PREDTEKMOVANJE

Švica šokirala Ekvador v sodnikovem podaljšku

Objavljeno 15. junij 2014 20.00 | Posodobljeno 15. junij 2014 21.10 | Piše: STA, S. U.

Hitzfeldova džokerja sta prinesla Švici zmago.

BRASILIA – Švicarska nogometna reprezentanca je v 1. krogu svetovnega prvenstva v Braziliji (skupina E) premagala Ekvador z 2 : 1 (0 : 1). 

Stadion Maneja Garrinche, gledalcev 68.351, sodniki: Irmatov, Rasulov (oba Uzbekistan) in Kočkarov (Kirgizistan).

Strelci: 0 : 1 E. Valencia (22.), 1 : 1 Mehmedi (48.), 1 : 2 Seferović (93.).

Švica: Benaglio, Lichtsteiner, Von Bergen, Inler, Xhaka, Behrami, Rodriguez, Stocker (od 46. Mehmedi), Drmić (od 75. Seferović), Djourou, Shaqiri

Ekvador: Dominguez, Guagua, Erazo, Paredes, Noboa, Montero (od 76. Rojas), W. Ayovi, Caicedo (od 70. Arroyo), E. Valencia, A. Valencia, Gruezo

Rumena kartona: Djourou; Paredes.

Tekmica Slovenije v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2016 (in seveda za to svetovno prvenstvo) je mundial začela z zmago. A pot do nje je bila trnova, saj so Ekvadorci pustili dober vtis, tudi vodili po prvem polčasu. Toda selektor Švice Ottmar Hitzfeld je v drugem polčasu iz rokava potegnil prava džokerja, ki sta mu prinesla prve tri točke v Braziliji.

Švicarji so v dvoboj vstopili v vlogi favorita, toda v prvem polčasu jim ni šlo vse po načrtih. Hitri Ekvadorci so švicarski obrambi povzročali kar precej dela, v 22. minuti pa tudi povedli. Walter Ayovi je izvedel prosti strel z leve strani, podal pred vrata, kjer je bil najvišji nogometaš mehiške Pachuce, Enner Valencia, in z glavo zadel za 1 : 0.

V uvodu drugega dela je Lichtsteiner sprožil še en švicarski strel z razdalje, a tudi njemu ni uspelo spremeniti izida, žoga je zletela malo mimo vratnice. Je pa bil natančnejši rezervist Mehmedi v 48. minuti.

V končnici tekme pravih priložnosti ni bilo, in ko je kazalo, da se bo tekma končala z delitvijo plena, je v izdihljajih sodniškega dodatka Švica, ki je v drugem polčasu delovala veliko bolje kot v prvem, izvedla hiter protinapad. Rodriguez je z leve strani podal pred vrata, kamor je pritekel rezervist Seferović in žogo zabil pod prečko za pomembno zmago.

Deli s prijatelji