HANIBAL

VIDEO: Grizli Suarez ni ugriznil prvič

Objavljeno 26. junij 2014 10.25 | Posodobljeno 26. junij 2014 10.28 | Piše: Rok Tamše

Na tekmi med Urugvajem in Italijo je spet nerazumno podivjal urugvajski napadalec.

Chiellinijeve rame si sodnik Marco Rodriguez ni ogledal. Foto: Reuters

Nogometna reprezentanca Urugvaja se je po zmagi z 1:0 (Diego Godin) proti Italiji uvrstila v osmino finala svetovnega prvenstva, a to le malo koga briga. V središču pozornosti se je spet znašel Grizli Suarez, kakor je eden izmed novih vzdevkov urugvajskega zvezdnika Luisa Suareza. Podivjani napadalec, ki je v prejšnjem krogu potopil Anglijo z dvema zadetkoma, se je tokrat odločil za drugačen pristop. Deset minut pred koncem tekme je namreč v kazenskem prostoru Italije v ramo ugriznil Giorgia Chilellinija, ker pa glavni sodnik Marco Rodriguez tega ni videl, je ostal nekaznovan. Suarez je svoje divjaško početje po ugrizu še začinil s simuliranjem prekrška, češ da ga je branilec azzurrov grobo udaril v obraz s komolcem, medtem ko je Chiellini vlekel majico ter sodniku kazal sledi ugriza na ramenu. Toda brez kakršne koli koristi. Medtem ko so se azzurri še pritoževali, so prejeli pogubni zadetek. Če bi ostalo pri izidu 0:0, bi napredovali Italijani.

Ugriz številka 3

»Smešno je, da Suarez ni bil izključen. Bilo je jasno, bil je ugriz, potem pa je še simuliral prekršek, saj je dobro vedel, da je storil nekaj, česar sploh ne bi smel,« je komentiral Chiellini, Suarez pa se je vnovič delal Francoza: »To so situacije, ki se dogajajo na igrišču. Skupaj sva bila v kazenskem prostoru. Udaril me je z ramenom, tudi jaz imam na očesu modrico tako kot on na ramenu.« Suarez se očitno dela norca iz vseh, ki so neštetokrat videli posnetek incidenta. Na njem se jasno vidi, da je namerno s hrbta krenil na Chiellinija, iskal kontakt z njim in ga tudi ugriznil. Dogajanje je vredno toliko več zgražanja, ker je Suarez v tem slogu zablestel že dvakrat v dresih svojih klubov. Ko je še igral za nizozemski Ajax, je leta 2010 ugriznil igralca PSV iz Eindhovna Otmana Bakkala in si prislužil sedem tekem prepovedi igranja. Lani je v dresu angleškega Liverpoola ugriznil Branislava Ivanovića iz Chelseaja, zato je prisilno počival deset tekem. Da Suarez nima povsem pospravljenega podstrešja, je dokazal tudi na prejšnjem svetovnem prvenstvu v Južni Afriki. V četrtfinalni tekmi je na golovi črti namerno z roko preprečil zmagoviti zadetek Gane v zadnji minuti podaljška. Takrat je bil izključen, zato ni smel igrati v polfinalu.

Do 24 tekem prepovedi

Zdaj se je znašel v preiskavi disciplinske komisije pri Mednarodni nogometni zvezi (Fifa). Njena pravila dopuščajo, da se igralca naknadno kaznuje na podlagi videoposnetkov ali drugih dokazov. Maksimalna zagrožena kazen za tovrstno početje je prepoved igranja na 24 tekmah ali za dve leti. Ves svet se zgraža nad početjem najboljšega igralca in strelca angleške premier league v minuli sezoni. Sedemindvajsetletni Urugvajec je še enkrat dokazal, da se ne zna obvladati, s tem pa je nogometu in tudi lastni karieri naredil medvedjo uslugo. Odgovorni pri Fifi zdaj zbirajo vsa mogoča poročila in dokaze, (tudi zdravniški izvid o stanju Chiellinijevega ramena), da bi se lažje odločili za izrek kazni. Eno je jasno: če Suareza ne bodo izključili že s svetovnega prvenstva v Braziliji, bodo jasno sporočili, da jim je za spoštovanje in ferplej prav malo mar. In da v bistvu sploh ni pomembno, da iz predtekmovalne skupine B v osmino finala potujeta Kostarika in Urugvaj, medtem ko Italija in Anglija zapuščata 20. svetovno prvenstvo. In koga sploh briga, kako se bo v soboto končala tekma med Kolumbijo in Urugvajem, če bo igral podivjani Suarez?

Tassotti zlomil nos Enriqueju

Najdaljši suspenz nogometašu za grob prekršek je Fifa izrekla leta 1994. Italijan Mauro Tassotti je namreč na svetovnem prvenstvu v ZDA s komolcem zlomil nos Špancu Luisu Enriqueju in si prislužil prepoved igranja na osmih tekmah znotraj Fife.

Deli s prijatelji