PRIJATELJSKO

Slovenci proti Messiju v vlogi Bosancev

Objavljeno 07. junij 2014 17.28 | Posodobljeno 07. junij 2014 17.28 | Piše: Rok Tamše

Nogometna reprezentanca bo drevi v La Plati odigrala prijateljsko tekmo z Argentino.

Lionel Messi.

Slovenski nogometni reprezentanti prvič v svojih karierah spoznavajo, kaj pomeni biti nogometaš v Južni Ameriki, posebno v Argentini in Urugvaju. Nogometna strast in predanost najpopularnejši igri na svetu na tem koncu sveta sta neizmerljiva, dodaten mik spoznavanju odnosa do njihovega poklica pa so izbrancem Srečka Katanca gotovo dala tudi srečanja s slovenskimi izseljenci in njihovimi potomci v Buenos Airesu. Kakšnih 2000 jih bo od 21. ure dalje navijalo za njih na enem izmed najsodobnejših stadionov v Latinski Ameriki v La Plati; objekt s priljubljenim imenom Estadio Unico sicer sprejme 53.000 obiskovalcev. Slovenska odprava se kar ne more načuditi, kako dotrajani so stadioni Centenario v Montevideu ter Monumental in Bombonera v argentinski prestolnici, po drugi strani pa se jih je dotaknila njihova nogometna tradicija in vse, kar gre s tem.

Katanec bo drevi poslal na igrišče enajsterico, ki bo po dostojnem porazu proti Urugvaju (0:2) poskušala vnovič predstaviti čvrsto in homogeno igro. Vratar Jan Oblak ima še vedno težave z mišico in kolenom, tako da bo ostal na klopi, Samir Handanović tako ostaja prva izbira. Če je že proti sinje modrim šef zahteval zgoščeno postavitev na sredini igrišča, bo to tokrat še toliko bolj pomembno na izjemno prostrani zelenici Unica (120 x 70 metrov). Debitant v izbrani vrsti Rajko Rotman je navdušil v Montevideu, videli bomo, ali ga bo Srečko Nacionale poslal v ogenj od prve minute tudi proti svetovnim prvakom iz let 1978 in 1986. Jasno je, da bo tudi tokrat slovenska igra v prvi vrsti previdna, torej z osamljenim Milivojem Novakovićem v konici napada.

Fantastični kvartet

Za reprezentanco Argentine pravijo, da je to skupek Lionela Messija in ostalih 22 igralcev, a s tem delajo krivico soigralcem čudežnega dečka, ki je bil kar štiri leta zapored razglašen za najboljšega nogometaša sveta, v zadnji sezoni pa je njegova forma močno zbledela. Messiju, ki sta ga lani na začetku sezone ovirali dve poškodbi stegenske mišice, v sijajni karieri od lovorik manjka le še ena, naslov svetovnega prvaka, zato so argentinski mediji že ustvarili ustrezen pritisk. Tako zdaj na svetovno prvenstvo v Braziliji »pošiljajo« fantastični kvartet, ki ga tvorijo Messi, Gonzalo Higuain, Sergio Aguero in Angel Di Maria. Ko tem mojstrom dodamo še odlična vezista Fernanda Gaga in Javierja Mascherana, si lahko nogometni sladokusci obliznejo vseh deset prstov. Toda ... Šibki člen Argentine, ki gre na mundial kot tihi favorit za naslov prvaka, sta obrambna linija in vratar. V kazenskem prostoru se za tekmece pogosto ponudi priložnost ob visokih žogah, to bi lahko drevi izkoristili tudi Slovenci. Pa tudi sicer v polju pred vrati modro-belih, ki so v sredo premagali Trinidad in Tobago s 3 : 0, ni igralca, ki bi nasprotnikom vlival posebno strahospoštovanje. Slovenci bodo tako danes »igrali« Bosance, saj bodo Messi in druščina na SP v skupini E igrali proti izbrani vrsti Bosne in Hercegovine, Irana in Nigerije. Za argentinske optimiste je to idealno izhodišče za pohod na vrh. »Težko je postati svetovni prvak. Ne smemo verjeti, da smo najboljši. V bistvu vemo, da nismo najboljši, a smo vendarle svetovna supersila. Ne smemo se prepustiti evforiji. Ostati moramo čustveno uravnoteženi, še posebej, ko stopimo na igrišče,« naelektreno ozračje poskuša nevtralizirati 59-letni Alejandro Sabella, ki je selektor Argentine od leta 2011. Bo kar držalo, Argentinci so se, denimo, na zadnjih treh mundialih vsakič poslovili v osmini finala.

Deli s prijatelji