PREDTEKMOVANJE

Messi spet blestel, zgodovinska zmaga BiH na SP

Objavljeno 25. junij 2014 23.49 | Posodobljeno 25. junij 2014 23.49 | Piše: STA, S. U.

Argentina je po tretji zmagi osvojila prvo mesto v skupini F, v osmino finala pa se je kljub današnjemu porazu prebila tudi Nigerija.

PORTO ALEGRE, SALVADOR – Argentinska nogometna reprezentanca je v tretjem krogu svetovnega prvenstva v Braziliji danes v Porto Alegreju premagala Nigerijo s 3 : 2 (2 : 1). Argentina je po tretji zmagi osvojila prvo mesto v skupini F, v osmino finala pa se je kljub današnjemu porazu v Porto Alegreju prebila tudi Nigerija. V drugi tekmi skupine F je nogometna reprezentanca BiH premagala Iran z 2 : 0 (1 : 0). Ti ekipi se po prvem delu poslavljata od SP.

Nigerija – Argentina 2 : 3 (1  : 2)

Stadion Beira-Rio, gledalcev 43.000, sodniki: Rizzoli, Faverani, Stefani (vsi Italija).

Strelci: 0 : 1 Messi (3.), 1 : 1 Musa (4.), 1 : 2 Messi (45.), 2 : 2 Musa (47.), 2 : 3 Rojo (50.).

Nigerija: Enyeama, Ambrose, Yobo, Oshaniwa, Omeruo, Musa, Onazi, Mikel, Babatunde (od 65. Uchebo), Odemwingie (od 80. Nwofor), Emenike

Argentina: Romero, Zabaleta, Fernandez, Garay, Rojo, Gago, Mascherano, di Maria, Higuain (od 90. Biglia), Messi (od 63. Alvarez), Agüero (od 38. Lavezzi)

Rumena kartona: Omeruo, Oshaniwa

Argentinska izbrana vrsta je dosegla tretjo zmago v skupinskem delu, po zmagoslavjih nad BiH z 2 : 1 in Iranom z 1 : 0 je danes ugnala še Nigerijo s 3 : 2 in se bo v osmini finala, ki bo v torek, 1. julija, v Sao Paulu pomerila z drugouvrščeno reprezentanco iz skupine E. Nigerija kljub porazu zadovoljna zapušča Porto Alegre, saj se je po svetovnih prvenstvih v ZDA leta 1994 in Franciji leta 1998 tretjič uvrstila med 16, v osmini finala pa se bo bržkone pomerila s Francijo, ki ji trenutno najbolje kaže v skupini E, ob tem pa ima še sijajno razliko v golih (8 : 2).

Zadnji dve tekmi v skupini E bosta na sporedu drevi ob 22. uri, para pa sta Honduras – Švica in Ekvador – Francija. Po dveh krogih je Francija zbrala šest točk, Ekvador in Švica po tri, Honduras pa je brez točk.

V pristaniško mesto na jugu Brazilije je prispelo več kot 100.000 Argentincev, več kot 35.000 srečnežev pa si je svoje rojake ogledalo na stadionu Beira-Rio, ki sprejme 43.000 gledalcev. Ti so se sprva razveselili dejstva, da je argentinski selektor Alejandro Sabella v uvodno postavo uvrstil 'fantastično četverico', Messi, di Maria, Higuain in Agüero. 

Argentinci so povedli že v tretji minuti: akcijo je začel di Maria, ki je najprej zadel vratnico, odbito žogo pa je s pravim projektilom v nigerijsko mrežo pospravil prvi zvezdnik gavčev Messi.

