalo v nedeljo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije