NEZVEZDNIKI

Usoda brazilskega naroda v rokah Julija Cezarja

Objavljeno 03. julij 2014 12.03 | Posodobljeno 03. julij 2014 12.03 | Piše: Marko Uršič

Na svetovnem nogometnem prvenstvu ne blestijo le zvezdniki.

Tim Howard je proti Belgijcem čudežno branil. Foto: Reuters

Messi, Neymar, Rodriguez? No, saj so dobri, a na svetovnem nogometnem prvenstvu v prvi plan stopijo tudi vratarji. Mehiški čarovnik Guillermo Ochoa, ki je pri Ajacciu ostal pozabljen v francoskem prvenstvu, je na mundialu blestel za azteke, Julio Cesar je Brazilce proti Čilu rešil pri streljanju enajstmetrovk v osmini finala, tako kot kostariški čuvaj mreže Keylor Navas proti Grkom, Tim Howard pa je proti Belgijcem odlično čuval svoja vrata, imel je 16 obramb, a ni mogel preprečiti poraza proti Belgiji. Nemec Manuel Neuer pa je proti Alžircem taktično igral tudi kot prosti branilec.

Ochoovo obrambo z eno roko po strelu z glavo Neymarja primerjajo z reševanjem Angleža Gordona Banksa na mundialu 1970 po strelu Peléja. Mehičan je korziški Ajaccio minule sezone reševal, da niso izpadli v drugo ligo, v zadnji sezoni so bili preslabi za obstoj, in zdaj je Guillermo brez pogodbe na trgu za nakup. Za osemindvajsetletnika se zdaj zanimajo otoški klubi, tudi Liverpool. Julia Cesarja so obtožili, da so zaradi njegove napake Brazilci izpadli v četrtfinalu zadnjega SP proti Nizozemski. Tokrat je proti Čilencem Julij Cezar vzel križ, seveda verski simbol, dal mu ga je rezervni vratar Victor, ko je šel branit – vsaj kakšno – najstrožje kazni. Ubranil je dve, nato pa v solzah dejal: »Po zadnjem svetovnem prvenstvu sem bil imenovan za zlikovca. Družina me je podpirala, zato sem dobil potrebno moč, da sem stopil naprej.« »Dve besedi... Tim Howard#respect (spoštovanje),« pa je na twitterju poročilo pustil belgijski kapetan Vincent Kompany. Vratar angleškega Evertona je namreč zbral največ obramb po SP leta 1966.

Kofetar vodi

Na brazilskem mundialu je zanimiv podatek, da se je med osmerico najboljših reprezentanc prebilo vseh osem zmagovalcev skupin. Evropa ima štiri predstavnike, Južna Amerika tri, Srednja Amerika pa Kostariko.

Na vrhu lestvice strelcev je Kolumbijec James Rodriguez (pet zadetkov), Argentinec Lionel Messi, Brazilec Neymar in Nemec Thomas Müller pa so zadeli štirikrat.

 

Deli s prijatelji