A veselje Južnoameričanov je bilo kratkotrajno, že v naslednji minuti je Babatunde izpeljal bliskovit protinapad in v ogenj poslal Muso, ki je z natančnim strelom z leve strani premagal argentinskega vratarja Romera. Po spektakularnem uvodu se je igra nekoliko umirila, terenska premoč je bila resda na strani Argentincev, ki so do konca polčasa trikrat nevarno ogrozili (dvakrat di Maria in enkrat Messi) tekmečeva vrata, a je bil nigerijski čuvaj mreže Enyeama vselej na pravem mestu. Toda v sodnikovem podaljšku je vendarle moral pobrati žogo iz svoje mreže po izjemno natančnem prostem strelu Messija z 20 metrov, ki je tako po številu golov ujel brazilskega zvezdnika in soigralca pri Barceloni Neymarja. Oba sta na treh tekmah dosegla po štiri zadetke.

Uvod v drugi polčas je bil identičen prvemu: Musa je po natančnem strelu v 47. minuti znova ugnal Romera, le tri minute pozneje pa je spet završalo med argentinskimi privrženci. Po kotu z leve strani je najvišje skočil Rojo, a gola ni dosegel po strelu z glavo, temveč je žogo zadel s kolenom in povišal na 3 : 2. Po razburljivem uvodu se je igra precej umirila, Sabella je iz igre potegnil celo Messija, kljub nekaterim polpriložnostim na obeh straneh se izid ni spremenil, oboji pa tudi prešerne volje zapuščajo Porto Alegre.

BiH Iran 3 : 1 (1  : 0)

image

Foto: Reuters

Arena Fontanova, gledalcev 48.000, Velasco, Fernandez, Yuste (vsi Španija).

Strelci: 1 : 0 Džeko (23.), 2 : 0 Pjanić (59.), 2:1 Reza (82.), 3 : 1 Vršajević (83.)

BiH: Begović, Vršajević, Šunjić, Spahić, Kolašinac, Hadžić (od 61. Branješ), Pjanić, Bešić, Tino-Sven Sušić (od 80. Salihović), Džeko (od 84. Višča), Ibišević

Iran: Haghighi, Hosseini, Sadeki, Montaseri, Puladi, Timotian, Nekunam, Dejagah (od 68. Ansarifard), Shojaei (od 46. Heydari), Safi (od 63. Jahanbakhsh), Reza

Rumena kartona: Bešić; Ansarifard

Nogometaši Irana so v dvoboju z BiH potrebovali zmago in pomoč Argentine. Argentina je svojo nalogo opravila, Iran pa ne.

Iran je v uvodu tekme čakal na svojo priložnost, BiH pa je bila dejavnejša. Do 10. minute je Džeko poskušal dvakrat, nato pa so Sušićevi varovanci vse bolj stiskali obroč okoli iranskih vrat. Plod takšne igre je bil vodilni gol BiH, ko je Džeko v hitrem napadu na dobrih 20 metrih imel dovolj prostora, sprožil z levico in natančno zadel desni spodnji kot nasprotnikovega gola in Haghighi je bil premagan. 

Tudi drugi del se je začel v terenski premoči BiH, a z malo priložnostmi na obeh straneh. V 58. minuti je sledila napaka Hosseinija v obrambi, Džeko je našel prostega Sušića, ta pa Pjanića, ki je še drugič matiral Haghighija in šokiral iranske navijače. Redki iranski napadi so se zaključevali pred 16-metrskim prostorom, toda Iranci so prek Reze znižali, a tudi tokrat so sodniki spregledali prepovedani položaj v škodo BiH, le minuto pozneje pa je Vršajević z golom zaključil hiter protinapad in postavil končni izid.

Skupina F:

– nedelja, 15. junij:
Argentina – BiH 2 : 1 (1 : 0)
Iran – Nigerija 0 : 0
– sobota, 21. junij:
Argentina – Iran 1 : 0 (0 : 0)
Nigerija – BiH 1 : 0 (1 : 0)
– sreda, 25. junij:
Nigerija – Argentina 2 : 3 (1 : 2)
BiH – Iran 3 : 1 (1 : 0)
– lestvica:
1. Argentina  3  3  0  0  6 : 3  9*
2. Nigerija    3  1  1  1  3 : 3  4*
3. BiH           3  1  0  2  4 : 4  3
4. Iran            3  0  1  2  1 : 4  1


 

Deli s prijatelji