BOLEČ PORAZ

Zgodovinska katastrofa Španije

Objavljeno 16. junij 2014 11.05 | Posodobljeno 16. junij 2014 11.06 | Piše: R. T.

Ljubitelje nogometa še vedno vznemirja popoln polom svetovnih in evropskih prvakov proti Nizozemski.

Arjen Robben in Wesley Sneijder sta spravila na kolena Ikerja Casillasa. Foto: Reuters

Na nogometnem mundialu v Braziliji še vedno močno odmeva polom svetovnih prvakov Špancev proti Nizozemcem v 1. krogu predtekmovanja v skupini B. Oranje so dobesedno razmontirale furijo s 5:1 (Arjen Robben in Robin van Persie po 2, Stephan de Vrij; Xabi Alonso). Kaj takšnega niso pričakovali niti največji pesimisti ali optimisti na eni in drugi strani. Španija je celo povedla z 1:0, a je zatem sledil razpad sistema v reprezentanci z Iberskega polotoka, ki je od leta 2008 pobrala vse največje lovorike (euro 2008 in 2012 ter SP 2010). Kaj se je v Salvadorju zgodilo z zasedbo, ki je že leta na vsaki tekmi prejela največ en zadetek? Še nikoli v zgodovini prvenstev svetovni prvak ni izgubil tako visoko, ko je začel braniti lovoriko.

Casillas prosil za odpuščanje

Plaz kritik se je usul predvsem na vratarja Ikerja Casillasa in vezista Xavija Hernandeza, toda selektor Vicente del Bosque je ostal dostojanstven tudi po porazu: »Moštvo pač ne izgubi tekme zaradi enega slabega igralca, ampak zato, ker je slaba ekipa. Ne najdem besed, da bi pojasnil, zakaj smo tako odpovedali. Španija nikoli ni bila obrambno naravnana ekipa, a smo vselej zelo dobro shajali tudi v tem delu igre. Toda proti Nizozemcem smo bili slabi.« Tudi Casillas je bil iskren: »Prosim za odpuščanje zaradi naše igre, še posebno pa za mojo predstavo. Nisem bil dovolj dober.« Si predstavljate, tako ponižno govori živa legenda svetovnega nogometa, ki je v svoji karieri osvojila vse, kar je moč osvojiti v nogometu? Drugi na seznamu najhujših kritikov je Xavi Hernandez, ki je odkrito priznal: »To je bil najhujši poraz v moji karieri. Bila je grozna tekma. Debakl. V drugem polčasu smo vse naredili slabo. Edina pozitivna stvar je to, da še imamo možnosti za napredovanje, da še ni vse izgubljeno.« Po najhujšem porazu Španije v zadnjih 51 letih so najglasnejši tisti, ki Xavija pri 34 letih pošiljajo v igralski pokoj ali stran od elitne nogometne scene. Bojda ima v žepu ponudbo katarskega kluba Al Sadda, ki mu je pripravljen dati 8,3 milijona letne plače, da bi igral skupaj z nekdanjim soigralcem iz reprezentance Raulom Gonzalezom.

Toda tako ostri rezi pri članih furije verjetno le ne bodo prišli v poštev, igralci pač niso čez noč pozabili igrati vrhunskega nogometa in zmagovati. »Enaki smo kot pred tednom dni ali pred štirimi leti. Sčasoma je naša ekipa dozorela, rekel bi, da smo zdaj celo boljši kot na prejšnjem svetovnem prvenstvu. Fizično smo dobro pripravljeni, tudi mentalno smo pripravljeni na vse, kar se nam dogaja. Ta skupina je skupaj preživela zelo dobre in zelo slabe trenutke. Vemo, česa smo sposobni, zato menim, da psihološki faktor za nas ne bo pomenil težave. Nobenega razloga ni, da bi spreminjali svoj sistem igre. Tudi v Južni Afriki smo izgubili prvo tekmo, potem pa smo postali prvaki. Pozabiti moramo na tekmo z Nizozemsko, zdaj o napredovanju odločata naslednji tekmi proti Čilu in Avstraliji. Do konca moramo zmagati na vseh tekmah,« je odločen napadalec Fernando Torres.

Beckenbauer ni zaželen

Slabo pa se ne počutijo samo Španci, temveč tudi nemška legenda Franc Beckenbauer, ki ga sploh ni na mundialu. Potem ko mu je Mednarodna nogometna zveza (Fifa) za 90 dni prepovedala vsakršno delovanje v nogometu, se je Kaiser Franz odločil, da ne bo odpotoval na SP v Brazilijo. Etični komite Fife je sporočil, da je prepoved delovanja za 90 dni krovna zveza izrekla, ker Beckenbauer ni hotel sodelovati s preiskovalci, ki se ukvarjajo z domnevno podkupninsko afero Katar 2022, saj naj bi zavrnil pogovor z glavnim preiskovalcem Michaelom Garcio. Beckenbauer je takšne očitke zavrnil in dejal, da je želel le, da se zaslišanje opravi v nemščini namesto v angleščini.

Beckenbauer je kot član izvršnega odbora Fife sodeloval pri izbiri prirediteljev SP v letih 2018 in 2022, še posebno zadnji je sporen, ker si je Katar domnevno pomagal s podkupninami. »SP je zame odpovedano. Zdi se, da nisem več dobrodošel pri Fifi,« je ob tem dejal Beckenbauer. Alan Sullivan, vodja etične službe pri Fifi, pa je pojasnil, da prepoved opravljanja kakršnih koli funkcij pomeni tudi prepoved ogleda tekem, četudi bi si jih kaznovani Beckenbauer želel ogledati povsem zasebno.

Deli s prijatelji