SP 2014

Ojoj, finalna drama že kar na začetku!

Objavljeno 13. junij 2014 14.41 | Posodobljeno 13. junij 2014 14.41 | Piše: Rok Tamše

Današnji obračun nogometašev Španije in Nizozemske bo ponovitev finala z zadnjega mundiala.

Če se po jutru dan pozna ... Če sodimo po tem, da se bosta že v 1. krogu svetovnega prvenstva v Braziliji spopadli Španija in Nizozemska, finalistki finala izpred štirih let v Južni Afriki, bomo v tropski deželi onstran Atlantika zares spremljali vznemirljiv turnir. Žreb se je prvič v zgodovini mundialov tako poigral s svetovnimi prvaki, furija je v Južno Ameriko prišla branit naslov s kar 16 igralci, ki so osvojili pokal na črni celini. Kaj takšnega prej ni uspelo še nobeni šampionski zasedbi, saj je bil igralski osip precej večji. Svetovni in dvakratni evropski prvaki (2008 in 2012), ki jih vodi veliki nogometni gospod Vicente Del Bosque, je morda tokrat celo močnejši, saj je v moštvu tudi naturalizirani brazilski napadalec Diego Costa, ki je v nedavno končani klubski sezoni kot član Atletica Madrid sejal strah in trepet v obrambnih vrstah tekmecev v španski la ligi in ligi prvakov. Osvežitev, ki bo sicer verjetno začela na klopi, pomeni tudi njegov klubski kolega Koke. Dvaindvajsetletni plemeniti vezist je prihodnost španskega nogometa, v polnem sijaju bi lahko zablestel že v Braziliji. Zakaj pa ne, če se uči od takšnih asov, kot sta Andres Iniesta in Xavi. »Z vsakim dnem se več naučim. V prvi vrsti bi poudaril njuno hitrost razmišljanja, igro prečitata, še preden se zgodi. Tudi od drugih igralcev se učim. Imajo zelo trden značaj, pri njih je igranje nogometa videti zelo lahkotno,« pravi Koke. Pa osvežimo zasedbo enega favoritov za zmago v finalu brazilskega turnirja (4-2-3-1): Iker Casillas; Cesar Azpilicueta, Sergio Ramos, Gerard Pique, Jordi Alba; Xabi Alonso, Sergio Busquets; David Silva, Xavi, Andres Iniesta; Diego Costa.


Danes na SP

Danes ob 18. uri boste spremljali tekmo 1. kroga v skupini A med Mehiko in Kamerunom v Natalu. Potem sledita tekmi skupine B; ob 21. uri se bosta v Salvadorju udarili Španija in Nizozemska, ob polnoči pa sledi obračun Čila in Avstralije v Cuiabi. Do konca predtekmovanja bodo tako vsak dan na urniku tri tekme v teh terminih. Izjema bo sobotna noč, ko so na urnik dodali še četrto tekmo ob 3. ponoči po slovenskem času (Slonokoščena obala – Japonska). 
 

Defenzivne oranje

Vsi, ki si želijo videti padec nogometnih kraljev, računajo, da se bi lahko s furijo zgodilo podobno kot z Barcelono in njeno igro tiki taka. Torej mrk. Temu je težko pritrditi, čeprav bodo Nizozemci tudi tokrat poskušali odigrati izjemno čvrsto, na meji incidenta. Tako je bilo tudi v Johannesburgu, a so žonglerji z Iberskega polotoka stoično prenašali manj in bolj umazane udarce ter severnjakom smrtni udarec zadali v podaljšku, šele v 116. minuti. Ko najbolj boli ... Nizozemci se torej s Španci ne morejo spustiti izključno v tehnično dovršeno nadigravanje, čeprav je med oranjami veliko mojstrov svetovnega kalibra. Selektor Louis van Gaal največ stavi na odličen trio Arjen Robben-Robin van Persie-Wesley Sneijder, ki bo poskusil udariti iz bliskovitih nasprotnih napadov. Pri Nizozemcih manjka poškodovani vezist Kevin Strootman, zato se je van Gaal od tradicionalnega sistema nizozemske igre 4-3-3 obrnil k 5-2-1-2. A saj vemo, ne igrajo sistemi, igrajo igralci. Začetna enajsterica oranžnih bo torej takšna: Jasper Cillessen; Daryl Janmaat, Stefan de Vrij, Ron Vlaar, Bruno Martins Indi, Daley Blind; Nigel de Jong, Jonathan de Guzman; Wesley Sneijder; Robin van Persie, Arjen Robben. Bodite pozorni na peterico robustnih branilcev in dveh defenzivcev na sredini igrišča; prihajajo iz dežele tulipanov, a se ne bodo obnašali kot vrtnarji, ki bi pazili na krasno zelenico stadiona v Salvadorju. V poudarjeno moških dvobojih ne bo milosti, zato bo imel italijanski sodnik Nicola Rizzoli veliko dela.


Platini Blatterju: Ne podpiram te več

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Michel Platini je slekel diplomatske rokavice in predsedniku Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Seppu Blatterju, ki je napovedal kandidaturo še za peti mandat na tem položaju, sporočil: »Ne podpiram ga več, konec je. On že ve, saj sem mu povedal. Mislim, da Fifa potrebuje velik zalogaj svežega zraka. Delim evropsko mnenje. Nov mandat Blatterja ne bo nič dobrega za nogomet. A kot osebnost ga spoštujem.« Platini še ni jasno povedal, ali bo kandidiral za mesto predsednika Fife, to je doslej storil le nekdanji generalni sekretar Fife Jerome Champagne
 

 

Deli s prijatelji