PREDTEKMOVANJE

Podvig Grčije za uvrstitev v osmino finala

Objavljeno 24. junij 2014 23.49 | Posodobljeno 25. junij 2014 02.15 | Piše: R. T.

Iz predtekmovalne skupine C v osmino finala SP napredujeta Kolumbija in Grčija.

FORTALEZA – V predtekmovalni skupini C na svetovnem prvenstvu nogometašev v Braziliji je v 3. krogu Grčija premagala Slonokoščeno obalo z 2 : 1 in se kot drugouvrščena ekipa uvrstila v osmino finala. Prvouvrščena Kolumbija je dosegla še tretjo zmago proti Japonski (4 : 1).

Grčija bo v osmini finala igrala s Kostariko, Kolumbija pa z Urugvajem.

Grčija – Slonokoščena obala 2 : 1 ( 1: 0)

Stadion Castelao, gledalcev 40.000, sodniki: Vera, Lescano in Romero (vsi Ekvador).

Strelci: 1 : 0 Samaris (42.), 1 : 1 Bony (74.), 2 : 1 Samaras (90., 11 m)

Grčija: Karnezis (od 24. Glikos), Torosidis, Manolas, Papastatopulos, Holebas, Karagunis (od 78. Gekas), Kone (od 12. Samaris), Maniatis, Hristodulopulos, Samaras, Salpingidis

Slonokoščena obala: Barry, Aurier, Kolo Toure, Bamba, Boka, Serey Die, Tiote (od 61. Bony), Kalou, Yaya Toure, Gervinho (od 83. Sio), Drogba (od 79. Diomande)

Rumeni kartoni: Drogba, Kalou, Serey Die

Čeprav je na Grke malokdo računal, pa so ti poskrbeli za svoj največji uspeh na svetovnih prvenstvih. V izdihljajih tekme so prišli do zmage nad Slonokoščeno obalo, ki jih je popeljala v osmino finala. Grki so bili sicer večino tekme precej konkretnejši tekmec, med drugim so tudi trikrat zatresli okvir vrat. Zdaj se bodo v osmini finala merili s Kostariko.

Uvodne minute niso bile posebej razburljive, velja pa omeniti, da so Grki že po 24 minutah morali zamenjati dva igralca zaradi poškodb. Igro sta morala zapustiti Kone in vratar Karnezis. Kljub menjavam pa so bili Grki tisti, ki so v prvem polčasu izvedli konkretnejše akcije.

V 33. minuti je najprej Holebas z roba kazenskega prostora zadel prečko, minuto pozneje pa je prosti strel Jorgosa Karagunisa obranil Barry.

Ta pa je klonil v 42. minuti. Tiote je slabo podal nazaj proti soigralcu, žogo je prestregel Samaras, jo podal proti rezervistu Samarisu, ki je potegnil v kazenski prostor in ob razredčeni obrambi brez težav ugnal vratarja Slonokoščene obale.

Grki so napadali tudi v drugem polčasu. V 54. minuti je proti kazenskemu prostoru lepo prodrl Hristodulopulos, a na koncu za malo zgrešil cilj. Štiri minute pozneje je z roba kazenskega prostora sprožil še Salpingidis, Barry pa je bil na pravem mestu. V 69. minuti je Karagunis z izjemnim strelom od daleč zatresel še prečko.

Toda v 74. minuti so iz prve resne akcije zadeli afriški nogometaši. Kalou je podal na rob kazenskega prostora do Gervinha, ta je žogo oddal na desno stran do Bonyja, ki je žogo z dobrih 10 metrov poslal v mrežo.

Torosidis je v 80. minuti znova zatresel okvir vrat Slonokoščene obale, v prvi minuti sodniškega dodatka pa je Sio v kazenskem prostoru storil prekršek nad Samarasom, ta pa je nato uspešno izvedel najstrožjo kazen za uvrstitev med najboljših 16.

Japonska – Kolumbija 1 : 4 (1 : 1)

Stadion: Arena Pantanal, gledalcev: 35.000, sodniki: Proença, Miranda, Trigo (vsi Portugalska).

