KLADIVO

Ta suhica meče kladivo?!

Objavljeno 13. maj 2012 12.25 | Posodobljeno 13. maj 2012 12.25 | Piše: Maja Debeljak

Barbara Špiler bo svoje vrhunske rezultate med mladinkami poskušala potrditi še na olimpijskih igrah v Londonu.

Barbara Špiler (foto: Igor Zaplatil).

BREŽICE – Brežice imajo olimpijskega in svetovnega prvaka v metanju kladiva Primoža Kozmusa. Tam, natančneje v vasici Cundrovec s približno 125 prebivalci, je doma tudi Barbara Špiler, ki v isti disciplini v ženski konkurenci cilja na podobne uspehe. Torej na velike. Največje.

Barbara je pred dobrim tednom na atletskem mitingu v Čakovcu svoje kladivo zalučala čez magičnih 70 metrov, natančneje 71,25 metra, in za 1,99 metra presegla dosedanji državni rekord. Barbarina norma za olimpijske igre v Londonu, res le tako imenovana norma B, je s tem več kot potrjena, Slovenci pa imamo še eno športno ime, od katerega bomo seveda v vsakem trenutku zahtevali vrhunskost.

Vzornik Primož

Barbara je 20-letno dekle z velikimi ambicijami. Njen vzornik Kozmus – le kdo drug bi lahko bil – zanjo drži pesti in ji privošči uspeh. In tudi njenemu trenerju Vladimirju Kevu, je pomirjujoče rekel pred časom. Kozmus in Kevo sta se kljub velikim uspehom namreč razšla, napotki, ki jih je nekoč Barbari dajal tudi zdajšnji Primožev trener, morda bi mu lahko rekli tudi karmični guru, Marjan Ogorevc, pa kljub vsemu zagotovo še ostajajo v Barbarinem spominu. Le da ne več uradno.

Športni poročevalci se pri komentarjih dosežkov tekmovalk v tehničnih disciplinah, kakršna je tudi met kladiva, po navadi modro izogibajo komentarjem o videzu tekmovalk. Njihove mišice in kilogrami res niso zelo ženstveni. Dokler na prostor za izmet kladiva ne stopi Barbara. Njena višina je košarkarska, 185 centimetrov, lasje dolgi in skodrani, postava pa skoraj manekenska. Trener Kevo je zato malce nervozen. Dva kilograma več na sezono, pravi, potrebuje za vrhunskost. In potem se malo prepirata. »Na to, kakšna bom videti čez nekaj let, sem kar občutljiva,« je rekla Barbara v enem od svojih intervjujev. »Mogoče si delam skrbi, ker sem še mlada, in se čez nekaj let ne bom več obremenjevala s tem.« Ampak najbrž bo ne glede na vse, tudi glede na zahteve trenerja, za vedno obdržala videz suhice (mimogrede, tudi Kozmus s svojo postavo ne ustreza stereotipnim predstavam o videzu tekmovalcev v tehničnih disciplinah).

Elegantna disciplina

Nekaterim tekmicam zaradi njihovega videza Barbara reče kar terminatorke, ve pa, iz izkušenj, da kilogrami, četudi bo sama morala pridobiti še kakšnega, le niso vse. Meta kladiva ne doživlja kot izrazito moške discipline. »Čutim jo kot elegantno disciplino. Vsebuje veliko prefinjenih, nežnih gibov, kjer ti surova moč prav nič ne pomaga.«

Njena letošnja sezona, v kateri dobitnica več odličij, tudi najprestižnejših, v mladinski konkurenci premierno nastopa med članicami, je »učna«, pravita s trenerjem. »Med mladinkami je izstopala in si s svojim povprečnim metom zlahka priborila finale, zdaj bo spet na začetku, znova se bo morala učiti. Njen tehnični model je brez velikih napak, soliden, a ga bo treba postopoma dvigovati na višjo raven. Pred letom 2015 ne pričakujem vrhunskih članskih rezultatov, razvoj mora biti premišljen, napredek postopen, da se s pretiravanjem pri moči ne bi porušila tehnika,« pravi Kevo, ki je Barbarino atletsko nadarjenost opazil prvi.

Deklici, ki je v tretjem razredu osnovne šole zmagala na občinskem krosu, se potem ukvarjala z atletskim mnogobojem – v tej disciplini je bila celo državna prvakinja – in hodila na treninge gledat svojega brata Marka, uspešnega metalca krogle, je kladivo dal v roke prav Kevo. In s tem zapečatil njeno atletsko usodo.

»Verjamem, da od nje lahko pričakujemo veliko. Ima močan karakter. Je atletinja, ki ima jasno definirane cilje, njen odnos do treninga pa je vrhunski. Vselej je zelo motivirana,« pravi Barbarin trenutno najpomembnejši atletski učitelj.

Letošnje londonske igre so pomembne za njen razvoj, ampak vrhunec kariere naj bi se zares zgodil čez štiri leta, na olimpijskih igrah v Braziliji. Dekle, ki tekmuje v domnevno neženstveni atletski disciplini, čaka na pravi čas, da obudi znanje igranja na flavto, in se iz praktičnih razlogov šola na višji ekonomski šoli v Brežicah, ve, kaj hoče. Čim več medalj na velikih tekmovanjih, ob tem pa čim manj kilogramov, ki naj bi ji prinesli vrhunskost, s katero je Brežice že razvadil Primož Kozmus.

Pet vprašanj

Vaša najizrazitejša značajska lastnost?

Pozitivna lastnost je vztrajnost, negativna pa trma, ki pa je v nekaterih situacijah lahko tudi pozitivna.

S kom bi si želeli preživeti dan?

S Tomom Hanksom, ker je moj najljubši igralec.

Vaša največja razvada?

Čokolada.

Vaša najljubša knjiga?

Angeli in demoni Dana Browna.

Vaša najljubša jed?

Piščanec izpod peke, ki ga pripravi moj ata.

Deli s prijatelji