PO DEBAKLU

Naivni Brazilci še naprej optimistični

Objavljeno 14. julij 2014 11.30 | Posodobljeno 13. julij 2014 19.56 | Piše: Rok Tamše

Selektor Brazilije in njegovi nogometaši se opravičujejo po novem debaklu.

Prekucnjeni Julio Cesar, žoga v brazilski mreži. Foto: Reuters

Katastrofa, sramota, debakel, ponižanje, tragedija. To je le nekaj izmed najpogostejših ocen nastopa brazilske reprezentance na domačem mundialu. O sanjah o šestem naslovu svetovnega prvaka so začeli mnogi dvomiti že v predtekmovanju, ko je bila igra seleçaa daleč od prepričljive. V osmini finala je Čile padel šele po streljanju enajstmetrovk, to tekmo si bomo najbolj zapomnili po čustvenem zlomu izbrancev selektorja Luiza Felipeja Scolarija, ki so se na zelenici stadiona v Belo Horizonteju predali joku, molitvi in objemanju. Scolari je na pomoč poklical psihologinjo in zmaga proti Kolumbiji v četrtfinalu bi lahko dala Brazilcem novo upanje po vzponu na svetovni prestol. Bi lahko zato, ker je kolumbijski branilec Juan Zuñiga onesposobil prvega asa gostiteljev Neymarja, ta pa je s poškodbo hrbtenice končal prvenstvo. Tako je v polfinalu sledil nemški cunami, ki je povzročil najhujši poraz mogočne nogometne Brazilije v zgodovini. Elf je v Fortalezi s 7:1 povsem dotolkel domače moštvo, šokiral Brazilijo in ves nogometni svet. To je eden izmed najbolj tragičnih dni v zgodovini z nogometom obsedenega naroda. A to še ni bilo vse. Sledila je, spet v Belo Horizonteju, učna ura Nizozemcev, ki so bili v tekmi za tretje mesto boljši kar s 3:0. Nogometni mrk Brazilcev je popoln.

Potreben je remont

Pomanjkanje igralcev prvega svetovnega razreda, psihološka šibkost, naivnost in neizkušenost, zlom pod velikim pritiskom, vse to je botrovalo popolnemu razpadu brazilskega sistema igre. Po 39 letih je Brazilija prvič izgubila uradno tekmo na domačih tleh, v bistvu kar dve zapored. Razočaranje in žalost sta neizmerljiva. Brazilski nogomet več kot očitno potrebuje remont. Za začetek kritiki zahtevajo odstop Scolarija, ki pa ga je bodoči predsednik Marco Polo Del Nero pred zadnjim porazom že podprl. Felipao se še naprej oklepa selektorskega stolčka: »O tem se mora odločiti predsednik. Mi mu bomo izročili poročilo, on bo analiziral in povlekel potezo. Življenje gre naprej.« In še: »Žalosten sem. Toda navijačem sporočam, da mora vsak voditelj neke skupine ali naroda ostati optimističen. Moštvo moramo še naprej podpirati, biti optimistični, saj nam bo le tako uspelo.«

Kapetan Thiago Silva, poveljnik obrambne vrste, ki je bila proti Nemčiji in Nizozemski videti kot švicarski sir, a ima vseeno večje ase kot povsem brezzoba napadalna linija, ne beži od odgovornosti za polom: »Moramo se opravičiti navijačem. Na koncu tekme so nas izžvižgali, kar je povsem normalno, saj imajo tudi oni čustva. Zelo težko je. Zaradi zadnjih porazov smo zafrustrirani. Toda moramo ostati mirni in v prihodnje odpraviti napake v igri. Vse, kar smo storili, le ni bilo tako slabo.« Zgolj optimizem ne bo veliko pomagal, da se bo brazilska reprezentanca izvlekla iz globokega brezna neuspeha. »To nas bo zaznamovalo za vse življenje. Moramo poskusiti dvigniti glave, poiskati moč v krogu družine. Opravičujemo se brazilskemu narodu,« je sporočil Ramires.

Brazilski polom v Brasilii

V tekmi za tretje mesto v glavnem brazilskem mestu Brasilia je alžirski sodnik Djamel Haimoudi Nizozemcem že v 3. minuti podaril kazenski strel. Prekršek Thiaga Silve nad Arjenom Robbnom je bil namreč zunaj kazenskega prostora. Robin van Persie je zadel z bele točke, v 16. minuti je nezbranost obrambe gostiteljev kaznoval Daley Blind, žalostno zgodbo Brazilije na 20. mundialu pa je za končnih 3:0 zaokrožil Georginio Wijnaldum v sodnikovem podaljšku.

Deli s prijatelji