STRELEC

Mož, ki Angležem kaže, kako se zabijajo goli

Objavljeno 21. junij 2014 11.25 | Posodobljeno 20. junij 2014 19.53 | Piše: Rok Tamše

Urugvajski golgeter Luis Suarez si je v svoji karieri za glavne stranke vzel Otočane.

Kakšno gromozansko zadoščenje! Prav to je dobil razvpiti napadalec urugvajske nogometne reprezentance Luis Suarez na Corinthians Areni v São Paulu. Najboljši igralec in strelec angleške premier league v minuli sezoni je bil v dresu Liverpoola tarča številnih kritik in besnih napadov zaradi svojih rasističnih opazk in tudi grizenja tekmecev. Angleži so se pač znali delati norca iz 27-letnega Južnoameričana, ki je na Anfield Road prispel leta 2011 iz amsterdamskega Ajaxa, že takrat dodobra označen kot podivjani, brezobzirni golgeter, ki mu res ni težko niti ugrizniti tekmeca. In zdaj je Suarez na svetovnem prvenstvu v Braziliji pahnil v brezno nikogar drugega kot angleško izbrano vrsto.

Po artroskopiji kolena prejšnji mesec še sploh ni bil nared za uvodno tekmo Urugvaja na 20. mundialu, ki je brez njega doživel povsem nepričakovano katastrofo proti Kostariki (1:3). Za boj proti Angležem pa je bil Luis Alberto Suarez Diaz še kako nared, z dvema fantastičnima goloma za končni izid 2:1 (za Anglijo je svoj prvi gol na SP dosegel Wayne Rooney) pa je že usmeril selekcijo treh levov proti domu. »Veliko sem razmišljal o tem, koliko sem pretrpel, koliko je bilo kritik, ki so letele name. Preveč ljudi se je v Angliji norčevalo iz mojega odnosa. Zdaj uživam v trenutku zmagoslavja. To je bila ena izmed mojih najboljših tekem, kar je čudovito. Veliko sem razmišljal o tem, sanjal sem o takšnem razpletu,« je ekspresno pozdravljeni in usposobljeni za nastop govoril evforični Suarez, ko je doživel še en velik poklon nogometnega sveta. »Še pred nekaj dnevi se mi je zdelo, da kaj takega sploh ni mogoče,« ni pozabil na zdravnika Walterja Ferreiro, ki ga je po menjavi ob stoječih ovacijah v končnici tekme tesno objemal na klopi za rezervne igralce: »Če ne bi bilo njega, niti mene ne bi bilo tu.«

Prvi gol je dosegel s prefinjenim strelom z glavo ob koncu prvega polčasa, drugega pa šest minut pred koncem rednega dela tekme po silovitem in natančnem strelu: »Ko sem pogledal žogo, sem zaprl oči in udaril po njej za vse stvari, skozi katere sem se moral prebiti, in za vse ljudi, ki so me podpirali. In šla je v mrežo,« je v solzah pojasnjeval nacionalni junak Urugvaja, četrti od sedmih bratov, ki se je prvih nogometnih veščin naučil na ulicah Montevidea. Njegova otroka, štiriletna Delfina in osemmesečni Benjamin, bosta lahko vse življenje uživala v posnetkih z mojstrovinami nepopustljivega očeta. O morebitnem doseženem uspehu Suareza in tovarišev na tem mundialu pa bo veliko odvisno že od razpleta njihove zadnje tekme v skupini D proti Italiji. Zmaga jih zanesljivo pelje v osmino finala, ob remiju nastopijo kalkulacije z izidi drugih tekem.

Nasilni protesti v São Paulu

Na dan tekme med Urugvajem in Anglijo so na ulicah São Paula potekale demonstracije kakšnih 1300 ljudi, ki so zahtevali cenejši javni promet v tem večmilijonskem mestu. Miren protest je ob koncu pokvarila skupina mladih izgrednikov. Zamaskirani nasilneži so začeli metati molotovke v policijo, ki je takoj odgovorila s solzivcem. Uničili so štiri luksuzne avtomobile v trgovini, zažgali smeti in zablokirali eno glavnih ulic. Številni Brazilci so jezni, da njihova država gosti kar 11 milijard dolarjev vredno svetovno prvenstvo, nima pa urejenih javnih služb, kot so zdravstvo, promet in izobraževanje. Hodgson vztraja, del

Bosqueja podpirajo

Angleži znova z razočaranjem spremljajo svojo nekonkurenčno reprezentanco, ki je izgubila z Italijo in Urugvajem. Kljub temu selektor Roy Hodgson ne namerava odstopiti. »Seveda sem grenko razočaran, vendar pa ne mislim, da bi moral odstopiti s položaja. Res ne. Po drugi strani pa... Če angleška zveza meni, da nisem pravi človek za selektorsko delo, ima seveda proste roke. Menim, da imamo veliko mladih, obetavnih nogometašev, ki bodo v prihodnosti še veliko dosegli. Mislim, da ne smemo imeti dvomov o prihodnosti naše vrste,« je prepričan 66-letni Hodgson. Medtem po debaklu Španije, ki bo zaključila svoj nastop na SP po predtekmovanju, na tamkajšnji nogometni zvezi še naprej enotno podpirajo 63-selektorja Vicenteja del Bosqueja, ki ima pogodbo z zvezo do konca evropskega prvenstva 2016.

Deli s prijatelji