SP 2014

Nemci s čvrsto igro proti Francozom prepričljivo v polfinale

Objavljeno 04. julij 2014 19.57 | Posodobljeno 04. julij 2014 22.06 | Piše: STA, Mo. S.

Znan je prvi polfinalist svetovnega prvenstva.

RIO DE JANEIRO – Nogometaši Nemčije so v prvem četrtfinalu svetovnega prvenstva v Braziliji v Rio de Janeiru premagali Francijo z 1 : 0 (1 : 0). Edini gol na tekmi je v 13. minuti dosegel Mats Hummels. V torkovem polfinalu bodo Nemci zaigrali proti zmagovalcu večernega dvoboja med Brazilijo in Kolumbijo.

Stadion Maracana, gledalcev 74.240, sodniki: Pitana, Maidana in Belatti (vsi Argentina)
Strelec: Hummels (13.)
Nemčija: Neuer, Lahm, Boateng, Hummels, Höwedes, Schweinsteiger, Khedira, Müller, Kroos (od 90. Kramer), Özil (od 83. Götze), Klose (od 69. Schürrle)
Francija: Lloris, Debuchy, Varane, Sakho (od 72. Koscielny), Evra, Pogba, Cabaye (od 73. Remy), Matuidi, Valbuena (od 85. Giroud), Benzema, Griezmann
Rumena kartona: Khedira, Schweinsteiger
Rdeči karton: /

Nemški selektor Joachim Löw je v začetno ekipo postavil prekaljenega, 36-letnega Kloseja, ki je tako prvič na tem mundialu nastopil že od prve minute. Klose je na tekmi lovil rekordni 16. gol na mundialih, družbo pa mu je v ekipi delal tudi prvi strelec Nemcev s štirimi goli na tem prvenstvu Müller. Enajsterico Francije je nekoliko premešal tudi francoski selektor Didier Deschamps, Sakho je zamenjal Koscielnyja, Griezmann pa Girouda.

Nemci boljši že od začetka

Tekmo so bolje začeli Nemci. Čeprav so tudi Francozi imeli svoje priložnosti, najlepšo je iz bližine po podaji Valbuene v 8. minuti zapravil Benzema, pa so do zadetka prvi prišli varovanci Löwa. V 13. minuti je Kroos izvedel prosti strel, Hummels pa je bil v skakalnem dvoboju z Varanom boljši v skoku in je žogo z glavo pospravil pod prečko Llorisa. Po zadetku Nemci niso popuščali, napadalneje pa so začeli tudi Francozi. Do konca prvega polčasa so imeli Deschampsovi varovanci še dve priložnosti, a je nemški vratar Neuer obakrat dobro posredoval.

V drugem polčasu so imeli več od igre Francozi, ki pa so le stežka prihajali do zaključnih strelov. Nemci so strnili obrambo, trikolorje ustavljali tudi z majhnimi prekrški in skušali vodstvo povišati iz protinapadov. Menjave v francoski igri so v 74. minuti nekoliko obrodile sadove, a je Valbuena meril premalo natančno. V 76. minuti je na nemški gol ustrelil Benzema, a je Neuer žogo odbil, nemški vratar pa je bil na pravem mestu tudi minuto pozneje, ko je poskusil Matuidi. V 82. minuti je imela Nemčija lepo priložnost iz protinapada, a je Schürrle pred Llorisom slabo zadel žogo in francoski vratar je žogo izbil.

Nemci so v končnici tekme Francozom povsem vsilili svoj ritem igre. Čeprav so imeli trikolorji precej več priložnosti, pa je elf s strnjeno obrambo poskrbel, da se izid ni spremenil. V sodnikovem dodatku je imel najlepšo priložnost na tekmi Benzema, a je bil Neuer spet na pravem mestu, močan strel je z desnico odbil v sredino igrišča, Francozom pa je zmanjkalo časa za tako želeno izenačenje.

Deli s prijatelji