SP 2014

Nori petek na mundialu: Neymar proti Rodriguezu

Objavljeno 04. julij 2014 10.05 | Posodobljeno 04. julij 2014 10.06 | Piše: Rok Tamše

Prvi četrtfinalni tekmi na SP: Francija – Nemčija in Brazilija – Kolumbija.

V četrtfinalu svetovnega prvenstva se že začnejo odpirati vrata nogometnega paradiža. Na razprodani Maracani v Riu de Janeiru se bosta ob 18. uri po slovenskem času udarili Francija in Nemčija. Oba selektorja, Joachim Löw in Didier Deschamps, sta v skrbeh, čeprav se zdi, da ima po zadnjih predstavah več razlogov zanje nemški šef Jogi. Elf je imel v osmini finala ogromno težav z Alžirijo, premagal jo je šele po podaljšku. Nemški stroj je deloval v skladu s tem vzdevkom le na uvodni tekmi, ko je s 4:0 povozil Portugalsko, potem pa je začelo škripati, kritik je vse več. »Jasno je, da doslej ni bilo vse idealno, tega se zavedamo. Nikar ne mislite, da se v slačilnici izogibamo tej temi. Odkrito smo se pogovorili o vsem, vsak je slišal, kar mu gre, saj vemo, da drugače ne moremo napredovati,« je pred novinarje stopil pomočnik selektorja Andreas Köpke, nekdaj čuvaj mreže elfa, ki se je odzval tudi na očitke v medijih: »Prav vse kritike so zasnovane na naši predstavi v prvem polčasu tekme z Alžirijo. Toda v drugem delu in v podaljšku smo igrali bolje. Seveda ni dvoma o tem, da moramo napredovati, To bomo tudi storili.« Köpke je bil v nemškem dresu svetovni prvak leta 1990 in evropski šampion leta 1996. »Tudi leta 1990 smo odigrali slabe tekme. Vsi mislijo, da smo se kar sprehodili do naslova. A smo imeli tudi slabe tekme, hodili smo po robu. Pa poglejte, kaj se je zgodilo na koncu,« je še namignil.

V strokovnem vodstvu galskih petelinov Deschamps in sodelavci ugibajo, ali se je napadalcem s Karimom Benzemajem na čelu povsem ustavilo na tem turnirju ali bodo le dočakali novo eksplozijo. K živčnosti svoje dodajajo še domači mediji s paranoičnim ponavljanjem zgodb o porazih proti Nemčiji na mundialih leta 1982 v Španiji in leta 1986 v Mehiki. »Moji igralci se takrat še sploh niso rodili. Torej jim sploh nima smisla govoriti v tem. Svoje samozavesti ne smejo preliti v ignoranco. Lahko pa sanjajo. Vsak ima pravico sanjati. Jaz bom ostal pragmatičen in realist,« odgovarja nekdanji odlični vezist trikolorjev. Hkrati si Francozi želijo, da bi Deschamps še naprej ostal neporažen na SP kot igralec in selektor (doslej je nanizal 10 tekem brez poraza).

Južnoameriška norišnica

Še večja medijska norišnica kot v Nemčiji in Franciji je pri gostiteljih, ki jih ob 22. uri čaka obračun s Kolumbijo. Neymar pred avtobusom, Neymar pred slačilnico, Neymar na kolesu, Neymar v bazenu, Neymar ob igrišču, Neymar med pogovorom s selektorjem Luizom Felipejem Scolarijem ... Okrog 22-letnega asa vlada obsedno stanje, posebno ker si je na zadnji tekmi lažje poškodoval stegensko mišico in koleno. Sam pravi, da ne čuti več nobenih bolečin in smelo napoveduje: »Ne more vselej biti zabava, šov, zmaga s štirimi ali petimi goli razlike. Nogomet je danes precej bolj konkurenčen. Če se bomo morali braniti in doseči le en gol, bomo to tudi storili. Tu smo, da zmagamo.« V brazilskem taboru največ razmišljajo o odkritju tega turnirja Jamesu Rodriguezu, za zdaj tudi vodilnemu strelcu turnirja s petimi zadetki. »Z vsem spoštovanjem do Jamesa upam, da se bo njegov trenutek končal,« je vrgel rokavico Neymar.

Kolumbijec je doslej na mundialu zasenčil tako njega kot tudi Lionela Messija in Cristiana Ronalda. Prav tako 22-letni zvezdnik kljub velikemu bumu v deželi sambe ostaja zadržan. Tudi po super zadetku iz voleja proti Urugvaju, ki velja za glavnega favorita za naj gol mundiala: »Težko je doseči takšen gol, toda če res močno sanjaš o tem, lahko to napraviš. Če si močno želiš in trdo delaš, se ti enkrat povrne,« meni James, ki je poročen s sestro kolumbijskega vratarja Davida Ospine. Morda se bosta že to poletje preselila z Azurne obale, kjer igra za Monaco, v Madrid, saj so pri Realu že pokazali zanimanje zanj. »Sanjsko bi bilo igrati v Španiji, kjer je ena izmed najboljših lig na svetu,« je pomenljivo odgovoril na provokacijo sedme sile. Ko si v Realu nekoga zaželijo, ga praviloma tudi dobijo.

Deli s prijatelji