MOJSTER

Švicar se bojuje za finale lige NBA

Objavljeno 31. maj 2012 22.45 | Posodobljeno 31. maj 2012 22.39 | Piše: Marko Uršič

Košarkarji San Antonia in Oklahome Cityja igrajo za krono Zahodne konference NBA.

Švicar v košarkarski ligi NBA? No, dobro, če bi Američani množično smučali ... Tako pa tudi evropska alpska dežela premore mojstra, ki se lahko žoga z velikani severnoameriške igre pod obročema. Thabo Patrick Sefolosha je branilec, strelec in nizko krilo pri moštvu Oklahoma City Thunder, ki že drugo sezono zapored igra v finalu zahodne konference NBA. Proti ostrogam iz San Antonia bo sicer trda, lani jih je premagal poznejši prvak Dallas, a poleg rezultatske veljave igra pri vsem pomembno vlogo tudi globalna in tržna razširjenost najmočnejše košarkarske lige na svetu. Sefolosha se je rodil pred 28 leti v Veveyju, oče je Južnoafričan, glasbenik Patrick, igra saksofon in tolkala, bil je vodja skupine Malopoets, mati pa je Švicarka, Christine. Ta je košarkarjevega očeta spoznala na jugu Afrike, ker pa takratni sistem rasnega razlikovanja v Republiki Južni Afriki ni dovoljeval mešanih porok, sta se oba, zdaj sta ločena, preselila v Švico.

Prinaša veselje

Thaba, njegovo ime v južnoafriškem dialektu sotho pomeni Tisti, ki prinaša veselje, so po košarkarskih začetkih v domovini hitro opazili francoski sosedje in preselil se je v Chalon. Ko se ni dogovoril za podaljšanje sodelovanja, se je odpravil v italijansko Biello, leta 2006 pa so ga kot 13. po vrsti na naboru lige NBA vzeli pri Philadelphii in ga takoj preposlali v Chicago.

Takratni trener Bullsov Scott Skiles je takoj opazil telesne kakovosti 201 cm visokega košarkarja, tudi hitre in dolge roke, ki Sefoloshi občutno pomagajo pri igri v obrambi. Februarja 2009 so biki prvega in edinega švicarskega košarkarja v NBA zamenjali za prvo izbiro na naboru in ga poslali v Oklahomo. Tam je potrdil svoje košarkarsko znanje in bil v sezoni 2009/10 celo izbran v drugo najboljšo obrambno peterico lige NBA. Njegovo povprečje doseženih točk v napadu v karieri v Severni Ameriki ni visoko, blizu petih je, zato pa je v omenjenih obrambnih prvinah, denimo v skoku, viden njegov prispevek (povprečje 3,7 v rednem delu sezone, 2,8 v končnici).

Samo v končnici letošnje sezone so njegovi povprečni dosežki 4,2 točke, 2,2 skoka in 1,7 asistence na tekmo. Četudi se gromovniki iz Oklahome, pred selitvijo leta 2008 nadzvočni iz Seattla, ne uvrstijo v finale lige NBA, pa Švica ni več znana le po urah in čokoladi, temveč tudi po košarki.

Oklahoma zaostaja z 0 : 2

Košarkarji San Antonio Spurs so v drugi tekmi finala zahodne konference lige NBA doma s 120 : 111 premagali Oklahomo Thunder in povedli z 2 : 0 v zmagah. Pri rekordni 20. zaporedni zmagi ostrog je bil najbolj razpoložen Francoz Tony Parker, ki je dosegel 34 točk. Z 20 točkami mu je občutno pomagal Argentinec Manu Ginobili, pri gostih, ki so zaostajali vso tekmo, v zadnji četrtini pa so se po zaostanku z 22 točkami razlike nevarno približali, sta Kevin Durant in James Harden dosegla 31 oziroma 30 točk. Naslednji dve tekmi konferenčnega finala bosta v Oklahomi, in sicer v četrtek in soboto.

Deli s prijatelji