SP 2014

Šlezijski lisjak z nosom za gol

Objavljeno 23. junij 2014 15.19 | Posodobljeno 23. junij 2014 15.19 | Piše: M. U.

Miroslav Klose se je z zadetkom proti Gani s 15 goli izenačil z najboljšim strelcem mundialov Ronaldom.

Miroslav Klose je zadel mrežo in črne zvezde oropal zmage. Foto: Reuters

Tile Poljaki so dobri! Robert Lewandowski je tako ali tako eden najboljših napadalcev na svetu, že dolga leta pa strelsko v nogometu blesti še možakar, ki je bil rojen v Opolah v poljski Zgornji Šleziji. V 133 nastopih za nemško reprezentanco, etnično je Nemec, je zbral kar 70 zadetkov, prehitel legendarnega Gerda Müllerja, klubsko ime pa si je ustvarjal v Kaiserslauternu, Werderju, Bayernu in zdaj v rimskem Laziu.

Da, to je Miroslav Klose. Na svojem prvem svetovnem prvenstvu, tistem leta 2002, je za elf dosegel pet zadetkov, vse z glavo. Štiri leta pozneje na domačem SP je spet zadel petkrat in kot prvi po združitvi Nemčije osvojil naslov prvega strelca mundiala. Štirikrat je zatresel mreže na svetovnem prvenstvu pred kvartetom let v Republiki Južni Afriki, zdaj v Braziliji pa je z izenačujočim zadetkom proti Gani (postavil je končni izid 2:2, potem ko je le dve minuti prej prišel v igro), svoje strelske skalpe na mundialih povišal na petnajst. S tem se je izenačil z najboljšim strelcem v zgodovini SP Ronaldom, brazilskim, seveda. Je pa tudi zanimivo, da je 36-letni Nemec s Poljskega eden od le dveh, drugi je Perujec Teofilo Cubillas, ki je na dveh različnih SP zbral vsaj pet zadetkov. Kako dober nos za gol ima Klose, pa govori še dejstvo, da je edini, ki je zabil vsaj štiri zadetke na treh, seveda različnih, SP.

Klose je zadetek proti Afričanom proslavil s svojim znamenitim saltom. »Ne spomnim se, kdaj sem ga nazadnje izvedel, a uspel mi je. Petnajst golov v dvajsetih tekmah, to sploh ni slabo,« je Šlezijec ocenil svoj doprinos k nemškim rezultatom, ko je bil po predložku iz kota in po strelu Pera Mertesackerja z glavo v kazenskem prostoru na pravem mestu in z iztegnjeno nogo tik ob drugi vratnici žogo spravil v mrežo. To je bil celo njegov prvi dotik žoge, potem ko je vstopil kot zamenjava. »A najpomembneje je, da bomo dobro igrali proti ZDA. Seveda bi rad vsak v igro vstopil, ko moštvo zmaguje. A težko je bilo, Gana je imela pobudo. Ni pomembno, ali igram od začetka ali pa pozneje vstopim na igrišče; vse tekme so pomembne,« je nadaljeval strelski lisjak, ki na uvodni tekmi proti Portugalski ni igral.

Po tekmi elfa proti črnim zvezdam v Fortalezi je slavljencu Kloseju prek twitterja v angleščini, pozneje celo v nemščini, čestital tudi Ronaldo: »Dobrodošel v klub. Lahko si predstavljam tvoje veselje!!! Kakšno veličastno svetovno prvenstvo!!!« Zanimivo, tudi Ronaldo je 15. zadetek zabil proti (nesrečni) Gani na SP leta 2006. Še ena kaprica; Gerd Müller je na SP zadel štirinajstkrat. »To je le še en vrh v njegovi neprimerljivi karieri, vesel sem zanj. Zaradi poškodb ni imel lahke sezone, a se je za svetovno prvenstvo spet spravil v vrhunsko formo. Za trenerja je seveda odlično, da ima na klopi takšnega igralca. Ko je zdrav, je neprecenljiv za moštvo. Njegova skrivnost je predanost poslu, njegova moč pa izjemna želja,« je selektorsko mnenje povedal še nemški šef Joachim Löw.

Klose bo po naslednji sezoni končal reprezentančno kariero, lovi pa rekord (150) po državnih nastopih Lotharja Matthäusa. Maja je za sezono podaljšal klubsko pogodbo z Laziem in sezona 2014/15 naj bi bila njegova zadnja igralska. »Vse je odvisno od moje telesne pripravljenosti in tega, ali mi bodo prizanesle poškodbe,« pravi Miroslav Klose, ki je v minuli sezoni za rimski klub, zaradi poškodb, odigral le 22 tekem in zbral sedem zadetkov. 

Deli s prijatelji