Strelci: 0 : 1 Cuadrado (17.), 1 : 1 Okazaki (45.), 1 : 2 Martinez (55.), 1 : 3 Martinez (82.), 1 : 4 Rodriguez (90.)

Japonska: Kavašima, Učida, Jošida, Kono, Nagatomo, Hasebe, Aojama (od 62. Jamaguči), Okazaki (od 69. Kakitani), Honda, Kagava (od 85. Kijotake), Okubo

Kolumbija: Ospin (od 85. Mondragon), Arias, Armero, Cuadrado (od 46. Carbonero), Guarin, Mejia, Balanta, Ramos, Quintero (od 46. Rodriguez), Martinez, Valde

Rumena kartona: Kono; Guarin

Kolumbijska nogometna reprezentanca si je že z zmago proti Slonokoščeni obali priigrala uvrstitev med najboljših 16 reprezentanc na svetovnem prvenstvu. Z novo zmago in s polnim izkupičkom devetih točk po treh tekmah predtekmovanja pa bo v osmino finala mundiala napredovala kot zmagovalka skupine C. Kavarji (Los Cafeteros) so drugič po letu 1990 na svojem petem svetovnem prvenstvu napredovali v osmino finala prvenstva.

Modri samuraji so tekmo začeli podjetno, saj bi Japonce le zmaga, pa še to le v primeru poraza Slonokoščene obale proti Grčiji, rešila pred zgodnjim slovesom od Brazilije.  Japonska je tako kot pred štirimi leti v Južnoafriški republiki prvenstvo končala že po skupinskem delu. Iz skupine C je napredovala še Grčija, Slonokoščena obala pa se je pridružila Japonski na poti domov.

Kljub uvodnemu japonskemu pritisku je kolumbijska mreža ostala nedotaknjena, toda vodstvo so si vendarle priigrali Kolumbijci. Japonski branilec Kono je v kazenskem prostoru podrl Ramosa in portugalski sodnik je pokazal na belo točko. Priložnost je dobil Cuadrado in jo tudi izkoristil.

Japonci pa se niso predali. Ko je že kazalo na kolumbijsko vodstvo ob polčasu, je Okazaki z mojstrskim strelom z glavo po predložku Honde z desne strani v kazenski prostor izenačil na 1 : 1. V drugem polčasu pa so Kolumbijci pokazali, zakaj so najmočnejša ekipa skupine C. V 55. minuti je napadalec Porta Martinez po podaji Rodrigueza z diagonalnim strelom premagal Kavašimo za drugo kolumbijsko vodstvo na tekmi. Do konca tekme so Kolumbijci še dodobra napolnili japonsko mrežo, Martinez je bil uspešen v 82. minuti, Rodriguez pa v sodniškem dodatku tik pred koncem.

Kolumbijski selektor se je v 84. minuti odločil zamenjati vratarja Ospino, na igrišče pa je poslal slovitega 43-letnega čuvaja mreže Mondragona. Mondragon je tako postal najstarejši nogometaš, ki je zaigral v zgodovini svetovnih prvenstev.

Izidi v skupini C:

Belo Horizonte: Kolumbija – Grčija               3 : 0 (1 : 0)
Recife: Slonokoščena obala – Japonska          2 : 1 (0 : 1)

Brasilia: Kolumbija – Slonokoščena obala      2 : 1 (0 : 0)
Natal: Japonska – Grčija                                  0 : 0

Cuiaba: Japonska – Kolumbija                        1 : 4 (1 : 1)
Fortaleza: Grčija – Slonokoščena obala          2 : 1 (1 : 0)

Lestvica skupine C:
1. Kolumbija                      3  3  0  0  9 : 2  9
2. Grčija                             3  1  1  1  2 : 4  4
3. Slonokoščena obala        3  1  0  2  4 : 5  3
4. Japonska                         3  0  1  2  2 : 6  1

Deli s prijatelji